[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek van het lid Dobbe, gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 15 oktober 2024, over het bericht ‘Woede nu ziekenhuispoli tóch dicht gaat; ‘80.000 mensen in Arnhem-Zuid worden gewoon genaaid’

Ziekenhuiszorg

Brief regering

Nummer: 2024D39823, datum: 2024-10-21, bijgewerkt: 2024-11-19 11:51, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31016-373).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31016 -373 Ziekenhuiszorg.

Onderdeel van zaak 2024Z16477:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

31 016 Ziekenhuiszorg

29 247 Acute zorg

Nr. 373 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 oktober 2024

Met deze brief reageer ik op het verzoek van de Kamer van 15 oktober 2024 om te reageren op het besluit van het Rijnstate ziekenhuis om de polikliniek in Arnhem-Zuid te sluiten. U heeft mij verzocht om een reactie te versturen vóór de begrotingsbehandeling van VWS.

Inrichting van het poliklinisch zorgaanbod van Rijnstate ziekenhuis

In 2023 zijn de meeste poliklinieken die in Arnhem-Zuid gevestigd waren verplaatst naar de nieuwe buitenlocatie van het Rijnstate in Elst. Het poliklinisch zorgaanbod van het Rijnstate is sindsdien geconcentreerd op deze locatie.

Het Rijnstate ziekenhuis heeft recent aangekondigd om per 1 december 2024 de locatie in Arnhem-Zuid definitief te sluiten. Op dit moment huist alleen nog de bloedafname en de polikliniek voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie op de locatie in Arnhem-Zuid. Deze laatste polikliniek wordt verplaatst naar de locatie Elst. Voor de bloedafname wordt in de wijk een nieuwe voorziening ingericht. Hiermee is geborgd dat de mogelijkheid tot bloedprikken laagdrempelig en toegankelijk blijft voor de bewoners in de wijk.

Het Rijnstate heeft mij laten weten dat er uitgebreid is gekeken welk type zorgaanbod nog wel kon blijven op de locatie in Arnhem-Zuid. Zo heeft er een breed herontwikkelingsonderzoek plaatsgevonden en is bekeken of wellicht andere zorgverleners het pand wensten te huren. Ook is gekeken of een deel van de eigen zorg verplaatst kon worden naar de locatie in Arnhem-Zuid. Uiteindelijk heeft het bestuur van Rijnstate de afweging gemaakt het zorgaanbod op de locatie in Arnhem-Zuid te beëindigen. Ik heb begrepen dat deze keuze voornamelijk te maken heeft met de nieuwe vestiging in het nabijgelegen Elst.

In Rijnstate Elst is er voor patiënten een breed aanbod van zorg beschikbaar. Zo zijn er ruim twintig medisch specialismen aanwezig op deze locatie. Verder zijn er compleet ingerichte moderne operatiekamers. Daarnaast is er ook een prikpost, een apotheek en diagnostische ondersteuning aanwezig. Het Rijnstate is van oordeel dat dankzij het bij elkaar brengen van (poliklinische) zorg, en de inzet op meer innovatieve samenwerkingsvormen met zorgpartners uit de regio, de kwaliteit van zorg beter is geborgd. Daarnaast verwacht het ziekenhuis dat patiënten en medewerkers minder frequent hoeven te reizen tussen de verschillende locaties van het Rijnstate.

Vanuit het Rijnstate heb ik begrepen dat, een jaar na opening van de nieuwe locatie in Elst, er voornamelijk positieve reacties zijn van patiënten en bezoekers. Zo is er tevredenheid over het brede aanbod van zorg. Daarnaast is er waardering voor de toegankelijkheid van deze locatie. Rijnstate Elst ligt naast het treinstation Elst en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, ook voor inwoners van Arnhem-Zuid. Daarnaast is er gelegenheid tot gratis parkeren en ligt het ziekenhuis in de buurt van de afslag Elst van de snelweg. De bereikbaarheid en toegankelijkheid van zorg is daarmee, ook voor inwoners van Arnhem-Zuid, goed geregeld. Dat neemt overigens niet weg dat het afschalen van de polikliniek in Arnhem-Zuid toch als een gemis kan worden ervaren.

Inzet van dit kabinet voor brede toegankelijkheid van zorg

Ik verwacht van het ziekenhuis dat zij het maximale doen om de zorg op een goede manier dicht bij de mensen in hun regio te leveren. Dat is overigens niet alleen de taak van een ziekenhuis. Goede en toegankelijke zorg begint namelijk in eigen wijk of dorp, bij de eerste lijn. Daarom zet het kabinet in op versterking van de eerstelijnszorg, onder meer door betere samenwerking. Met eerstelijnspartijen zorgen we dat in elke wijk een «hecht wijkverband» vanuit eerstelijnszorg en sociaal domein ontstaat. Hierin werken onder meer de huisarts, wijkverpleging, apotheker en sociaal domein samen om goede zorg dichtbij huis te organiseren.

Het is aan het ziekenhuisbestuur om in afstemming met alle relevante partijen goede afgewogen keuzes te maken waarbij de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg zijn geborgd. Het is uiteindelijk aan het ziekenhuis om de afweging te maken hoe zij haar zorg inricht. Het is immers het ziekenhuis dat moet kunnen borgen dat zij de vereiste kwaliteit kan leveren.

Ik zet mij de komende jaren in voor de kleine ziekenhuizen in de stad en de streekziekenhuizen in de regio, zodat zorgmedewerkers hier graag willen werken en de zorg toegankelijk blijft voor de patiënten. Dit doe ik langs de volgende lijnen:

1. Financiering op basis van een vast budget. Het kabinet wil dat de acute spoedeisende hulp, acute verloskunde en de intensive care afdelingen gefinancierd worden op basis van een vast budget. De NZa wordt gevraagd gefaseerd en zo snel mogelijk budgetbekostiging mogelijk te maken. Dit geeft zekerheid voor kleinere ziekenhuizen en maakt samenwerking gemakkelijker. Zorgverzekeraars kopen deze zorg in op dezelfde manier als ambulancezorg. Op deze manier werkt het kabinet aan minder marktwerking in de zorg en toegankelijkere zorg in de regio.

2. Meerjarige financiële afspraken. Het kabinet wil met zorgverzekeraars afspreken dat zij meerjarige financiële afspraken met ziekenhuizen maken.

3. Grote ziekenhuizen ondersteunen kleine ziekenhuizen. Het kabinet wil ervoor zorgen dat ziekenhuizen meer samenwerken en volwaardige streekziekenhuizen behouden blijven. Grote ziekenhuizen gaan kleine ziekenhuizen ondersteunen, zodat zij goede zorg kunnen leveren en operaties van meer eenvoudigere aard worden niet langer gecentreerd.

4. Aanpassing regelgeving. Het kabinet wil ervoor zorgen dat de beschikbaarheid van spoedeisende zorg en acute verloskunde in iedere regio goed geregeld is. Het kabinet zal daarom de regelgeving aanpassen die gevolgd moet worden als een ziekenhuis overweegt het aanbod van acute zorg op een bepaalde locatie te beperken. Omdat hier tijd voor nodig is, stelt het kabinet een handreiking op voor wat er in de tussentijd nodig is om te voorkomen dat de beschikbaarheid van de spoedzorg in het geding komt.

De komende periode worden stappen gezet om bovenstaande te realiseren. De eerste twee lijnen worden betrokken bij het aanvullend zorg en welzijnsakkoord voor de jaren 2025 – 2028 en ik start met de aanpassing van de regelgeving en verzoek de NZa om gefaseerd en zo snel mogelijk budgetbekostiging mogelijk te maken.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
M. Agema