Position paper De Limburger t.b.v. rondetafelgesprek Effecten van de btw-verhoging voor onderwijs, cultuur en media d.d. 26 september 2024
Position paper
Nummer: 2024D34158, datum: 2024-09-20, bijgewerkt: 2024-09-20 11:17, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Onderdeel van zaak 2024Z13936:
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2024-09-26 14:00: Effecten van de btw-verhoging voor onderwijs, cultuur en media (Rondetafelgesprek), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2024-10-10 10:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Preview document (🔗 origineel)
Van: Bjorn Oostra <Bjorn.Oostra@DeLimburger.nl>
Verzonden: vrijdag 20 september 2024 07:13
Aan: Commissie OCW <cie.ocw@tweedekamer.nl>
Onderwerp: Positionpaper rondetafelgesprek btw
U ontvangt niet vaak e-mail van bjorn.oostra@delimburger.nl. Meer informatie over waarom dit belangrijk is |
---|
Position paper
Bjorn Oostra – hoofdredacteur De Limburger
Op 26 september 2024 vindt in de Tweede Kamer het rondetafelgesprek plaats over de effecten van de btw-verhoging voor de journalistiek. Als hoofdredacteur van De Limburger geef ik inzicht wat dit betekent voor de (regionale) journalistiek en specifiek voor Limburg. Ik juich het initiatief van het rondetafelgesprek van harte toe. Dit gesprek is wat mij betreft een goede eerste stap om de grote gevolgen van de btw-verhoging in kaart te brengen.
Al meer dan 175 jaar bericht De Limburger over nieuws dat relevant is voor Limburgers en mensen die de provincie een warm hart toedragen. Met meer dan honderd verslaggevers en redacteuren staan wij iedere dag klaar om het nieuws van dichtbij te verslaan, te analyseren, te duiden en te becommentariëren. We vertellen wat er in de straat, de wijk of het dorp gebeurt.
De voorgenomen btw-verhoging raakt alle inwoners in Limburg, onze redactie en uiteindelijk ook onze lokale democratie hard.
Nieuwslezers meer betrokken bij lokale democratie
In een periode van toenemende desinformatie en de maatschappelijke kloof kan het lezen van de krant bijdragen aan meer vertrouwen in de samenleving. We zien bijvoorbeeld in Heerlen-Noord dat de inwoners minder goede maatschappelijke kansen hebben dan elders. Daarom verstrekt De Limburger via het project ‘Krant van de Buurvrouw’ kosteloos 3000 digitale krantenabonnementen aan jongeren en hun ouders. We onderzoeken de komende jaren of er een verband bestaat tussen het lezen van de krant en de mate waarin mensen deelnemen aan de samenleving. Eerdere resultaten van Radboud Universiteit over een soortgelijk project in Gelderland zijn hoopvol en tonen aan dat mensen zich meer laten horen en hun gevoel van sociale cohesie wordt vergroot.1
Verdwijnen van regioverslaggevers
De btw-verhoging zal grote gevolgen hebben voor de capaciteit van onze redactie. Aangezien de omzet zal kelderen, moet onze redactie in het slechtste geval met zeventien mensen krimpen. Dat zijn meer journalisten dan er nu in totaal op de regioredactie in Noord- en Midden-Limburg werken. Waar wij nu met 114 verslaggevers in vaste dienst en een groot aantal medewerkers en freelancers door keihard te werken een actuele site en app en vijf edities van de papieren krant kunnen maken, moeten wij straks dramatische keuzes maken. En kunnen we niet anders dan onze definitie van wat Limburgse kwaliteitsjournalistiek is, tegen het licht houden.
Wie gaat er straks nog naar de gemeenteraad van Roerdalen? Wie kent de gemeenteraadsleden bij naam en kan ze, indien nodig, ter verantwoording roepen? Wie volgt de lokale politiek sinds jaar en dag en kan op basis van uitspraken uit het verleden de vinger nu op de zere plek leggen?
Wij zullen er alles aan doen om ook de komende jaren zo veel mogelijk raadsvergaderingen te bezoeken, verslag te doen van carnaval, sportwedstrijden te coveren en tegels te lichten. Maar als het kabinet vasthoudt aan de voorgestelde btw-verhoging van 9 naar 21 procent in 2026 dan weet ik een ding zeker: wij kunnen dan niet blijven doen wat we nu doen.
Schrap de btw-verhoging op journalistiek
De gevolgen voor de journalistiek zijn desastreus en dat is de reden dat in alle andere landen van de Europese Unie een laag btw-tarief op nieuwsmedia van toepassing is. Het kabinet heeft ervoor gekozen om geen impactanalyse van de btw-verhoging uit te voeren en is niet voornemens dit alsnog te doen. Dit is onuitlegbaar. Daarom vraag ik aan de Tweede Kamer om deze ondoordachte maatregel in te trekken.
De Raad van State heeft inmiddels in haar advies op het Belastingplan 2025 felle kritiek op deze btw-verhoging geuit. De maatregel is nauwelijks onderbouwd, en dat terwijl er zelfs grondrechtelijke risico’s op het gebied van de vrijheid van meningsuiting zijn geïdentificeerd. De Raad van State ziet een separaat wetsvoorstel met aparte wetsbehandeling als aangewezen instrument. Alleen dan kan dit voorstel zorgvuldig behandeld worden en is er genoeg ruimte om de gevolgen te overzien.
Ik ben graag bereid om tijdens dit gesprek verdere toelichting te geven.
Met vriendelijke groet,
Bjorn Oostra
Hoofdredacteur
Wim Duisenbergplantsoen 1 | 6221 SE Maastricht
+31 -464116317
+31 6 53351717
Journalistiek die voor Limburg het verschil maakt
[1] Wie jarig is trakeert, 175 jaar de Gelderlander – Mick Alberts. Gratis de krant weggeven voor meer vertrouwen in de journalistiek, werkt dat? In Nijmegen wel (villamedia.nl)↩︎