[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Beantwoording vragen, gesteld tijdens het commissiedebat Duurzaam Vervoer van 31 januari 2024, over geluidsnormering windmolens

Structuurvisie Windenergie op land

Brief regering

Nummer: 2024D12494, datum: 2024-03-28, bijgewerkt: 2024-04-05 11:28, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-33612-85).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 33612 -85 Structuurvisie Windenergie op land.

Onderdeel van zaak 2024Z05397:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

33 612 Structuurvisie Windenergie op land

Nr. 85 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 maart 2024

In het Commissiedebat Duurzaam Vervoer van 31 januari 2024 (Kamerstuk 31 305, nr. 448) zijn vragen gesteld over de geluidsnorm voor windmolens (lid van Houwelingen, FvD). De vraag werd gesteld welk type norm er geldt om tegen geluidsoverlast van windmolens te beschermen, en of dat een absolute norm of een gemiddelde norm is. En als dit een gemiddelde norm is, of het dan niet een absolute norm zou moeten worden. Ik heb toegezegd binnen enkele weken schriftelijk antwoord te geven op deze vragen. Met deze brief geef ik invulling aan deze toezegging, alsmede aan een eerdere toezegging naar aanleiding van mondelinge vragen om uitleg te geven over piekbelasting versus jaargemiddelde normering van windturbinegeluid.

Het Activiteitenbesluit milieubeheer bevatte een jaargemiddelde normering voor windturbinegeluid, met een gemiddelde norm voor het hele etmaal (Lden) en voor de nacht (Lnight). De milieuregels voor windparken, waaronder die voor geluid, zijn in 2021 echter door de Raad van State onverbindend verklaard omdat hiervoor volgens het Europese Hof een strategische milieubeoordeling had moeten plaatsvinden. Op dit moment zijn daardoor vanuit het Rijk geen normen van kracht voor nieuwe windparken; voor bestaande windparken regelt de overbruggingsregeling de milieubescherming, met daarin voor geluid een norm voor Lden (47 dB) en Lnight (41 dB). De overbruggingsregeling vervalt per 1 juli 2025. Voor het vaststellen van nieuwe milieuregels wordt nu een plan-mer (milieueffectrapportage) procedure doorlopen. Hierin wordt ook aandacht besteed aan de mate waarin een jaargemiddelde normering bescherming biedt tegen het optreden van hogere geluidniveaus gedurende korte perioden. De conclusies uit het plan-milieueffectrapport spelen een belangrijke rol bij keuzes omtrent toekomstige normering. Eind 2023 konden zienswijzen worden ingediend op dit rapport en op het ontwerpbesluit. Ik kan niet vooruitlopen op de uitkomsten van de plan-mer procedure. De Kamer wordt hierover naar verwachting na de zomer van 2024 geïnformeerd.

Graag geef ik enige achtergrond bij de eerdere keuze voor het hanteren van de geluidmaten Lden en Lnight. Deze geluidmaten worden zowel door de WHO als in de EU richtlijn voor Omgevingslawaai gehanteerd om effecten van geluid over een langere periode te beoordelen. Dit gebeurt op basis van internationaal onderzoek naar hoe de blootstelling aan geluid samenhangt met effecten zoals hinder en slaapverstoring. Onderzoeksresultaten uit het buitenland kunnen veelal naar de Nederlandse context vertaald worden en er zijn geen aanwijzingen dat eerder gevonden verbanden tussen windturbinegeluid en effecten niet meer toepasbaar zouden zijn. In het kader van continue kennisontwikkeling voert het RIVM, in opdracht van de ministeries van EZK en IenW, de komende jaren een onderzoek uit naar de relatie tussen geluid van windturbines en hinder en slaapverstoring in de Nederlandse situatie. De resultaten hiervan worden in 2027 verwacht.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
V.L.W.A. Heijnen