SCoPAFF-vergadering gewasbeschermingsmiddelen oktober 2024
Gewasbeschermingsbeleid
Brief regering
Nummer: 2024D36428, datum: 2024-10-03, bijgewerkt: 2024-10-31 11:24, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27858-674).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Onderdeel van kamerstukdossier 27858 -674 Gewasbeschermingsbeleid.
Onderdeel van zaak 2024Z14930:
- Indiener: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Volgcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- Volgcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Volgcommissie: vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2024-10-08 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-10-09 11:15: Procedurevergadering LVVN (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2024-10-14 10:00: Landbouw- en Visserijraad 21/22 oktober 2024 (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 |
27 858 Gewasbeschermingsbeleid
Nr. 674 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, VISSERIJ, VOEDSELZEKERHEID EN NATUUR
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 3 oktober 2024
Hierbij informeer ik uw Kamer over de voorgenomen Nederlandse standpunten inzake de onderwerpen die ter stemming worden voorgelegd aan het eerstvolgende Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) over regelgeving voor gewasbescherming. Het overleg vindt plaats op 2 en 3 oktober 2024. De standpunten zijn ambtelijk voorbereid met de Ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (lenW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), op basis van advisering door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
De onderstaande punten staan op de agenda ter (mogelijke) stemming (de zogenaamde B-punten).
De basisstof Vitis vinifera L. seed extract (grapeseed extract)
Deze stof betreft een nieuwe basisstof met een beoogd gebruik als fungicide in verschillende eetbare gewassen. De Europese Commissie (EC) stelt voor om deze stof goed te keuren als basisstof. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De basisstof Caffeine
Deze stof betreft een nieuwe basisstof met beoogd gebruik als insecticide en molluscicide in diverse gewassen. De EC stelt voor deze basisstof niet goed te keuren, omdat onvoldoende data beschikbaar is om een goede beoordeling van de risico’s voor mens, dier en milieu te kunnen uitvoeren. De EC weegt in het besluit mee dat de aanvraag caffeine in pure vorm betreft welke een classificatie voor acute toxiciteit heeft. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De basisstof Allium fistulosum
Deze stof betreft een nieuwe basisstof met beoogd gebruik tegen bodemschimmels in de teelt van tomaat. De toepassing vindt plaats door een bodembehandeling met een extract van stengelui of het onderbrengen van verhakseld plantenmateriaal van stengelui in de bodem. De EC stelt voor om deze stof goed te keuren als basisstof. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De werkzame stof Metribuzin
Deze stof wordt gebruikt als herbicide. In Nederland zijn acht middelen op basis van deze werkzame stof toegelaten, bijvoorbeeld voor gebruik in de teelt van aardappel. De EC stelt voor de goedkeuring van deze stof niet te hernieuwen, vanwege mogelijke hormoonontregelende eigenschappen voor mensen en mogelijke risico’s voor omstanders en omwonenden.
Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel, maar adviseert wel om te pleiten voor het vaststellen van een kortere respijtperiode dan de voorgestelde 6 en 12 maanden voor respectievelijk het intrekken van de toelating en de aflever- en opgebruiktermijn.
De Nederlandse delegatie is voornemens om, in lijn het Ctgb advies, in te stemmen met het voorstel van de EC en hierbij te pleiten voor een kortere termijn voor intrekken van de toelating en de aflever- en opgebruiktermijn.
De werkzame stof Tritosulfuron
De stof tritosulfuron wordt gebruikt als herbicide. In Nederland zijn drie middelen op basis van deze werkzame stof toegelaten voor gebruik in granen en mais.
De EC stelt voor de goedkeuring van deze stof niet te hernieuwen, omdat de aanvrager de aanvraag heeft ingetrokken. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
Tijdelijke verlenging van de goedkeuring van 13 werkzame stoffen
De EC stelt voor om de goedkeuring van 13 werkzame stoffen tijdelijk te verlengen met één jaar omdat de besluitvorming buiten de schuld van de aanvrager niet tijdig is afgerond. Deze procedure is vastgelegd in verordening EG 1107/2009 (artikel 17). De herbeoordeling van werkzame stoffen is zeer complex en vraagt grote zorgvuldigheid waardoor de procedure langer kan duren dan gewenst. Zonder tijdelijke verlenging zouden al deze werkzame stoffen van de markt worden gehaald zonder dat een zorgvuldig beoordelings- en besluitvormingsproces is doorlopen. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
Intrekken procedurele verlening van twee werkzame stoffen
De EC stelt voor de eerder verleende procedurele verlenging van twee stoffen (fenpyrazamine en flumetralin) terug te draaien, omdat de aanvragers de hernieuwing van deze stoffen niet langer ondersteunen. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur,
F.M. Wiersma