[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Actualisatie diepteanalyse

Gaswinning

Brief regering

Nummer: 2025D13169, datum: 2025-03-26, bijgewerkt: 2025-03-28 11:24, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 33529 -1282 Gaswinning.

Onderdeel van zaak 2025Z05726:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Geachte voorzitter,

Ik heb uw Kamer op 10 september 2024 de diepteanalyse haalbaarheid 20281 van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) toegestuurd en uw Kamer toegezegd jaarlijks in het eerste kwartaal een actualisatie van deze analyse met uw Kamer te delen. Met deze brief stuur ik u de eerste actualisatie van de analyse toe en informeer ik uw Kamer over het beoogde proces voor de structurele plan-do-check-act (PDCA)-cyclus.

Actualisatie van de diepteanalyse

In mijn beleidsbrief versterken2 ben ik ingegaan op mijn leidende principes voor de versterkingsoperatie in Groningen, waaronder het principe dat de versterkingsoperatie een veiligheidsoperatie is. Daarbij heb ik oog voor de kwaliteit en de bewoner. Bewoners verlangen terecht zekerheid, realisme en transparantie over wat zij mogen verwachten van de versterkingsoperatie en de veiligheid van hun woning. Ik heb bovendien richting uw Kamer aangegeven dat de versterkingsoperatie zich op een kruispunt bevindt waar snelheid en kwaliteit meer in balans moet worden gebracht. Dit vraagt om inzicht, zorgvuldigheid en transparantie bij het maken van keuzes. De jaarlijkse actualisatie van de diepteanalyse is een belangrijk instrument dat daarbij zal helpen. Dit biedt inzicht in het effect van beleidskeuzes en andere aanpassingen op de looptijd van de versterking. Zo kan de NCG inzichtelijk maken wat eventuele beleidskeuzes betekenen voor de balans tussen snelheid en kwaliteit. Met inbreng vanuit alle betrokken partijen kan ik vervolgens de effecten afwegen en er een transparante beslissing over nemen.

In de bijgevoegde actualisatie van de diepteanalyse is te lezen dat de NCG verschillende maatregelen heeft getroffen naar aanleiding van de diepteanalyse van 2024 om risico’s te beperken. Aanvullend op de periodieke overleggen die de NCG heeft met NUTS-partijen, deelt zij bijvoorbeeld ook de volledige planning van álle projecten.

Ook zet NCG in op versterking van de kennis en kunde van NCG-personeel voor een soepele uitvoering. In de actualisatie is net als de vorige keer rekening gehouden met risico’s op de ontwerpfase, dit is het zwaartepunt van het versterkingsproces. De NCG betrekt ingenieursbureaus meer bij de start van het ontwerpproces om de risico’s op vertraging in deze fase te minimaliseren. Het merendeel van de maatregelen die NCG in de diepteanalyse voorstelde is in gang gezet. Over sommige maatregelen ben ik nog in gesprek met de betrokken partijen, zoals een eenduidige opdracht vanuit de Rijksoverheid en regionale overheden. Ook houd ik de ingeschatte risico’s en maatregelen op het gebied van netcongestie nog tegen het licht.

De actualisatie laat, ten opzichte van de eerdere diepteanalyse, een evenwichtigere verdeling zien van het aantal gebouwen dat per jaar versterkt kan worden. Planningen zijn niet meer begrensd tot 2028. Hierdoor kunnen risico's beter worden verwerkt in de planningen en worden planningen realistischer. Op basis van de huidige inzichten en realistischere planningen verwacht de NCG met name tussen 2026 en 2028 het tempo op te kunnen schalen, daar waar mogelijk zonder dat het ten koste gaat van kwaliteit en bewoner. Daarmee blijft de verwachting dat het merendeel van de versterkingsopgave is afgerond voor het eind van 2028, maar dit is niet voor iedere bewoner het geval. De actualisatie maakt bijvoorbeeld ook inzichtelijk wat de effecten zijn van het combineren van lichte versterkingen met isolatie. Dat is voor mij een illustratie van hoe snelheid en kwaliteit met elkaar in balans worden gebracht.

Verder als één overheid

Alleen samen komen we tot waar we willen komen, daarom heb ik in mijn beleidsbrief versterken het belang benadrukt van de één overheid gedachte en de samenwerking tussen het Rijk, de vijf aardbevingsgemeenten, de provincie, de NCG en het IMG. Ik zie dat NCG grote stappen heeft gezet naar aanleiding van de diepteanalyse. Om een stap verder te komen moet voor bewoners een betere communicatie merkbaar worden met NCG.

Ik vind dat de uitkomsten van de actualisatie meer realisme en transparantie bieden voor bewoners. Daarmee is dit in lijn met de leidende principes uit mijn beleidsbrief versterken. Ik blijf de NCG steunen in het voortzetten van haar werkzaamheden om planningen te blijven verbeteren en toewerken naar het gewenste tempo uit de actualisatie. Een betere balans tussen kwaliteit en snelheid betekent namelijk niet dat er helemaal geen aandacht meer moet zijn voor snelheid.

Structurele PDCA-cyclus

De toegezegde jaarlijkse actualisatie van de diepteanalyse biedt structureel inzicht in de voortgang van de versterking en de vooruitblik. Ik blijf zoeken naar manieren om het gewenste tempo te bereiken, zonder de kwaliteit voor de bewoner uit het oog te verliezen. Om tempo te realiseren wordt aan de hand van een PDCA-cyclus zeer gestructureerd gewerkt aan verschillende maatregelen.

Elke maatregel wordt aan de hand van een PDCA-cyclus geïmplementeerd, gemonitord, en zo nodig bijgesteld. Jaarlijks peil ik met behulp van de diepteanalyse de effecten van geïdentificeerde risico’s, de daarop genomen maatregelen, en breng ik aan de hand daarvan het verwachte verloop van de versterkingsopgave als geheel in beeld.

De diepteanalyse richt zich op de risico’s met het grootse gevolg voor de duur van de versterkingsopgave. Ik ga in overleg met de NCG en alle betrokken partijen om gezamenlijk risico’s en maatregelen te wegen en zo nodig bij te stellen welke risico’s worden meegenomen in de jaarlijkse actualisatie van de diepteanalyse.

Ik waardeer het zeer dat gemeenten en provincie hebben aangegeven dat zij graag actief betrokken willen zijn bij deze PDCA-cyclus. Deze samenwerking is ook in lijn met de één overheid gedachte, zoals ik heb aangegeven in mijn beleidsbrief versterken.

Vervolg

Toekomstige besluiten of wijzigingen in de versterkingsopgave dienen mede gebaseerd te zijn op feitelijke inzichten uit de praktijk, zoals mijn besluit rondom het combineren van isolatie met lichte versterkingen. Ook blijf ik jaarlijks de diepteanalyse actualiseren om een actueel beeld te bieden van het verloop van de versterkingsopgave. Ik informeer uw Kamer jaarlijks in het eerste kwartaal hierover.

Hoogachtend,

Eddie van Marum

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Herstel Groningen


  1. Kamerstuk 33 529, nr. 1246↩︎

  2. Kamerstuk 35 561, nr. 66↩︎