Amendement van het lid Stoffer over vormen van jeugdhulp waarvoor samenwerking verplicht wordt vastleggen in de wet
Wijziging van de Jeugdwet, de Wet marktordening gezondheidszorg en enige andere wetten teneinde te bevorderen dat jeugdhulp en gecertificeerde instellingen voor de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering steeds voldoende beschikbaar zijn (Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg)
Amendement
Nummer: 2025D10669, datum: 2025-03-13, bijgewerkt: 2025-04-02 12:32, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C. Stoffer, Tweede Kamerlid (SGP)
Onderdeel van kamerstukdossier 36546 -32 Wijziging van de Jeugdwet, de Wet marktordening gezondheidszorg en enige andere wetten teneinde te bevorderen dat jeugdhulp en gecertificeerde instellingen voor de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering steeds voldoende beschikbaar zijn (Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg).
Onderdeel van zaak 2025Z04625:
- Indiener: C. Stoffer, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL | 2 | |
Vergaderjaar 2024-2025 | ||
36 546 | Wijziging van de Jeugdwet, de Wet marktordening gezondheidszorg en enige andere wetten teneinde te bevorderen dat jeugdhulp en gecertificeerde instellingen voor de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering steeds voldoende beschikbaar zijn (Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg) | |
Nr. 32 | AMENDEMENT VAN HET LID stoffer | |
Ontvangen 13 maart 2025 | ||
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor: |
I
Artikel I, onderdeel G, wordt als volgt gewijzigd:
1. Het voorgestelde artikel 2.19 wordt als volgt gewijzigd:
a. In het eerste lid, onderdeel a, komt onderdeel 1˚ te luiden:
1˚ vormen van jeugdhulp waarvoor samenwerking tussen gemeenten vereist is, zijnde:
a. verblijf van een jeugdige of ouder in een accommodatie gedurende ten minste vierentwintig uur;
b. pleegzorg als bedoeld in artikel 1.1;
c. jeugdhulp die wordt verleend door een forensische jeugdhulpaanbieder, mede is gericht op het voorkomen van recidive en is gesteld als bijzondere voorwaarde als bedoeld in artikel 77z van het Wetboek van Strafrecht of wordt verleend ter uitvoering van jeugdreclassering;
d. jeugdhulp in verband met een zintuiglijke beperking;
e. jeugdhulp bestaande uit crisishulp die gezien de ernst van de problemen dagelijks vierentwintig uur beschikbaar is;
f. specialistische jeugdhulp in verband met seksueel misbruik, geweld in afhankelijkheidsrelaties of eergerelateerd geweld, en
g. jeugdhulp in verband met ernstige problemen op het gebied van onzindelijkheid.
b. In het eerste lid, onderdeel c, onder 1˚ vervalt “bij algemene maatregel van bestuur te bepalen”.
c. Het vierde lid vervalt.
2. In het voorgestelde artikel 2.21, eerste lid, wordt “artikel 2.19, vierde lid,” vervangen door “artikel 2.19, eerste lid, onderdeel a, onder 1˚,”
3. In het voorgestelde artikel 2.22 vervalt “, artikel 2.19, eerste lid, onderdeel a, onder 1˚ of onderdeel c, onder 1˚, of artikel 2.21, eerste lid,”.
4. Artikel 2.23 wordt als volgt gewijzigd:
a. In het eerste lid vervalt “of artikel 2.21, eerste lid,”.
b. In het tweede lid vervalt “of artikel 2.19, eerste lid, onderdeel a, onder 1˚ of onderdeel c, onder 1˚,”.
II
In artikel I, onderdeel W, wordt “bij algemene maatregel van bestuur te bepalen vormen van jeugdhulp” vervangen door “vormen van jeugdhulp als bedoeld in artikel 2.19, eerste lid, onderdeel a, onder 1˚”.
Toelichting
Het wetsvoorstel beoogt de uitgangspunten van de decentralisatie van de jeugdzorg ongemoeid te laten. Ondergetekende constateert echter enerzijds dat een aantal vormen van jeugdhulp waarvan de samenwerking door het wetsvoorstel verplicht worden opgelegd op gespannen voet staan met de integrale verantwoordelijkheid van gemeenten voor preventieve tot en met specialistische jeugdhulp en de ruimte om daarin tot optimale keuzes en afstemming te komen. Anderzijds vindt ondergetekende het onwenselijk dat prominente vormen van jeugdhulp niet in het wetsvoorstel worden benoemd, maar dat deze pas in de uitwerking in het besluit aan bod komen. Dit amendement zorgt er daarom voor dat de vormen van specialistische jeugdhulp waarop verplichte samenwerking van gemeenten nodig is en waarover consensus bestaat tussen Rijk, gemeenten en aanbieders helder in de wet worden geregeld. Deze lijst met zorgvormen is gebaseerd op het reeds gepubliceerde ontwerpbesluit. Daarbij heeft de indiener van het amendement ervoor gekozen om die specialistische zorgvormen uit het ontwerpbesluit achterwege te laten waarbij het onderscheid met niet-specialistische vormen van jeugdhulp onvoldoende helder is en dus in de praktijk tot afbakeningsproblemen kan leiden. Op deze manier wordt de verantwoordelijkheid van het Rijk en gemeenten duidelijker geborgd. Mocht in de toekomst de wens zijn om nog andere vormen van specialistische jeugdhulp toe te voegen, dan kan via een eenvoudige wetswijziging worden geregeld.
Stoffer