[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Meerjarenstrategie voor de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's)

Gebiedsgerichte economische perspectieven en Regionaal Economisch Beleid

Brief regering

Nummer: 2024D24622, datum: 2024-06-13, bijgewerkt: 2024-07-31 11:02, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29697-151).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29697 -151 Gebiedsgerichte economische perspectieven en Regionaal Economisch Beleid.

Onderdeel van zaak 2024Z10445:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

29 697 Gebiedsgerichte economische perspectieven en Regionaal Economisch Beleid

Nr. 151 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 juni 2024

Hierbij bied ik uw Kamer de meerjarenstrategie voor de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's) aan conform de motie Amhaouch c.s. van 23 november 20221.

Het uitgangspunt voor de meerjarenstrategie is om de ROM’s te laten blijven doen waar ze goed in zijn, namelijk het ondersteunen van het innovatieve MKB in de regio. De meerjarenstrategie richt zich op het intensiveren van de samenwerking op bovenregionaal niveau en vormt het kader van de bovenregionale activiteiten van de ROM’s. Bij het vormgeven van de meerjarenstrategie is geborgd dat de regionale verankering van de ROM’s voorop staat en dat de bovenregionale samenwerking niet concurreert met de ROM-inzet per regio, maar hier juist aanvullend aan is.

De meerjarenstrategie bestaat uit drie pijlers:

i. Betere verbinding tussen Rijk & regio: door actiever bovenregionaal samen te werken en projecten te coördineren die landelijk beleid met regionale uitvoering verbindt.

ii. Versterken van de basis: gericht op het versterken van de kennis en competenties van de ROM’s als geheel

iii. Thematische inzet op relevante transities en maatschappelijke uitdagingen: De transities en maatschappelijke uitdagingen leveren kansen op voor economie en samenleving en gaan over regio’s heen. Daarom leent de bovenregionale inzet van de ROM’s zich hier goed voor.

Met deze meerjarenstrategie streven Rijk en provincies naar een versterkend effect van de activiteiten van de ROM’s door meer onderlinge samenwerking. Daarbij wordt voortgebouwd op de reeds bestaande samenwerkingsinitiatieven tussen de ROM’s, waarbij opgedane ervaringen en inzichten worden gebruikt om verbeteringen aan te brengen in de gezamenlijke uitvoering van programma’s en thema’s. Dit met als doel om de regionale ecosystemen te versterken, een betere dienstverlening aan ondernemers te bieden en uiteindelijk het toekomstig verdienvermogen van Nederland als geheel te versterken.

De incidentele middelen van € 4 miljoen die vanwege het amendement van Van Strien c.s.2 van 12 oktober 2023, beschikbaar zijn gesteld voor de bovenregionale samenwerking van de ROM’s worden in lijn met de drie pijlers uit deze meerjarenstrategie ingezet.

Zoals de motie oproept, is de meerjarenstrategie in gezamenlijk opgesteld door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de provincies en de ROM’s. Om tot een voldragen meerjarenstrategie te komen was gedurende dit proces meer afstemming nodig dan vooraf ingeschat en daarom heeft dit traject meer tijd in beslag genomen dan initieel verwacht.

Tijdens de uitwerking is gebleken dat een meerjarenstrategie een betere duiding is dan een meerjarenplan (zoals verzocht in de motie) gezien de rol van EZK en provincies als opdrachtgevers en de ROM’s als uitvoerders. De ROM’s stellen als uitvoerders een eigen meerjarenplan op heeft en in de meeste regio’s is ook sprake van een eigen strategisch kader. Deze meerjarenstrategie vervangt deze plannen niet, maar geeft vanuit EZK en de provincies op een strategisch niveau richting aan de gezamenlijke bovenregionale inzet vanuit alle ROM’s tezamen.

Daarnaast heeft de motie Amhaouch ook verzocht om te onderzoeken hoe het brede mkb beter bediend kan worden door de ROM's. Dit vraagstuk is opgenomen in het traject van de actieagenda mkb-dienstverlening onder leiding van Rob Schouten.3 Uit dit traject blijkt dat de focus van de ROM’s vooral gericht is op het bedienen van het innovatieve mkb.

Op 6 juli 2023 is de motie van het lid Romke de Jong c.s.4 ingediend die verzoekt om samen met de ROM’s en de provincies inzichtelijk te maken wat er nodig is om de aanjagende positie te versterken om zo innovatiekracht in de regio beter te ontsluiten. Ook deze motie wordt middels het aanbieden van deze meerjarenstrategie afgedaan.

Ten slotte wil ik uw Kamer informeren over de motie Koekoek5 van 12 maart jl., waar verzocht wordt de regionale ontwikkelingsmaatschappijen de opdracht te geven om met het mbo in gesprek te gaan over hoe ze de samenwerking kunnen verbeteren in de regionale ecosystemen. Deze opdracht is inmiddels uitgezet en de ROM’s hebben aangegeven dit voortvarend op te pakken. Hiermee beschouw ik ook deze motie als afgedaan.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
M.A.M. Adriaansens


  1. Kamerstukken II, 2022–2023, 36 200 XIII, nr. 55↩︎

  2. Kamerstukken II, 2023–2024, 36 410 XIII, nr. 19↩︎

  3. Kamerstukken II, 2023–2024, 32 637, nr. 587↩︎

  4. Kamerstukken II, 2022–2023, 33 009, nr. 124↩︎

  5. Kamerstukken II, 2023–2024, 32 637, nr. 623↩︎