SCoPAFF-vergadering gewasbescherming 10 en 11 juli 2024
Gewasbeschermingsbeleid
Brief regering
Nummer: 2024D28546, datum: 2024-07-08, bijgewerkt: 2024-08-20 15:41, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27858-672).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Onderdeel van kamerstukdossier 27858 -672 Gewasbeschermingsbeleid.
Onderdeel van zaak 2024Z11899:
- Indiener: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2024-09-03 15:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-09-04 11:15: Procedurevergadering LVVN (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2024-09-16 10:00: Landbouw- en Visserijraad (september) (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
27 858 Gewasbeschermingsbeleid
Nr. 672 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, VISSERIJ, VOEDSELZEKERHEID EN NATUUR
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 8 juli 2024
Hierbij informeer ik uw Kamer over de voorgenomen Nederlandse standpunten inzake de onderwerpen die ter stemming worden voorgelegd aan het eerstvolgende Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) over regelgeving voor gewasbescherming. Het overleg vindt plaats op 10 en 11 juli 2024. De standpunten zijn ambtelijk voorbereid met de Ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (lenW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), op basis van advisering door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
De onderstaande punten staan op de agenda ter (mogelijke) stemming (de zogenaamde B-punten).
De werkzame stof Captan
Deze stof wordt gebruikt als schimmelbestrijdingsmiddel (fungicide). In Nederland zijn 14 middelen op basis van deze werkzame stof toegelaten voor gebruik in de fruitteelt en sierteeltgewassen.
De Europese Commissie (EC) stelde in eerdere SCoPAFF-vergaderingen voor om de goedkeuring te hernieuwen met restrictie tot alleen kasgebruiken. Dit vanwege de risico’s voor niet-doelwitorganismen, zoals zoogdieren, aquatische organismen en bijen. Voor dit voorstel krijgt de EC echter onvoldoende steun van lidstaten. De EC stelt nu voor om de goedkeuring te hernieuwen zonder de restrictie tot kassen, maar met drie andere restricties voor de buitengebruiken:
1. Gebruik alleen toegestaan wanneer het gewas niet bloeit en geen bloeiende onkruiden aanwezig zijn in de gewasrij.
2. Gebruik alleen toegestaan met apparatuur waarmee een reductie van de dosering met minstens 61% mogelijk is en een minimale reductie van het verlies naar de bodem met 20% in vergelijking met conventionele toepassingsapparatuur.
3. Toepassen van risicomitigerende maatregelen om bijen en waterorganismen buiten het veld te beschermen.
De voorgeschreven doseringsreductie onder punt twee moet bereikt worden met spuitapparatuur die ervoor zorgt dat de effectieve hoeveelheid middel op de fruitboom terecht komt en hierbij de omgeving rondom en onder de bomen ontziet. Het is de eerste keer dat de EC een stofgoedkeuring verlengt met een dergelijke restrictie. De EC baseert zich hiervoor op een beoordeling van rapporteur Oostenrijk, inclusief een literatuuronderzoek naar de haalbaarheid van dergelijke reducties met bepaalde technieken. Aangezien de beschikbare data hierover nog beperkt is, verplicht de EC de aanvrager om binnen twee jaar bevestigende informatie te leveren waarmee wordt aangetoond dat bepaalde technieken inderdaad de vereiste reducties halen.
Het Ctgb adviseert positief op het voorstel, maar vindt het wel van groot belang dat de bevestigende informatie over de beschikbare technieken en hun prestaties binnen één jaar (i.p.v. twee) wordt geleverd, zodat lidstaten over deze informatie (en de beoordeling daarvan) beschikken bij de hernieuwing van de goedkeuring van middelen op basis van captan. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC en hierbij, in lijn met het advies van het Ctgb, de EC op te roepen als voorwaarde te stellen dat de bevestigde informatie binnen één jaar wordt aangeleverd.
De basisstof Vitis vinifera L. seed extract (grapeseed extract)
Dit betreft een nieuwe basisstof met beoogd gebruik als fungicide in verschillende gewassen. De EC stelt voor om deze stof goed te keuren als basisstof. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De basisstof Eggshell powder
Deze stof betreft een nieuwe basisstof met beoogd gebruik als fungicide in druiven. De EC stelt voor deze basisstof niet goed te keuren, vanwege het gehalte aan lood dat mogelijk tot ontwikkelingsneurotoxische effecten bij de consumptie van behandelde druiven (tafeldruiven en wijn) kan leiden. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De werkzame stof Metrafenon
Deze stof wordt gebruikt als schimmelbestrijdingsmiddel (fungicide). In Nederland zijn vier middelen op basis van deze werkzame stof toegelaten voor gebruik in onder andere granen en vruchtgroenten. De EC stelt voor de goedkeuring van deze stof te hernieuwen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De werkzame stof Folpet
Deze stof wordt gebruikt als schimmelbestrijdingsmiddel (fungicide). In Nederland zijn 11 middelen op basis van deze werkzame stof toegelaten voor gebruik in onder andere fruitgewassen, bloembollen, granen en vaste planten. De EC stelt voor de goedkeuring van deze stof te hernieuwen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De tijdelijke verlenging van de goedkeuringsperiode van 9 werkzame stoffen
De EC stelt voor om de goedkeuring van de werkzame stoffen acequinocyl, emamectin, fatty acids C7 to C20, pendimethalin, aluminium silicate, plant oils/rape seed oil, triclopyr, captan en metrafenone tijdelijk te verlengen met periodes variërend tussen 12 en 25,5 maanden omdat de besluitvorming buiten de schuld van de aanvrager niet tijdig is afgerond. Deze procedure is vastgelegd in verordening EG 1107/2009 (artikel 17). Wanneer besluitvorming over het eerder beschreven voorstel over captan doorgang vindt, zal deze stof uit dit voorstel voor tijdelijke verlenging worden gehaald. De herbeoordeling van werkzame stoffen is zeer complex en vraagt grote zorgvuldigheid waardoor de procedure langer kan duren dan gewenst. Zonder tijdelijke verlenging zouden al deze werkzame stoffen van de markt worden gehaald zonder dat een zorgvuldig beoordelings- en besluitvormingsproces is doorlopen. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur,
F.M. Wiersma