[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over een burgerbrief inzake hersteloperatie kinderopvangtoeslag

Toeslagen

Brief regering

Nummer: 2025D13041, datum: 2025-03-26, bijgewerkt: 2025-03-27 09:18, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36708 -4 Toeslagen.

Onderdeel van zaak 2025Z05655:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Geachte voorzitter,

Op 3 februari 2025 heeft de vaste commissie voor Financiën mij verzocht te reageren op kamerstuk 31066-1444, een aan de Kamer gerichte brief van A.P. te N, dd 16 december 2024. Die brief bevat naast het persoonlijk relaas van de brievenschrijver enkele meer algemene vragen over de Regieroute VSO.

Het kabinet gaat niet in op individuele casussen. In meer algemene zin kan ik u wel het volgende mededelen. In de hersteloperatie zijn er tot op heden verschillende routes om te komen tot aanvullende compensatie van werkelijke schade. Dat kan bijvoorbeeld via de Commissie Werkelijke Schade (CWS), maar er is ook de mogelijkheid om via de Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH) of de Regieroute VSO te komen tot een vaststellingsovereenkomst. Het kabinet heeft de Kamer geïnformeerd om in lijn het advies van de commissie Van Dam het schadevergoedingsstelsel te willen vereenvoudigen, waarbij de uitkomst van een traject in beginsel wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.1 De aanpak en methode van schadevergoeding via de Regieroute VSO blijft vooralsnog behoren tot de mogelijkheden. Het kabinet is voornemens de elementen uit deze werkwijze in te zetten in route b. In die route zal het uniform schadekader van toepassing zijn.

De keuze om een vaststellingsovereenkomst (VSO) te sluiten is een vrije keus van de ouder. Juridische bijstand is daarbij mogelijk. Daar wordt altijd op gewezen, gelet op de juridische consequenties die gepaard gaan met schikken door middel van een VSO.

De Regieroute VSO werkt nog met bepaalde standaard bedragen voor immateriële schade. Voor de berekening van materiele schade hangt de berekening af van de precieze individuele situatie en onderbouwing die blijkt uit de stukken en het verhaal van de ouder. Dat is voor iedere gedupeerde anders en dat geldt ook voor ingewikkelde schadeposten. Daarbij wordt de nodige expertise betrokken. Als een VSO gesloten wordt, is sprake van finale kwijting. Ouder en overheid spreken met elkaar af dat hiermee het financieel herstel definitief is afgerond.

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën – Herstel en Toeslagen,

S.Th.P.H. Palmen-Schlangen


  1. Kamerstukken II, 2024-25, 36708, nr. 1.↩︎