Reactie op verzoek commissie over de petitie m.b.t. risico's en gevolgen van antibiotica- en antimycoticagebruik
Preventief gezondheidsbeleid
Brief regering
Nummer: 2024D50042, datum: 2024-12-16, bijgewerkt: 2024-12-17 13:17, versie: 2
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M. Agema, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ooit PVV kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 32793 -795 Preventief gezondheidsbeleid.
Onderdeel van zaak 2024Z21211:
- Indiener: M. Agema, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2024-12-17 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-01-15 10:15: Procedurevergadering VWS (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Preview document (🔗 origineel)
32793 Preventief gezondheidsbeleid
Nr. 795 Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 16 december 2024
De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op 21 november de staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport (JPS) verzocht om een reactie op de petitie van Samenwerking Infectieziekten over de risico’s en gevolgen van antibiotica- en antimycoticagebruik (kenmerk 2024Z18767). Omdat dit onderwerp onder mijn verantwoordelijkheid valt, reageer ik op dit verzoek.
Petitie Samenwerking Infectieziekten
In de petitie die Samenwerking Infectieziekten uw Kamer heeft aanboden, wordt aandacht gevraagd voor de bestrijding van infectieziekten en antimicrobiële resistentie (AMR) en de bestrijding van resistentie bij schimmels. Net als Samenwerking Infectieziekten onderschrijf ik het belang en de urgentie om in te zetten op het terugdringen van AMR en resistentie bij schimmels. In de strijd tegen antimicrobiële resistentie (AMR), waarin Nederland jarenlang- nationaal en internationaal- een prominente rol als trekker en aanjager speelt, was aanvankelijk alleen aandacht voor antibioticaresistentie. Maar ook bij andere micro-organismen, zoals schimmels en virussen kan resistentie tegen antimicrobiële middelen ontstaan. Naast een wereldwijde stijging in resistente bacteriën, zien we ook dat het aantal resistente schimmels toeneemt. Dit is een zorgelijke ontwikkeling.
In mei jl. heeft uw Kamer het Nationaal Actieplan AMR 2024-20301 ontvangen waarmee de ministeries van VWS, LVVN en IenW samen met stakeholders met verschillende acties de komende jaren inzetten op het bestrijding van AMR. In het Actieplan is de focus verbreed van antibioticaresistentie naar resistentie tegen ook andere microbiële middelen, waaronder antischimmelmiddelen (antimycotica). Dit is een van de nieuwe accenten in het beleid om AMR verder terug te dringen. Voor een uitgebreide weergave van de acties op het gebied van AMR verwijs ik u naar het Actieplan.
Ook voor de resistentie van schimmels zijn in het Actieplan ambities geformuleerd. Zo loopt de kennis over resistentie bij schimmels bijvoorbeeld nog achter op de kennis over antibioticaresistentie. Daarom lopen er onder meer in het ZonMw programma AMR onderzoeksprojecten over schimmels en participeert Nederland via ZonMw in het internationale Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR). Op het gebied van monitoring en surveillance is daarnaast de ambitie te verbreden en verbeteren, door de AMR-surveillance in het humane domein uit te breiden met de monitoring van resistentie tegen onder meer antischimmelmiddelen. Zo wordt de ontwikkeling van resistentie bij de schimmel Aspergillus fumigatus nauwlettend gevolgd. Daarnaast zijn acties geformuleerd om over de volle breedte, van burgers tot en met professionals en hun bestuurders, bewustwording en kennis en handelingsperspectief te stimuleren en vergroten ten aanzien van AMR, waaronder resistentie bij schimmelinfecties.
De Gezondheidsraad signaleert in het advies ‘Resistentie ondermijnt de behandeling van schimmelinfecties’ van 6 juni jl.2 dat resistentie tegen antimycotica bij veel schimmelsoorten de laatste jaren toeneemt en doet aanbevelingen aan de overheid om dit probleem aan te pakken. Op 20 september heb ik uw Kamer mijn beleidsreactie toegestuurd en aangegeven welke acties ik onderneem.3 Voor een uitgebreid overzicht van hoe de aanbevelingen worden opgevolgd, verwijs ik u naar de beleidsreactie.
Het aanpakken van antimicrobiële resistentie is van groot belang voor de volksgezondheid en zal daarom de komende jaren mijn aandacht en inzet blijven krijgen.
Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) en eigen risico
Op 21 november jl. heeft het commissiedebat Medische preventie plaatsgevonden in aanwezigheid van de staatssecretaris JPS. Het lid Bushoff (GL-PvdA) heeft daar gevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is om de diagnostiek en behandeling van MRSA-besmettingen uit te zonderen van het eigen risico. Omdat dit onderwerp onder mijn verantwoordelijkheid valt, is toegezegd de vraag schriftelijk te beantwoorden, waarbij gevraagd is mijn reactie voor het twee minuten debat Medische Preventie te verzenden. Ik bekijk dit vraagstuk op dit moment nader en dit vergt verdere afstemming en dus meer tijd. Daarom zal ik uw Kamer in het eerste kwartaal van 2025 hierover informeren.
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
M. Agema