Geannoteerde agenda Eurogroep en Ecofinraad januari 2025
Bijlage
Nummer: 2024D51147, datum: 2024-12-19, bijgewerkt: 2024-12-19 12:47, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Bijlage bij: Geannoteerde agenda Eurogroep en Ecofinraad januari 2025 (2024D51146)
Preview document (🔗 origineel)
Geannoteerde agenda Eurogroep en Ecofinraad 20-21 januari 2025
Eurogroep in inclusieve samenstelling
Wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van CBDC's en fragmentatie in betalingssystemen
Document: N.v.t.
Aard bespreking: Gedachtewisseling
Besluitvormingsprocedure: N.v.t.
Toelichting:
De Eurogroep zal naar verwachting spreken over de ontwikkelingen ten aanzien van centralebankgeld (central bank digital currency, CBDC) en de fragmentatie in betalingssystemen. Ook de ontwikkelingen ten aanzien van de digitale euro zullen naar verwachting aan bod komen.
Momenteel werkt 94 procent van de centrale banken wereldwijd aan de ontwikkeling van een CBDC. Zowel in de Raad als in het Europees Parlement wordt gesproken over wetsvoorstellen die een juridische basis leggen voor de mogelijke uitgifte van een digitale euro, een vorm van CBDC. Parallel aan deze gesprekken werkt de ECB aan de mogelijke invoering van een digitale euro. Nederland hecht er waarde aan dat kwaliteit zwaarder weegt dan snelheid bij de ontwikkeling van een mogelijke digitale euro. Aangezien veel andere jurisdicties hun CBDC niet op korte termijn zullen uitgeven, is er ook in vergelijking tot andere landen geen dringende haast om een digitale euro in te voeren. Nederland benadrukt in gesprekken over de digitale euro dat er strenge privacywaarborgen moeten zijn en dat kosten proportioneel moeten worden verdeeld over betrokken partijen. Daarnaast ziet Nederland een mogelijke rol voor de digitale euro in het verhogen van de weerbaarheid van het Europese betaalsysteem, met name via de offline variant van een digitale euro. Indien opportuun zal Nederland op basis van bovenstaande deelnemen aan de gedachtewisseling.
De onderhandelingen in de Raad worden voortgezet onder het Poolse voorzitterschap. Er zijn nog meerdere punten waarover overeenstemming moet worden bereikt, zoals de bevoegdheid om de aanhoudingslimiet vast te stellen, het kostenmodel en privacy. Daarom lijkt een akkoord over de wetsvoorstellen onder Pools voorzitterschap ambitieus. Naar verwachting zal het Europees Parlement de behandeling van de voorstellen binnenkort continueren.
Eurogroep
Eurozone Aanbevelingen 2025
Document: De ‘Council recommendation on the
economic policy of the euro area’ is nog niet beschikbaar. Deze
wordt medio december gepubliceerd.
Aard bespreking: bespreking ten behoeve van goedkeuring
door de Raad.
Besluitvormingsprocedure: n.v.t.
Toelichting:
De Europese Commissie (de Commissie) publiceert medio december 2024 het
tweede deel van het herfstpakket in het kader van het Europees Semester
(Semester), met als onderdeel de Eurozone-aanbevelingen voor 2025
(Euro Area Recommendations, EAR). In de EAR worden de
gezamenlijke (beleids-)uitdagingen voor het eurogebied voor 2025 en 2026
geïdentificeerd. De EAR wordt gepresenteerd in de Eurogroep van januari
2025 en wordt daarna in de Ecofinraad van januari 2025 als onderdeel van
het bredere herfstpakket besproken. Tijdens de Eurogroep van februari
van 2025 wordt de EAR nogmaals besproken, waarna de Ecofinraad de
(aangepaste) EAR zal goedkeuren. De werkgelegenheids- en sociale
aspecten van de EAR worden in de Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid
in maart 2025 besproken en goedgekeurd. De Europese Raad bekrachtigt
daarna de aanbevelingen opgenomen in de EAR, waarna de Ecofinraad deze
formeel aanneemt in mei 2025.
De Kamer zal middels een nazending op de geannoteerde agenda begin januari geïnformeerd worden over de Nederlandse inzet ten aanzien van de EAR.
Economische beleidsprioriteiten van de volgende Europese
Commissie
Document: N.v.t.
Aard bespreking: Gedachtewisseling
Besluitvormingsprocedure: N.v.t.
Toelichting:
Naar verwachting zal de Commissie een presentatie geven aan de Eurogroep
over de economische beleidsprioriteiten tijdens de nieuwe
Commissieperiode. Initieel was deze presentatie voorzien tijdens de
Eurogroep van 9 december jl. Naar verwachting zullen de gepresenteerde
prioriteiten in lijn zijn met prioriteiten die zijn uitgelicht door de
voorzitter van de Commissie in haar Political Guidelines en in
de mission letters aan de Eurocommissarissen. Het doel van deze
economische prioriteiten is het bevorderen van duurzame welvaart en
concurrentievermogen.
In de Political Guidelines en de mission letters wordt aangegeven dat concurrentievermogenbeleid nodig is dat beter is afgestemd op de doelen van de Europese Unie en meer steun biedt aan bedrijven die zich ontwikkelen op internationale markten. Ook versimpeling van regelgeving wordt hierbij genoemd als prioriteit. Hierdoor wordt het makkelijker voor het bedrijfsleven om zaken te doen. Daarom is het een prioriteit om de administratieve lasten voor het bedrijfsleven, specifiek kleine en middelgrote ondernemingen, te verminderen en de uitvoering te vereenvoudigen. Ook verbeterde energieonafhankelijkheid en het doorzetten van de transitie naar duurzame energiebronnen moeten bijdragen aan een sterkere concurrentiepositie van Europese bedrijven. Hiertoe behoort het verbeteren van het functioneren van de energiemarkt met het oog op het verlagen van de prijzen voor zowel consumenten als bedrijven. Dit kan onder andere door de verdere transitie naar groene energie en het versterken van de gezamenlijke inkoop van brandstoffen. Daarnaast is het waarborgen van budgettaire stabiliteit en het gelijktijdig stimuleren van hervormingen en investeringen volgens de Commissie een prioriteit. De tijdige implementatie van de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit en de effectieve en consistente uitvoering van het hervormde Stabiliteits- en Groeipact spelen hierin een rol. Ook het verdiepen van de kapitaalmarktunie wordt genoemd als prioriteit om investeringen te ondersteunen.
Indien opportuun kan Nederland haar financieel-economische prioriteiten voor het voetlicht brengen, met o.a. een nadruk op het verbeteren van het vestigingsklimaat, versterken van de kapitaalmarktunie en het mobiliseren van privaat kapitaal, het effectief inzetten van publieke middelen, versterken van de interne markt, verlagen van de regeldruk voor bedrijven, en gericht industrie- en innovatiebeleid.
Macro-economische ontwikkelingen en beleidscoördinatie in de
eurozone
Document: N.v.t.
Aard bespreking: Gedachtewisseling
Besluitvormingsprocedure: N.v.t.
Toelichting:
De Eurogroep zal naar verwachting van gedachten wisselen over de huidige
macro-economische ontwikkelingen in de eurozone. Op 15 november jl.
publiceerde de Europese Commissie haar herfstraming.1 De
Commissie raamt de bbp-groei in de eurozone op 0,8% in 2024, 1,3% in
2025 en 1,6% in 2026. Dit is een negatieve bijstelling van 0,1%-pt voor
2025 ten opzichte van de vorige Commissieraming van 15 mei jl. De
neerwaartse bijstelling van de groeiverwachting komt voornamelijk door
een lager dan verwachte binnenlandse vraag in de eurozone.
Op 12 december jl. heeft de Europese Centrale Bank (ECB) haar meest recente raming gepubliceerd.2 Hierin schetst de ECB dat de economie van de eurozone zich de komende jaren geleidelijk zal blijven herstellen, ondanks de grote geopolitieke onzekerheden. Met name stijgende reële lonen en hoge werkgelegenheid zullen naar verwachting een herstel van groei ondersteunen. Ook uitgaven uit het herstel- en veerkrachtfonds zouden moeten bijdragen aan groei, evenals de buitenlandse vraag. De ECB verwacht dat de inflatie eind 2024 tijdelijk zal stijgen, als gevolg van tijdelijk relatief hogere energieprijzen. De ECB raamt dat de inflatie in de eurozone na 2024 zal dalen, van 2,4% in 2024 naar 2,1% in 2025 en verder naar 1,9% in 2026. Deze daling zal naar verwachting worden geleid door een daling van de diensteninflatie, die tot nu toe relatief hardnekkig is geweest. De arbeidsmarkt blijft ondanks lagere groeicijfers dan voorheen, robuust. De ECB verwacht dat de werkloosheid in de EU na een kleine toename begin 2025, weer verder af zal nemen naar 6,1% in 2027. De ECB verwacht dat het begrotingsbeleid in 2024 aanzienlijk verkrappend is geworden, meer dan verwacht in de raming van september. Dit is onder meer het gevolg van onder andere de afzwakking van een groot deel van de energie- en inflatie ondersteunende maatregelen. Over het geheel genomen blijft het geaggregeerde begrotingsbeleid voor de periode 2020-2024 zeer ruim, als gevolg van de grote hoeveelheid begrotingssteun die lidstaten hebben geboden sinds het uitbreken van de pandemie.
Voor Nederland blijft aandacht voor de houdbaarheid van de overheidsfinanciën van belang. Verder blijft het van belang dat lidstaten aandacht besteden aan het versterken van hun economie om duurzame economische groei en weerbaarheid te vergroten. Daarbij is het cruciaal dat lidstaten structurele hervormingen implementeren. Indien opportuun zal Nederland op basis van bovenstaande deelnemen aan de gedachtewisseling.
Ecofinraad
Informeel diner en Ecofin-ontbijt over actuele Europese
uitdagingen
Document: N.v.t.
Aard bespreking: Gedachtewisseling
Besluitvormingsprocedure: N.v.t.
Toelichting:
Het Pools voorzitterschap heeft aangegeven aan de vooravond van de Ecofinraad een informeel diner te organiseren met alle ministers van Financiën. Tijdens dit diner zal naar verwachting gesproken worden over actuele Europese uitdagingen, waaronder hoge energieprijzen en energieveiligheid. Daarnaast zal mogelijk tijdens een ontbijtsessie voorafgaand aan de Ecofinraad ook over deze onderwerpen gesproken worden.
Het Poolse voorzitterschap heeft de energietransitie als een van de prioriteiten van haar voorzitterschap voor het komende half jaar aangemerkt. Besprekingen richten zich onder andere op hoge energieprijzen en energieveiligheid. Polen wil ook maatregelen nemen om de onafhankelijkheid van de EU te bevorderen ten aanzien van de import van Russische energie. Voor Nederland is in het energiedomein diversificatie van energiebronnen en afbouw van risicovolle strategische afhankelijkheden van belang. Nederland is voorstander van de afbouw van import van Russische fossiele brandstoffen, en zet zich in voor concrete maatregelen ten aanzien van het afbouwen van import van Russische LNG.
Nederland deelt in zijn algemeenheid het geschetste belang van het adresseren van de hoge energieprijzen voor bedrijven en huishoudens. Om de prijzen te verlagen zijn er volgens Nederland vooral structurele maatregelen nodig, waaronder een sterkere integratie van de Europese energiemarkt met voldoende interconnectie, het versterken van flexibiliteit in het systeem, en bevordering van energiebesparing. Voor Nederland zijn prijs- en marktprikkels en de efficiënte werking van de interne markt cruciaal om energiekosten betaalbaar te houden en efficiënte investeringen te stimuleren. Onnodig ingrijpen op de werking van de energiemarkt, bijvoorbeeld door het instellen van prijslimieten, een infra-marginale elektriciteitsheffing of gerichte prijssteun voor de industrie beziet Nederland daarom kritisch.
Mocht een bredere discussie plaatsvinden kan Nederland indien opportuun en in het kader van actuele Europese uitdagingen, haar financieel-economische prioriteiten over het voetlicht brengen, met o.a. een nadruk op het verbeteren van het vestigingsklimaat, versterken van de kapitaalmarktunie en het mobiliseren van privaat kapitaal, het effectief inzetten van publieke middelen, versterken van de interne markt, verlagen van de regeldruk voor bedrijven, en gerichte industrie- en innovatiebeleid.
Werkprogramma Pools voorzitterschap
Document: N.v.t.
Aard bespreking: Presentatie en gedachtewisseling
Besluitvormingsprocedure: N.v.t.
Toelichting:
Polen is in de eerste helft van 2025 de voorzitter van de Raad van de Europese Unie en heeft voor die periode haar werkprogramma gepubliceerd.3 Daarin zijn de volgende 7 prioriteiten gepubliceerd; 1) defensie en veiligheid, 2) bescherming van mensen en grenzen, 3) weerstand tegen buitenlandse inmenging en desinformatie, 4) het waarborgen van de veiligheid en de vrijheid van zakendoen, 5) energietransitie, 6) concurrerende en veerkrachtige landbouw en 7) gezondheidsveiligheid.
Op specifiek het economische en financiële beleidsterrein schrijft het Pools voorzitterschap zich te richten op het stroomlijnen van de interne markt en het versterken van het concurrentievermogen door middel van inspanningen om de Kapitaalmarktunie te versterken, overregulering te verminderen en aandacht te besteden aan de energietransitie. Ook zal Polen zich inzetten voor het versterken van de defensiecapaciteiten van de EU en het blijven ondersteunen van Oekraïne. Verder zal er verder gewerkt worden aan de implementatie van het Europese begrotingsraamwerk, wetgeving inzake financiële diensten, dossiers op het gebied van directe en indirecte belastingen, hervorming van de Douane-unie, EU-begroting voor 2026 en een evenwichtige en efficiënte inkomstenzijde van de EU-begroting.
In deze Ecofinraad zal Polen het werkprogramma presenteren en aangeven wat de prioriteiten zijn voor de periode januari 2025 tot en met juni 2025. Nederland kan de presentatie van het Poolse voorzitterschap aanhoren.
Europees Semester 2025
Document: Het ‘Alert Mechanism Report 2025’ de
‘Recommendation on the economic policy of the euro area’ en de
‘Proposal for a Joint Employment Report’ zijn nog niet
beschikbaar. Deze worden medio december gepubliceerd.
Aard bespreking: Gedachtewisseling
Besluitvormingsprocedure: N.v.t.
Toelichting:
De Commissie publiceert medio december het tweede deel van het
herfstpakket in het kader van het Europees Semester (Semester). In
verband met het aantreden van de nieuwe Commissie vindt deze publicatie
dit jaar later plaats dan in voorgaande jaren. Het pakket bestaat uit
verschillende onderdelen, waaronder: het jaarlijkse rapport over het
waarschuwingsmechanisme (Alert Mechanism Report, AMR) in het
kader van de macro-economische onevenwichtighedenprocedure (MEOP), het
voorstel voor de aanbeveling van de Raad over het economisch beeld van
de eurozone (Euro Area Recommendation, EAR) en het voorstel
voor een gezamenlijk verslag over de sociale en
werkgelegenheidsontwikkelingen (Proposal for a Joint Employment
Report, JER). De Commissie zal tijdens de Ecofin van januari 2025
een presentatie geven van de AMR en de EAR.
In het verleden publiceerde de Commissie als onderdeel van het herfstpakket ook de analyse van duurzame groeiprioriteiten van de Europese Unie (EU) (Annual Sustainable Growth Survey, ASGS). De Commissie heeft aangegeven dat de ASGS dit jaar geen onderdeel uitmaakt van het herfstpakket.
In het AMR worden aan de hand van een scorebord met indicatoren mogelijke macro-economische onevenwichtigheden gesignaleerd en bepaald welke lidstaten onderworpen worden aan nader onderzoek (de zogenaamde in-depth reviews). Deze onderzoeken moeten uitwijzen of en in welke mate de betreffende lidstaten te kampen hebben met macro-economische onevenwichtigheden en in hoeverre deze een risico vormen voor de lidstaten zelf, de eurozone, of de Europese Unie als geheel. De Raad zal naar verwachting in februari conclusies aannemen over de AMR.
In de EAR worden de gezamenlijke (beleids-)uitdagingen voor het eurogebied geïdentificeerd. Na de presentatie van de EAR in de Eurogroep van januari, zal de Eurogroep de EAR in februari nogmaals bespreken, waarna de Ecofinraad de (aangepaste) EAR goedkeurt. De werkgelegenheids- en sociale aspecten van de EAR worden in de Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid (WSBVC) van maart 2025 besproken en goedgekeurd. De Europese Raad bekrachtigt daarna de aanbevelingen opgenomen in de EAR, waarna de Ecofinraad deze formeel aanneemt in mei 2025.
In het JER brengt de Commissie verslag uit over de belangrijkste werkgelegenheids- en sociale ontwikkelingen in de EU. Het rapport zal naar verwachting in de Raad WSBVC van maart 2025 definitief worden vastgesteld.
In verband met de beoogde publicatiedatum van de stukken, zal de Kamer middels een nazending op de voorliggende geannoteerde agenda begin januari geïnformeerd worden over de Nederlandse inzet ten aanzien van het AMR en de EAR. De kabinetsappreciatie van de JER wordt opgenomen in de geannoteerde agenda over de Raad WSBVC van begin maart 2025.
Implementatie Europees begrotingsraamwerk: Raadsaanbevelingen
budgettair-structurele plannen en
buitensporigtekortprocedure
Document: Het document wordt voorafgaand aan de
vergadering op het Delegates Portal geplaatst onder de titel
‘MTFSPs recommendations’.
Aard bespreking: Besluitvorming
Raadsaanbevelingen
Besluitvormingsprocedure: Gekwalificeerde meerderheid
(lidstaat zelf stemt niet mee over eigen plan en voor eurozonelanden
enkel de eurozonelidstaten)
Toelichting:
In het kader van het herziene Europese begrotingsraamwerk hebben lidstaten budgettair-structurele plannen (hierna: plannen) voor de middellange termijn ingediend, met daarin hun voorgenomen begrotingsbeleid, hervormingen en investeringen. De Commissie heeft deze plannen beoordeeld en op 26 november 2024 aanbevelingen aan de Raad van de Europese Unie gedaan4. De aanbevelingen zien toe op i) het vaststellen van het meerjarig uitgavenpad van 21 lidstaten, ii) het goedkeuren van hervormingen en investeringen die ten grondslag liggen aan een verlenging van de budgettaire aanpassingsperiode voor vijf lidstaten en iii) de correctie van buitensporige tekorten voor acht lidstaten.
De Ecofinraad op 21 januari besluit over deze Raadsaanbevelingen, waarmee de implementatie van het herziene Europese begrotingsraamwerk wordt geconcretiseerd. De rechtsbasis voor het herziene Europees begrotingsraamwerk is Verordening 1467/97 en 2024/1263 waarin de correctieve arm en preventieve arm van het herziene begrotingsraamwerk zijn uitgewerkt. De besluitvorming is met gekwalificeerde meerderheid5. De lidstaat stemt zelf niet mee over het eigen plan; en voor eurozonelidstaten wordt in eurozonesamenstelling gestemd.
Het kabinet kan zich vinden in de beoordeling van de Commissie en is voornemens om in te stemmen met de Raadsaanbevelingen. De Eerste en Tweede Kamer worden in een separate Kamerbrief uitgebreider geïnformeerd over de kabinetsinzet ten aanzien van deze Raadsaanbevelingen. Deze Kamerbrief wordt naar verwachting op 20 december verstuurd.
Economische en financiële impact van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne
Document: N.v.t.
Aard bespreking: Gedachtewisseling
Besluitvormingsprocedure: N.v.t.
Toelichting:
De Ecofinraad zal naar verwachting van gedachten wisselen over de economische en financiële impact van de Russische agressie tegen Oekraïne en over Europese steunmaatregelen. Dit is een terugkerend agenda-item op de Ecofinraad. Oekraïne is afhankelijk van externe steun om de Russische agressie te blijven weren en de maatschappij overeind te houden. Het IMF raamt het totale externe financieringstekort voor de periode 2023-2027Q1 op tussen de USD 151,4 mld. en USD 187,1 mld. afhankelijk van wanneer de oorlog eindigt.6 De totale herstel- en wederopbouwnoden worden door de Wereldbank geschat op USD 486 mld.7 De EU-Oekraïne-faciliteit van 50 mld. euro, waarvan ca. 38 mld. euro macro-financiële bijstand voor de periode 2024-2027 en het IMF-programma8 zijn belangrijke onderdelen van de internationale inzet om de begrotingstekorten (deels) te dekken en om Oekraïne in staat te stellen de strijd tegen Russische agressie voort te zetten. De Wereldbank heeft sinds de uitbraak van de oorlog ongeveer USD 48 mld. gemobiliseerd voor kritieke herstelwerkzaamheden en wederopbouwsteun. Kabinetsbeleid is dat Nederland Oekraïne politiek, militair, financieel en moreel actief en onverminderd blijft steunen in tijd van oorlog, herstel en wederopbouw, zolang als dat nodig is.
De Ecofinraad zal de laatste stand van zaken bespreken van de opvolging van het politieke G7-akkoord om USD 50 mld. aan Extraordinary Revenue Accelerated-leningen te verschaffen aan Oekraïne voor het eind van 2024, waarbij de buitengewone inkomsten op bevroren Russische Centrale-banktegoeden aan Oekraïne ter beschikking gesteld worden voor het terugbetalen van de leningen en rentebetalingen. De Commissie heeft op 28 november jl. de leenovereenkomst getekend met Oekraïne. De verwachting is dat de bijdrage van de VS aan de ERA-lening voor het einde van het jaar definitief zal zijn via een Financial Intermediary Fund (FIF) van de Wereldbank. Daardoor wordt het EU-aandeel in de lening naar verwachting verlaagd naar ongeveer 18,1 mld. euro. De uitbetaling van de eerste tranche wordt begin 2025 verwacht. In lijn met de motie Boswijk c.s.9 blijft het kabinet ambitieus ten aanzien van het verkennen van verdere maatregelen voor het gebruik van de (opbrengsten over) de bevroren Russische Centrale-banktegoeden. Dit dient in EU-verband en in nauwe samenwerking met G7-partners te gebeuren.
De Ecofinraad zal ook stilstaan bij de macro-financiële steun vanuit de Oekraïnefaciliteit. Deze steun is gekoppeld aan het Oekraïneplan, de door Oekraïne opgestelde hervormings- en investeringsagenda. Het Oekraïneplan bevat stappen waar Oekraïne aan moet voldoen voordat tot uitbetaling van nieuwe tranches overgegaan kan worden. Oekraïne kan driemaandelijks een aanvraag indienen bij de Commissie. De Commissie beoordeelt de mate waarin Oekraïne aan de corresponderende conditionaliteiten uit het Oekraïneplan voldoet en legt een concept-Raadsuitvoeringsbesluit voor aan de Raad. De Raad stemde op 9 december jl. per Raadsuitvoeringsbesluit in met de uitbetaling van de tweede tranche uit de Oekraïnefaciliteit. Tot nu toe is er in totaal 16,1 mld. euro betaald uit de faciliteit.
Economisch herstel in Europa: Implementatie van de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (HVF) en uitvoeringsbesluiten van de Raad onder het HVF
Document: Nog niet beschikbaar
Aard bespreking: Aanname uitvoeringsbesluit van de Raad
Besluitvormingsprocedure: gekwalificeerde meerderheid
Toelichting:
Tijdens de Ecofinraad zal worden stilgestaan bij de stand van zaken ten aanzien van de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (HVF). Naar verwachting zal de Europese Commissie (de Commissie) een update geven over de implementatie. Nederland kan de update aanhoren.
Daarnaast zal tijdens de Ecofinraad een aanpassingen van het uitvoeringsbesluit ter goedkeuring van het Herstel- en Veerkrachtplan (HVP) van Cyprus ter besluitvorming voorliggen.
Cyprus
De Commissie heeft op 13 december het voorstel tot aanpassing van het uitvoeringsbesluit van de Raad ter goedkeuring van het Cypriotisch herstel- en veerkrachtplan (HVP) gepubliceerd. Er wordt geen discussie verwacht in de Ecofin. Hieronder volgt een beschrijving van de aanpassing en de beoordeling van het kabinet
Cyprus heeft op 25 oktober 2024 een verzoek ingediend voor een aanpassing van het oorspronkelijke HVP dat middels een uitvoeringsbesluit van de Raad op 28 juli 2021 is goedgekeurd. Dit uitvoeringsbesluit is op 8 december 2023 en 16 juli 2024 aangepast.
Cyprus maakt gebruik van de mogelijkheid om het HVP aan te passen op grond van objectieve omstandigheden. Voor een uitgebreide toelichting op deze grondslag voor wijziging verwijs ik u graag naar het verslag van de Eurogroep- en Ecofinraad van juni 202410. De aanpassing heeft betrekking op twee maatregelen. Beide maatregelen worden aangepast omdat er betere alternatieven geïmplementeerd kunnen worden om de oorspronkelijke ambitie van de maatregelen te verwezenlijken. Deze maatregelen hebben onder andere betrekking op energie efficiëntie, klimaat en hernieuwbare energie, en bedrijfsondersteuning voor concurrentievermogen.
De Commissie oordeelt dat de redenen die Cyprus aandraagt een aanpassing van het plan rechtvaardigen en dat het Cypriotisch herstelplan ook na de aanpassing voldoet aan de eisen van de HVF-verordening. Het kabinet kan zich vinden in het oordeel van de Commissie. Nederland is daarom voornemens om in te stemmen met het voorstel tot aanpassing van het uitvoeringsbesluit van de Raad.
Overige plannen
Mogelijk zullen er meer voorstellen tot aanpassing van uitvoeringsbesluiten ter goedkeuring van een HVP van lidstaten worden gepubliceerd in aanloop naar de Ecofinraad. In dat geval zal de Kamer hierover een nazending van deze geannoteerde agenda ontvangen waarin de aanpassing wordt toegelicht en een kabinetsappreciatie wordt gegeven.
https://economy-finance.ec.europa.eu/economic-forecast-and-surveys/economic-forecasts/autumn-2024-economic-forecast-gradual-rebound-adverse-environment_en?prefLang=nl↩︎
https://www.ecb.europa.eu/press/projections/html/ecb.projections202412_eurosystemstaff~71a06224a5.en.html↩︎
Programme-of-the-polish-presidency-of-the-council-of-the-european-union.pdf↩︎
Deze zijn te vinden op de website van de Commissie: National medium-term fiscal-structural plans - European Commission↩︎
Gekwalificeerde meerderheid in lijn met artikel 238(3)(a) Verdrag Betreffende de Werking van de EU.↩︎
https://www.imf.org/en/Publications/CR/Issues/2024/06/28/Ukraine-Fourth-Review-of-the-Extended-Arrangement-under-the-Extended-Fund-Facility-Request-551207↩︎
https://ukraine.un.org/sites/default/files/2024-02/UA%20RDNA3%20report%20EN.pdf↩︎
https://www.imf.org/en/Publications/CR/Issues/2024/06/28/Ukraine-Fourth-Review-of-the-Extended-Arrangement-under-the-Extended-Fund-Facility-Request-551207↩︎
Kamerstuk 21 501-02, nr. 2962↩︎
Verslag Eurogroep en Ecofinraad 20 en 21 juni 2024 | Tweede Kamer der Staten-Generaal↩︎