Reactie op verzoek commissie over aanvullende informatie over (een tijdspad ten aanzien van) het gebruik van het burgerservicenummer (BSN) in de zorg op de BES-eilanden
Wijziging van diverse wetten in verband met het invoeren van het burgerservicenummer en de voorzieningen van de digitale overheid in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Wet invoering BSN en voorzieningen digitale overheid BES)
Brief regering
Nummer: 2025D14616, datum: 2025-04-03, bijgewerkt: 2025-04-04 10:27, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: V.P.G. Karremans, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Onderdeel van kamerstukdossier 36639 -8 Wijziging van diverse wetten in verband met het invoeren van het burgerservicenummer en de voorzieningen van de digitale overheid in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Wet invoering BSN en voorzieningen digitale overheid BES).
Onderdeel van zaak 2025Z06338:
- Indiener: V.P.G. Karremans, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Volgcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Volgcommissie: vaste commissie voor Koninkrijksrelaties
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Digitale Zaken
- 2025-04-09 11:00: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Digitale Zaken
Preview document (🔗 origineel)
> Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
Datum 3 april 2025
Betreft Informatieverzoek met betrekking tot gebruik burgerservicenummer (BSN) in de zorg op de BES-eilanden
Geachte voorzitter,
De vaste commissie voor Digitale Zaken heeft per brief (2025D10482) verzocht om aanvullende informatie over (een tijdspad ten aanzien van) het gebruik van het burgerservicenummer (BSN) in de zorg op de BES-eilanden.
Ik waardeer het zeer dat de commissie dit informatieverzoek heeft ingediend over het gebruik van BSN in de zorg in Caribisch Nederland. Het wetsvoorstel dat het
burgerservicenummer en de voorzieningen van de digitale overheid invoert in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba is een belangrijke eerste stap voor het verbeteren van de digitale dienstverlening van de overheid aan burgers. Het wetsvoorstel regelt namelijk dat alle geregistreerde inwoners van Caribisch Nederland een BSN krijgen en dat overheidsorganen gerechtigd zijn dit nummer te verwerken. Zoals aangegeven in antwoord op schriftelijke vragen vanuit uw Kamer over dit wetsvoorstel, is de inzet van het kabinet om het BSN-stelsel stapsgewijs en op beheersbare wijze in te voeren in Caribisch Nederland.1
Gezien de voordelen die het gebruik van het BSN met zich meebrengt, is het ook in de zorg kunnen gebruiken van het BSN een onmisbare schakel. Het gebruiken van BSN in de zorg leidt tot o.a. betrouwbare en eenduidige identificatie, veilige gegevensuitwisseling en inlogmogelijkheden bij digitale diensten in de zorg.
Volgens het huidige wetsvoorstel van de staatssecretaris van BZK mogen overheidsinstanties in de zorg (o.a. Zorg en Jeugd Caribisch Nederland en het RIVM) het BSN al gebruiken voor overheidstaken. Het BSN mag nog niet worden gebruikt voor de daadwerkelijke verlening van zorg en jeugdhulp. Voor bredere toepassing van BSN in de zorg is aanvullende wetgeving nodig. De juridische grondslag voor zorgaanbieders om het BSN te gebruiken op de BES-eilanden moet nog gerealiseerd worden. Er loopt momenteel een analyse naar wat er juridisch gezien (minimaal) nodig is en hoe dat met een zo kort mogelijke doorlooptijd te realiseren is. De doorlooptijd van het realiseren van een juridische grondslag is een bepalende factor in de tijdlijn voor BSN gebruik in de zorg op de BES.
In Caribisch Nederland zijn we al gestart met het digitaliseren van zorginstellingen om de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg te verbeteren. Deze initiatieven lopen de komende jaren door. De uitkomst van de analyse naar de wijze en doorlooptijd van de noodzakelijke juridische grondslag, is nodig om vervolgens een tijdlijn op te kunnen stellen. In deze tijdlijn zal ook een inschatting worden meegenomen welke technische en organisatorische randvoorwaarden nodig zijn voor zorgvuldige implementatie (van o.a. voorzieningen, beveiliging, authenticatie, procedures en protocollen voor BSN verwerking).
In de komende periode werk ik mijn analyse verder uit. De resultaten verwerk ik in een kamerbrief over de ontwikkelingen rond de digitalisering van de zorg in Caribisch Nederland. De Kamer wordt hier eind juni 2025 over geïnformeerd.
Hoogachtend,
de staatssecretaris Jeugd,
Preventie en Sport,
Vincent Karremans
Kamerstukken II, 2024/25, 36639, nr. 6.↩︎