Verzoek aan de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld te reflecteren op plan van aanpak sociale veiligheid NPO en omroepen
Toekomst mediabeleid
Brief regering
Nummer: 2024D08533, datum: 2024-03-06, bijgewerkt: 2024-03-15 09:31, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32827-295).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.Q. GrÀper-van Koolwijk, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Verzoek reflectie RCGOG plan van aanpak NPO en omroepen
- Beslisnota bij Kamerbrief verzoek aan de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld te reflecteren op plan van aanpak sociale veiligheid NPO en omroepen
Onderdeel van kamerstukdossier 32827 -295 Toekomst mediabeleid.
Onderdeel van zaak 2024Z03645:
- Indiener: F.Q. GrÀper-van Koolwijk, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2024-03-12 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-03-21 10:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2024-09-26 13:55: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (đ origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
32 827 Toekomst mediabeleid
Nr. 295 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 6Â maart 2024
Op 1 februari 2024 heeft de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (hierna: OGCO) het rapport «Niets gehoord, niets gezien en niets gedaan» gepubliceerd. Ik ben enorm geschrokken van de omvang en de ernst van de bevindingen over de sociale veiligheid binnen de landelijke publieke omroep. Het is schrijnend dat de landelijke publieke omroep voor zoveel mensen een onveilige werkomgeving is. Ik vind het moedig dat al deze mensen bereid zijn geweest om hun verhalen en ervaringen te delen met de commissie en via andere wegen. Slachtoffers en melders hebben recht op erkenning en op goede nazorg. Het is van groot belang dat alles wordt gedaan om grensoverschrijdend gedrag in de toekomst te voorkomen en te blijven adresseren.
Ik heb de NPO gevraagd om als coördinerende partij het voortouw te nemen bij het opstellen van een gezamenlijk plan van aanpak van de NPO en de omroepen. Op 5 maart jl. hebben de NPO en de omroepen een eerste concept van het gezamenlijke plan van aanpak aan mij toegelicht. Met dit plan beogen de NPO en de omroepen antwoord te geven op de gesignaleerde problematiek in het rapport. Ik vind het belangrijk dat dit plan van aanpak gedragen en doorleefd is, en concreet wordt uitgevoerd door de NPO en de omroepen.
Bijgaand treft u het verzoek tot reflectie dat ik heb gericht aan de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (hierna: RCGOG). Dit verzoek doe ik aan de RCGOG vanwege haar expertise en kennis over grensoverschrijdend gedrag binnen verschillende sectoren. Ik verzoek de RCGOG om uiterlijk 25Â maart een eerste reflectie te geven op het concept van het gezamenlijke plan van aanpak van de NPO en de omroepen en om ook de komende tijd betrokken te blijven door gesprekken te voeren met betrokkenen.
Met het Commissariaat voor de Media (CvdM) ben ik in gesprek over effectief en transparant toezicht op de uitvoering van het plan. Het CvdM heeft als externe toezichthouder op de NPO en de omroepen een belangrijke rol te vervullen als het gaat om uitvoering van het toezicht op gedrag en cultuur binnen de landelijke publieke omroep.
Ik zal uiterlijk begin april een beleidsreactie op het rapport van de OGCO aan uw Kamer zenden. Het advies van de RCGOG en het gezamenlijke plan van aanpak van de NPO en de omroepen zal ik dan ook meesturen. In mijn beleidsreactie ga ik op basis van het overleg dat ik voer met het CvdM ook in op de invulling van effectief extern toezicht op de uitvoering van het plan van aanpak.
De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
F.Q. GrÀper-van Koolwijk