De steeds langer wordende aanrijtijden van ambulances.
Schriftelijke vragen
Nummer: 2025D07637, datum: 2025-02-21, bijgewerkt: 2025-02-21 12:53, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M.G.F. Rikkers-Oosterkamp, Tweede Kamerlid (BBB)
Onderdeel van zaak 2025Z03386:
- Gericht aan: M. Agema, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Indiener: M.G.F. Rikkers-Oosterkamp, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
2025Z03386
(ingezonden 21 februari 2025)
Vragen van het lid Rikkers-Oosterkamp (BBB) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de steeds langer wordende aanrijtijden van ambulances.
Bent u bekend met het bericht op RTL.nl van 21 februari 2025, waarin duidelijk wordt dat ambulances steeds vaker te laat zijn en dat in sommige dorpen de streeftijd van 15 minuten vrijwel nooit wordt gehaald? 1)
Deelt u de mening dat elke minuut telt in noodsituaties en dat het onacceptabel is dat mensen in bepaalde dorpen stelselmatig langer moeten wachten op een ambulance?
Kunt u bevestigen dat de 15-minutennorm alleen op regionaal niveau wordt gemeten en niet per gemeente of dorpskern?
Bent u bereid om, in lijn met de door de Kamer unaniem aangenomen motie van onder andere de leden van de BBB-fractie over transparantie rondom aanrijtijden van ambulances, alsnog per gemeente transparantie te bieden over de werkelijke aanrijtijden? 2)
Kunt u de Kamer informeren over de voortgang van de gesprekken die u, in de beantwoording van eerdere Kamervragen, aangaf te gaan voeren met Ambulancezorg Nederland over meer transparantie over de aanrijtijden per gemeente? 3)
Kunt u aangeven of en hoe de urgentie-indeling die in oktober 2024 is ingevoerd, daadwerkelijk heeft bijgedragen aan snellere aanrijtijden voor levensbedreigende situaties?
Zijn er naast Tienhoven en Ameide aan de Lek nog andere dorpen of kernen waar de aanrijtijden structureel onder de norm presteren? Zo ja, welke?
Hoe kijkt u naar een structurele oplossing, zoals extra ambulanceposten in regio’s waar de norm vaak niet gehaald wordt?
Welke alternatieven, zoals de inzet van traumahelikopters of inzet voor ambulance-taken door brandweereenheden (zoals in Baarle-Nassau nu gebeurt), worden overwogen om de aanrijtijden in deze gebieden te verbeteren?
Deelt u de mening dat inwoners recht hebben op een snelle en adequate hulpverlening, ongeacht of ze in een stad of op het platteland wonen? Zo ja, hoe gaat u ervoor zorgen dat mensen in kleinere kernen niet langer het kind van de rekening zijn?
1) RTL, 21 februari 2025, 'Ambulance met spoed steeds langer onderweg: 'In ons dorp bijna nooit op tijd'' (Ambulance met spoed steeds langer onderweg: 'In ons dorp bijna nooit op tijd')
2) Kamerstuk 36 600 XVI, nr. 89
3) Aanhangsel Handelingen 2024–2025, nr. 519