De trend dat Nederlandse banken stoppen met de ondersteuning van contactloos betalen via eigen apps
Schriftelijke vragen
Nummer: 2024D28870, datum: 2024-07-15, bijgewerkt: 2024-09-12 16:29, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2024Z12014).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.P.S. Six Dijkstra, Tweede Kamerlid (Nieuw Sociaal Contract)
- Mede ondertekenaar: F.A. Zeedijk, Tweede Kamerlid (Ooit Nieuw Sociaal Contract kamerlid)
Onderdeel van zaak 2024Z12014:
- Gericht aan: E. Heinen, minister van Financiën
- Gericht aan: D.S. Beljaarts, minister van Economische Zaken
- Gericht aan: F.Z. Szabó, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Indiener: J.P.S. Six Dijkstra, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: F.A. Zeedijk, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2024Z12014
Vragen van de leden Six Dijkstra en Zeedijk (beiden Nieuw Sociaal Contract) aan de Minister van Economische Zaken, de Minister van Financiën en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) over de trend dat Nederlandse banken stoppen met de ondersteuning van contactloos betalen via eigen apps (ingezonden 15 juli 2024).
Vraag 1
Bent u bekend met de berichten dat ING1 en eerder de Volksbank2 stoppen met het ondersteunen van contactloze betalingen via hun eigen apps en klanten met een Android-toestel in plaats daarvan enkel Google Pay aanbieden?
Vraag 2
Bent u in gesprek geweest met deze banken? Is u bekend of ook andere Nederlandse banken deze overstap overwegen?
Vraag 3
Wat is de impact op de privacy van Nederlandse gebruikers indien hun betaalverkeer via een softwareoplossing van Google of Apple loopt? Is er effectief toezicht op welke gegevens van gebruikers door deze partijen verzameld, opgeslagen en gedeeld worden? Hoe verhoudt dat zich tot het toezicht op de Nederlandse banken?
Vraag 4
Wat betekent deze trend voor de digitale soevereiniteit van Nederland? Hoe gaat de regering voorkomen dat Nederland op het gebied van contactloos betalen op termijn de facto afhankelijk wordt van twee Amerikaanse techreuzen?
Vraag 5
Deelt u de mening dat nu het ook voor iPhone-gebruikers mogelijk gaat zijn om contactloos te betalen zonder Apple Pay te gebruiken3 , consumenten zo veel mogelijk in staat gesteld moeten worden om contactloos te kunnen betalen middels de software van hun eigen bank?
Vraag 6
Ziet u in het licht hiervan het nut van de adoptie van een algemeen (open) contactloos betaalprotocol voor banken op Nederlands of Europees niveau? Zo ja, hoe gaat u hierop inzetten?
Tweakers, 9 juli 2024, «ING stopt ondersteuning contactloos betalen via eigen Android-app – update». (https://tweakers.net/nieuws/224148/ing-stopt-ondersteuning-contactloos-betalen-via-eigen-android-app.html)↩︎
NU.nl, 26 maart 2024, «Volksbank stapt over naar Google Pay voor contactloos betalen». (https://www.nu.nl/tweakers/6306649/volksbank-stapt-over-naar-google-pay-voor-contactloos-betalen.html)↩︎
NOS, 11 juli 2024, «Contactloos betalen op iPhone kan straks zonder Apple Pay, onder druk van EU». (https://nos.nl/artikel/2528450-contactloos-betalen-op-iphone-kan-straks-zonder-apple-pay-onder-druk-van-eu)↩︎