[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Het vierde periodiekwetgevingsoverzicht en een actualisatie van voorstellen voor de verbeterde betrokkenheid van Bonaire, Sint Eustatius en Saba bij het beleids- en wetgevingsproces

Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2025

Brief regering

Nummer: 2025D02050, datum: 2025-01-22, bijgewerkt: 2025-01-22 13:31, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36600 IV-41 Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2025.

Onderdeel van zaak 2025Z00856:

Preview document (🔗 origineel)


In 2023 is toegezegd dat er halfjaarlijks een wetgevingsoverzicht met de meest prioritaire wetgeving voor Bonaire, Sint Eustatius, en Saba, naar de Tweede Kamer wordt gestuurd12. Doel van dit overzicht is vooral om Bonaire, Sint Eustatius, en Saba, te laten weten welke wet- en regelgeving op de korte en middellange termijn tot stand wordt gebracht. Een deel van deze wet- en regelgeving vloeit voort uit het principe ‘comply or explain’, wat inhoudt dat alle voorgestelde verbeteringen voor Europees Nederland in principe ook van toepassing zijn op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, tenzij er gegronde redenen zijn om hiervan af te zien. Het periodiek wetgevingsoverzicht maakt de toepassing van dit principe inzichtelijker en voorspelbaarder. Dit draagt bij aan het streven van het kabinet om, zoals vermeld in het regeerprogramma, de bestaanszekerheid en de voorzieningen in Bonaire, Sint Eustatius, en Saba te verbeteren. Ter ondersteuning van dit streven wordt er nauw samengewerkt met de overheden van Bonaire, Sint Eustatius, en Saba, zodat er rekening kan worden gehouden met de lokale context.

Bij deze brief stuur ik u dan ook het vierde periodieke wetgevingsoverzicht voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba toe. Het wetgevingsoverzicht treft u in de bijlage en alle wijzigingen ten opzichte van het vorige wetgevingsoverzicht zijn «dikgedrukt» weergegeven.

Ten opzichte van het vorige wetgevingsoverzicht zijn er zeven nieuwe onderwerpen toegevoegd:

  1. Een spoedwijziging van de Wet strategische diensten ter bevordering van de uitvoering en handhaving (ingediend bij de Tweede Kamer);

  2. De verwezenlijking van een stelsel Basisregistratie Adressen en Gebouwen in Caribisch Nederland (in ambtelijke voorbereiding);

  3. De wijziging van de regeling aanwijzing luchtruim en luchtverkeersdienstverleners BES (in vaststelling);

  4. De herziening van de Wet veiligheidsregio’s en Veiligheidswet BES (in preconsultatie);

  5. De wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafrecht BES en andere wetten in verband met het strafbaar stellen van lijkschennis (in ambtelijke voorbereiding);

  6. De wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek BES, houdende regels welke zijn afgestemd op Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (in ambtelijke voorbereiding);

  7. De Wet op de politieke partijen waarmee de bestaande regels over politieke partijen in één wet samengebracht en uitgebreid tot decentrale politieke partijen.

Een volgende actualisatie van het wetgevingsoverzicht voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt voor de zomer met uw Kamer gedeeld.

Momenteel wordt er samen met de overheden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba gewerkt aan een verbeterde inrichting van het totstandkomingsproces van de periodieke wetgevingsoverzichten. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State om voorgenomen wet- en regelgeving vroegtijdig te signaleren, zodat de openbare lichamen voldoende reactiemogelijkheden krijgen en daarop kunnen anticiperen3. Bij gelegenheid van het volgende periodiek wetgevingsoverzicht zal ik de nieuwe afspraken toelichten.

Verbeteren van de betrokkenheid bij het beleids- en wetgevingsproces

Belangrijk bij de uitvoering van comply or explain is het verbeteren van de uitvoerbaarheid en toepasbaarheid van nieuw beleid en wet- en regelgeving voor Bonaire, Sint Eustatius, en Saba. Daarom is op de werkconferentie van 4 tot en met 6 maart 2024 met vertegenwoordigers van Bonaire, Sint Eustatius, en Saba afgesproken dat de betrokkenheid van de eilanden bij het beleids- en wetgevingsproces versterkt moet worden4. Hiervoor is een gezamenlijke werkgroep opgericht, die werkt aan concrete verbetervoorstellen.

Bij gelegenheid van deze brief kan ik u tevens melden, dat de ambtelijke voorbereiding van maatregelen om de betrokkenheid van de eilanden beter te borgen in diverse stadia van het beleids- en wetgevingsproces zich in een afrondend stadium bevindt. De verbetervoorstellen dienen effectief te zijn in hun doelstelling, maar ook realistisch implementeerbaar in het beleids- en wetgevingsproces. Daarnaast komen de verbetervoorstellen de motie Bruyning-Paternotte tegemoet, waarin de regering wordt verzocht te onderzoeken of het wenselijk is om een uitvoeringstoets gericht op het perspectief van Bonaire, Sint Eustatius en Saba op te nemen bij de totstandkoming van regelgeving5.

De verbetervoorstellen betreffen maatregelen voor de korte en lange termijn. Eerstgenoemde hebben onder meer betrekking op inrichting en gebruik van startnotities en de werkwijze bij consultatie. De lange termijn maatregelen hebben onder andere betrekking op de inrichting van een uitvoeringstoets BES. Naar verwachting worden de voorstellen op korte termijn aan de openbare lichamen en mij aangeboden. Momenteel bevinden de verbetervoorstellen zich in de consultatiefase en werkt mijn ministerie nauw samen met de eilanden om deze voorstellen naar een volgende fase te brengen. Bij gelegenheid van het volgende periodiek wetgevingsoverzicht zal ik uw Kamer informeren over de te nemen maatregelen.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Digitalisering en Koninkrijksrelaties





Zsolt Szabó


  1. Kamerstukken II 2022/23, 36 200 IV, nr. 44↩︎

  2. Kamerstukken II 2022/23, 36 200 IV, nr. 52↩︎

  3. Advies van de Raad van State op 8 november 2023 (kenmerk: W16.23.00190/II)↩︎

  4. Kamerstukken II 2023/2024, 36 410 IV, nr. 70↩︎

  5. Kamerstukken II 2023/24, 36 410 IV, nr. 65↩︎