[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Amendement van het lid Westerveld over maximaal aanvaardbare wachttijden

Wijziging van de Jeugdwet, de Wet marktordening gezondheidszorg en enige andere wetten teneinde te bevorderen dat jeugdhulp en gecertificeerde instellingen voor de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering steeds voldoende beschikbaar zijn (Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg)

Amendement

Nummer: 2025D10586, datum: 2025-03-12, bijgewerkt: 2025-04-02 12:02, versie: 2 (versie 1)

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36546 -24 Wijziging van de Jeugdwet, de Wet marktordening gezondheidszorg en enige andere wetten teneinde te bevorderen dat jeugdhulp en gecertificeerde instellingen voor de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering steeds voldoende beschikbaar zijn (Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg).

Onderdeel van zaak 2025Z04581:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL 2
Vergaderjaar 2024-2025
36 546 Wijziging van de Jeugdwet, de Wet marktordening gezondheidszorg en enige andere wetten teneinde te bevorderen dat jeugdhulp en gecertificeerde instellingen voor de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering steeds voldoende beschikbaar zijn (Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg)
Nr. 24 AMENDEMENT VAN HET LID westerveld
Ontvangen 12 maart 2025
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel D, onder 2, wordt in het voorgestelde derde lid voor de punt aan het slot ingevoegd “, waaronder in ieder geval de aanpak van wachttijden en de wijze waarop de gemeenten in de regio samen met jeugdhulpaanbieders maximaal aanvaardbare wachttijden formuleren”.

Toelichting

In diverse zorgsectoren zijn landelijke afspraken gemaakt over de maximaal aanvaardbare wachttijd per type behandeling: de treeknormen. Dit zijn afspraken van aanbieders met verzekeraars. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kan hierdoor zorgverzekeraars aanspreken op het niet nakomen van de zorgplicht.
Voor specialistische jeugdhulp zijn geen afspraken over maximaal aanvaardbare wachttijden. Jeugdigen en hun ouders hebben daardoor formeel recht op specialistische jeugdhulp, maar niets om op terug te vallen wanneer deze hulp lang op zich laat wachten. Volgens indiener is dit een omissie. Indiener meent daarom dat het stellen van een norm wenselijk is. Tevens kan het stellen van een norm helpend zijn bij het opstellen van de regiovisie waarbij immers zorginkoop alsmede de aanpak van de wachtlijsten dient te worden beschreven. Het hebben van treeknormen kan ook helpend zijn bij de vroegsignaleringstaak die de NZa door dit wetsvoorstel krijgt.
Het opnemen van treeknormen sluit aan bij het advies van PwC die in opdracht van het team Aanpak Wachttijden van het Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) onderzoek heeft gedaan naar de toegevoegde waarde en toepasbaarheid van wachttijdnormering in de jeugdzorg. Zij komen tot de conclusie dat normeren van wachttijden meerwaarde kan hebben, mits de randvoorwaarden op orde zijn. Aan deze randvoorwaarden wordt op dit moment gewerkt vanuit de Hervormingsagenda Jeugd, onder meer in het traject standaardisatie. Daarnaast stelt het rapport dat het verankeren van wet- en regelgeving die stuurt op een norm bijdraagt aan het werken van treeknormen.

Dit amendement regelt dat in de amvb, die bepaalt welke onderwerpen in ieder geval in de regiovisie, aan bod moeten komen, wordt opgenomen dat één van die onderwerpen moet zijn de maximaal aanvaardbare wachttijd voordat wordt gestart met de noodzakelijke zorg. Dat hiermee regionale verschillen kunnen ontstaan is volgens indiener niet gewenst, maar vloeit voort uit het gegeven dat de keuze is gemaakt om de uitvoering van de Jeugdwet lokaal en regionaal te beleggen. Deze maximaal aanvaardbare wachttijd moet in samenspraak met het veld worden opgesteld.

Westerveld