[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Beslisnota bij Wijziging van de Wet milieubeheer, de Wet havenstaatcontrole, de Wet voorkoming verontreiniging door schepen en de Wet luchtvaart ten behoeve van de implementatie van Verordening (EU) 2023/1805 van het Europees Parlement en de Raad van 13 september 2023 betreffende het gebruik van hernieuwbare en koolstofarme brandstoffen in het zeevervoer, en tot wijziging van Richtlijn 2009/16/EG (PbEU 2023, L 234) en ten behoeve van de implementatie van Verordening (EU) 2023/2405 van het Europees Parlement en de Raad van 18 oktober 2023 inzake het waarborgen van een gelijk speelveld voor duurzaam luchtvervoer (ReFuelEU Luchtvaart) (PbEU 2023, L 2023/2405) en enkele aanpassingen van een ondergeschikte aard (Uitvoeringswet FuelEU Maritiem en ReFuelEU Luchtvaart)

Bijlage

Nummer: 2024D42196, datum: 2024-11-06, bijgewerkt: 2024-11-06 12:01, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Bijlage bij: Memorie van toelichting (2024D42190)

Preview document (🔗 origineel)


Aanleiding

Dit wetsvoorstel wijzigt de Wet milieubeheer, de Wet havenstaatcontrole, de Wet voorkoming verontreiniging door schepen en de Wet luchtvaart. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan Verordening (EU) 2023/1805 (hierna: FuelEU Maritiem) en Verordening (EU) 2023/2405 (hierna: ReFuelEU Luchtvaart). De Europese verordeningen hebben als doel het gebruik van duurzame brandstoffen door vliegtuigen en schepen te vergroten met een oplopende bijmengverplichting (ReFuelEU Luchtvaart) en broeikasgasintensiteitsreductieverplichting (FuelEU Maritiem) richting 2050, om zo de ecologische voetafdruk te verkleinen. Het betreft beleidsarme implementatie die enkel strekt tot uitvoering van FuelEU Maritiem en ReFuelEU Luchtvaart.

Met deze nota wordt u gevraagd in te stemmen met aanbieding van het wetsvoorstel met bijbehorende memorie van toelichting aan de Tweede Kamer.

Geadviseerd besluit

Indien u akkoord kunt gaan met de stukken, wordt u gevraagd:

  • Het Nader Rapport te ondertekenen; en

  • De memorie van toelichting van het gewijzigde wetsvoorstel te ondertekenen.

Kernpunten

  • Op 2 oktober 2024 heeft de Afdeling advisering van de Raad van State een positief advies uitgebracht over het wetsvoorstel. De Afdeling heeft geen opmerkingen.

  • In het Nader Rapport is opgenomen dat er enkele aanpassingen zijn gedaan t.o.v. het concept zoals voorgelegd aan de Afdeling. Het gaat om enkele verduidelijkingen in de toelichting.

  • Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om enkele punten in de wettekst en de toelichting aan te vullen, waarvan op basis van voortschrijdend inzicht is gebleken dat zij in het originele wetsvoorstel ontbraken. Een concreet voorbeeld is de vermenigvuldiging van de FuelEU-boete in het geval een schip twee of meer opeenvolgende verslagperioden niet voldoet aan de in FuelEU Maritiem opgenomen eisen.

  • Gelet op de inwerkingtredingsdatum van beide verordeningen, wordt gestreefd naar inwerkingtreding van de Uitvoeringswet op 1 januari 2025 of zo spoedig mogelijk daarna.

Krachtenveld

Bij het voorbereiden van dit voorstel van wet is vroegtijdig overleg geweest met de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De conclusie die NEa gaf, is dat het wetsvoorstel op punten onvoldoende uitvoerbaar is en versterking van de handhaafbaarheid te overwegen is. De conclusie van ILT is dat het wetsvoorstel handhaafbaar, uitvoerbaar en fraudebestendig is, waarbij wel enkele aandachtspunten en wensen zijn meegegeven. Beide HUF-toetsen hebben een aantal aandachtspunten opgeleverd. Voor zover mogelijk zijn alle punten in overleg met de NEa en ILT opgelost, waardoor bijgevoegd wetsvoorstel voldoende handhaafbaar, uitvoerbaar en fraudebestendig wordt geacht.

Toelichting

Europese context

EU-verordeningen werken rechtstreeks door in de rechtsorde van de lidstaten en zijn direct toepasbaar. Lidstaten zijn er wel toe gehouden om alle maatregelen te nemen die nodig zijn voor de volledige verwezenlijking van een verordening. Het kan dus nodig zijn om bepalingen met betrekking tot handhaving en de aanwijzing van bevoegde autoriteiten op te nemen in nationale regelgeving. De Uitvoeringswet strekt hiertoe.

Informatie die niet openbaargemaakt kan worden

Niet van toepassing.

Bijlagen

Volgnummer Naam Informatie
1. Nader rapport Bij akkoord graag ondertekenen
2. Gewijzigd wetsvoorstel met MvT Bij akkoord graag MvT ondertekenen
3. Advies Raad van State Dictum A
4. Origineel wetsvoorstel zoals aangeboden aan Raad van State
5. Onderliggende beslisnota [meezenden naar TK] IENW/BSK-2024/172614
6. HUF toets NEa [meezenden naar TK] Onderliggend advies
7. HUF toets ILT FuelEU Maritiem [meezenden naar TK] Onderliggend advies
8. Brief HUF toets ILT ReFuelEU Luchtvaart [meezenden naar TK] Onderliggend advies
9. Checklist HUF toets ILT ReFuelEU Luchtvaart [meezenden naar TK] Onderliggend advies

Leeswijzer bij onderliggende beslisnota’s

Datum Naam beslisnota Toelichting
19 juni 2024 Aanbieding Uitvoeringswet FuelEU Maritiem en ReFuelEU Luchtvaart aan Ministerraad Aanbieding concept wetsvoorstel aan Ministerraad voor adviesaanvraag Raad van State