[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Definitief ontwerp-Klimaatplan 2025-2035

Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Brief regering

Nummer: 2025D11140, datum: 2025-03-14, bijgewerkt: 2025-03-24 11:11, versie: 3 (versie 1)

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32813-1501).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32813 -1501 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.

Onderdeel van zaak 2025Z04814:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1501 BRIEF VAN DE MINISTER VAN KLIMAAT EN GROENE GROEI

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 maart 2025

We werken toe naar een duurzaam en schoon Nederland, met een betrouwbare, veilige en betaalbare energievoorziening. In het kader van onze veiligheid en weerbaarheid wil Nederland minder afhankelijk zijn van onbetrouwbare landen voor de levering van energie. De huidige onzekere tijden onderstrepen het belang van het verbeteren van onze energieonafhankelijkheid. Daarom vindt het kabinet het zeer belangrijk stevig door te pakken. Dit doet Nederland samen met haar Europese partners.

In de komende periode zet het kabinet belangrijke stappen in de transitie naar een betrouwbare en onafhankelijke energievoorziening. We investeren dan ook fors in onze energievoorziening. Tegelijkertijd zijn we er nog niet. De transitie vergt samenhang in beleid en investeringen zodat we een stabiel en voorspelbaar investeringsklimaat creëren waarin bedrijven en burgers met vertrouwen kunnen bijdragen aan een haalbare, betaalbare en eerlijke transitie. Met deze brief biedt het kabinet de Kamer het definitieve ontwerp-Klimaatplan 2025–2035 (hierna: Klimaatplan) aan. Dit Klimaatplan gaat in op de langetermijnstrategie naar klimaatneutraliteit in 2050 en agendeert de beleidsrichtingen en -keuzes die hieruit volgen voor de periode 2025–2035. In het Klimaatplan staat daarmee centraal welke stappen cruciaal zijn voor een schoon, veilig en economisch sterk Nederland voor ons en toekomstige generaties.

Dit Klimaatplan agendeert de beleidsrichtingen en -keuzes vooral voor de periode ná 2030. Het Klimaatplan beschouwt het bestaande beleid en de afspraken over het klimaatbeleid voor 2030 als gegeven en bevat geen appreciatie van de voortgang naar het 2030-doel of voorstel voor alternatief beleid. Dit gebeurt in de jaarlijkse Klimaatnota en de voorjaarsbesluitvorming.

Moties en toezeggingen

Met dit Klimaatplan worden ook een aantal eerdere moties en toezeggingen afgedaan. Een overzicht hiervan is opgenomen in hoofdstuk 7.4 van het Klimaatplan.

Publieke consultatie en advies Raad van State

Het Klimaatplan is voorbereid volgens de in de Klimaatwet voorgeschreven procedure. Een ontwerp van het Klimaatplan is ter inzage gelegd. Iedereen heeft gedurende deze periode de mogelijkheid gehad een zienswijze in te dienen. In totaal zijn 1.171 zienswijzen ingediend. In de nota van antwoord (zie Bijlage 2) licht het kabinet toe hoe het met deze zienswijzen is omgegaan en zijn de wijzigingen toegelicht die in het Klimaatplan zijn gedaan. Ook heeft de Raad van State een beschouwing gegeven over het ontwerp-Klimaatplan en de nota van antwoord (zie Bijlage 3). In het nader rapport (zie Bijlage 4) reageert het kabinet op dit advies, inclusief een toelichting op de wijzigingen die in het Klimaatplan zijn gedaan.

De Minister van Klimaat en Groene Groei,
S.Th.M. Hermans