Onderzoeksrapport “Terugplaatsen na een gedwongen uithuisplaatsing”
Jeugdzorg
Brief regering
Nummer: 2025D05797, datum: 2025-02-11, bijgewerkt: 2025-02-18 15:44, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31839-1066).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: T.H.D. Struycken, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
- Infographic Terugplaatsen na een gedwongen uithuisplaatsing
- Terugplaatsing na uithuisplaatsing. De mate waarin er tijdens een uithuisplaatsing in het kader van een ondertoezichtstelling gewerkt wordt aan terugplaatsing.
Onderdeel van kamerstukdossier 31839 -1066 Jeugdzorg.
Onderdeel van zaak 2025Z02537:
- Indiener: T.H.D. Struycken, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
- Volgcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- : Jeugdbescherming (Commissiedebat), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2025-02-13 13:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-02-20 12:00: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2025-03-20 14:00: Onderzoeksrapport “Terugplaatsen na een gedwongen uithuisplaatsing” (31839-1066) (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 |
31 839 Jeugdzorg
Nr. 1066 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 11 februari 2025
Mede namens de Staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport bied ik u hierbij het onderzoeksrapport «Terugplaatsen na een gedwongen uithuisplaatsing» aan.
Dit onderzoek komt voort uit een toezegging aan uw Kamer door mijn voorganger en is in opdracht van het WODC uitgevoerd door de Universiteit Leiden en op 11 februari 2025 openbaar geworden. Het onderzoek biedt inzicht in welke mate er tijdens een gedwongen uithuisplaatsing gewerkt wordt aan terugplaatsing.
Het is voor het eerst dat er uitgebreid onderzoek is gedaan naar de praktijk van uithuisplaatsing en terugplaatsing van kinderen. De onderzoekers hebben naast uitgebreid dossieronderzoek ook veel gesprekken gevoerd met (pleeg)ouders, kinderen en professionals en zijn erin geslaagd een omvangrijk en gedegen beeld op te leveren van de praktijk, gevolgd door tal van aanbevelingen. Daarvoor ben ik hen zeer erkentelijk.
Het onderzoek laat op indringende wijze bekende problematiek zien: de hardnekkige en langdurige problemen in het jeugdbeschermingsstelsel ten aanzien van de beschikbaarheid van tijdige en passende jeugdbescherming en jeugdhulp als belemmerende factoren bij het werken aan terugplaatsing en het ondersteunen van ouders en minderjarigen tijdens en na een uithuisplaatsing. Ook leidt dit onderzoek tot de constatering dat er rond uithuisplaatsing en terugplaatsing verbeteringen noodzakelijk zijn: ondersteuning van en communicatie met ouders, meer standaardisering van de werkwijze van Gecertificeerde Instellingen en meer onderzoek naar effectieve nazorg en steun, gericht op het vergroten van de kans op een duurzame terugplaatsing.
De aanbevelingen zijn zeer divers en raken lopende trajecten, zoals het wetsvoorstel rechtsbescherming, de Hervormingsagenda Jeugd en het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming.
De komende periode initieer ik samen met de Staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport overleg met partners, zoals de Gecertificeerde Instellingen, Raad voor de Kinderbescherming en pleegzorg, om de aanbevelingen op te pakken en tot een beleidsreactie te komen. Het streven is deze reactie in april 2025 aan uw Kamer te zenden.
De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,
T.H.D. Struycken