[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Landenbeleid Colombia

Vreemdelingenbeleid

Brief regering

Nummer: 2025D03693, datum: 2025-01-30, bijgewerkt: 2025-02-05 11:33, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-19637-3345).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 19637 -3345 Vreemdelingenbeleid.

Onderdeel van zaak 2025Z01641:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 3345 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ASIEL EN MIGRATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 januari 2025

Op 24 juni 2024 heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken het Algemeen Ambtsbericht Colombia gepubliceerd (verslagperiode van april 2022 tot en met mei 2024). Met deze brief informeer ik u over de wijzigingen in het landenbeleid Colombia naar aanleiding van dit ambtsbericht.

Artikel 15c

In Colombia is sprake van verschillende gewapende conflicten tussen zowel de Colombiaanse strijdkrachten en gewapende groepen als tussen de gewapende groepen onderling. Er waren verschillende staakt-het-vurens tussen de Colombiaanse autoriteiten en voornoemde groeperingen die varieerden in mate van naleving door de groeperingen. Hoewel er minder gewapende confrontaties waren tussen de Colombiaanse strijdmachten en gewapende groeperingen, bleven de gewapende groeperingen onderling vechten met grote impact op de lokale bevolking. Uit het ambtsbericht volgt dat er een afname was in 2023 van de dodelijke slachtoffers als gevolg van het gewapend geweld tussen veiligheidstroepen en gewapende groeperingen enerzijds maar een toename van dodelijke slachtoffers als gevolg van geweld tussen gewapende groeperingen onderling ten opzichte van 2022 anderzijds. Het is onduidelijk in hoeverre dit burgerslachtoffers betreft. Het aantal ontheemden en ingesloten personen zijn in 2023 niet toegenomen. Het ambtsbericht meldt dat de departementen Nariño, Choco, Valle del Cauca, Antioquia, Cauca en Bolívar (in deze volgorde) de meest getroffen departementen zijn betreft het aantal incidenten dat tot massale gedwongen ontheemding leidde. Daarnaast meldt het ambtsbericht dat Choco, Putumayo, Nariño, Arauca, Valle del Cauca en Cauca als de departementen waar de meeste incidenten van insluiting plaats vinden. Volgens het ambtsbericht vinden de meest intensieve gevechten plaats in het merendeel van deze departementen. Deze gevechten zijn echter niet wijdverbreid en vinden plaats in specifieke delen van deze departementen.

Vorengaande leidt er toe dat ik de departementen Antioquia, Arauca, Bolivar, Cauca, Choco, Magdalena Valle del Cauca en Nariño, en Putumayo aanmerk als gebieden waar sprake is van een relatief lage mate van willekeurig geweld als gevolg van een gewapend conflict.

Bescherming

Hoewel Colombia vooruitstrevend is op het gebied van LHBTIQ+ qua wet- en regelgeving is er in de praktijk nog steeds sprake van ongelijkheid, geweld en discriminatie jegens de LHBTIQ+-gemeenschap. Uit het ambtsbericht volgt dat er met name een grote mate van straffeloosheid bestaat als het gaat om strafbare feiten tegen transpersonen.

Daarom heb ik in het beleid aangenomen dat transpersonen geen bescherming kunnen krijgen van de autoriteiten.

Voor vrouwen geldt dat zij op het gebied van wet- en regelgeving goed beschermd zijn tegen zowel seksueel als huiselijk geweld. Ook voor hen geldt echter dat op het gebied van vervolging van geweld tegen vrouwen in de praktijk een hoge mate van straffeloosheid geldt. Daarnaast is het bestaande bestel van opvanghuizen onvoldoende om de grote hoeveelheid vrouwen in een kwetsbare positie op te kunnen vangen.

In het huidige beleid staat reeds opgenomen dat voor «vrouwen die aannemelijk hebben gemaakt dat zij te vrezen hebben voor huiselijk geweld» wordt aangenomen dat zij geen bescherming kunnen krijgen van de autoriteiten. Om de aard van het geweld waarmee vrouwen in Colombia geconfronteerd kunnen worden beter te reflecteren zal ik dit wijzigen in «vrouwen die aannemelijk hebben gemaakt dat zij te vrezen hebben voor gendergerelateerd geweld».

De Minister van Asiel en Migratie,
M.H.M. Faber-van de Klashorst