[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Ontwikkeling energie-infrastructuur ten behoeve van de verduurzaming Glastuinbouw

(Glas)tuinbouw

Brief regering

Nummer: 2025D14811, datum: 2025-04-03, bijgewerkt: 2025-04-04 07:51, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32627 -68 (Glas)tuinbouw.

Onderdeel van zaak 2025Z06443:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Geachte Voorzitter,

Met deze brief bied ik uw Kamer het onderzoeksrapport van CE-Delft aan waarin is beschreven in hoeverre de ontwikkeling van energie-infrastructuur voldoende zal zijn om verduurzaming van de glastuinbouw tijdig te realiseren. Dit onderzoek heeft geleid tot een aantal conclusies en aanbevelingen die wij graag met uw Kamer delen.

1. Achtergrond

In het convenant energietransitie glastuinbouw 2022-20301 is de ambitie opgenomen om in 2040 een klimaatneutrale en economisch rendabele glastuinbouwsector te realiseren. Aansluitend op de afspraken in het convenant is in 2023 in de voorjaarsbesluitvorming klimaat het restemissiedoel voor de glastuinbouw vastgesteld op 4,3 Mton CO2-equivalenten in 2030 (Kst 32813, nr. 1230). Een samenhangend pakket van maatregelen moet de sector stimuleren om dit doel te bereiken. Voor tuinders die willen verduurzamen is daarnaast de beschikbaarheid van energie-infrastructuur voor de glastuinbouw van groot belang om de omschakeling naar duurzame energie mogelijk te maken.

De toenmalige Ministers van LNV en EZK hebben medio 2023 tijdens een bestuurlijk overleg met de sector toegezegd een analyse uit te voeren naar in hoeverre de ontwikkeling van energie-infrastructuur (voor de aanvoer van warmte en elektriciteit tot aan het bedrijf) voldoende zal zijn om verduurzaming mogelijk te maken. Hiertoe is onderzocht hoe de trend van de ontwikkelingen van energie-infrastructuur zich verhoudt tot de mogelijkheden om middels verduurzaming te reageren op de lastenverzwaring ten gevolge van de fiscale maatregelen.

2. Onderzoeksvragen

CE-Delft heeft in een gezamelijke opdracht van de minsteries van LVVN en KGG onderzocht in hoeverre verduurzaming van de glastuinbouwsector rendabel mogelijk is in 2030 en 2040, wanneer we rekening houden met de ontwikkeltijden van energie-infrastructuur. Er is berekend hoeveel CO2-reductie rendabel gerealiseerd kan worden, gegeven de ontwikkeltijd van de infrastructuur, en of dit voldoende is om het doel van 4,3 Mton CO2-eq. restemissies in 2030 en de ambitie klimaatneutraal in 2040 te halen. Daarmee is inzichtelijk gemaakt hoe de ontwikkelsnelheid van energie-infrastructuur ten behoeve van de glastuinbouw zich tot de ingroeipaden van de fiscale maatregelen voor de glastuinbouw verhoudt.

3. Conclusies en aanbevelingen

Rekening houdend met de ontwikkeltijden van de energie-infrastructuur en warmtebronnen en de lokale beschikbaarheid, kan tot 2030 36% tot 80% van het glastuinbouwareaal worden verduurzaamd, hiermee kan 0,5-2,3 Mton CO2 gereduceerd worden. Daarmee is volgens dit onderzoek het klimaatdoel voor 2030 binnen bereik, maar alleen onder gunstige omstandigheden. Om het doel te kunnen halen moet in de komende vijf jaar nog veel nieuwe collectieve warmteprojecten en beschikbare netcapaciteit gerealiseerd worden. Zit dit tegen, dan komen de doelen en ambities in het gedrang en krijgt de sector te maken met oplopende energiekosten. Voor de volledige conclusies verwijs ik u naar het rapport.

In het rapport worden een aantal aanbevelingen gedaan:

  • Zorg er in bredere zin voor dat aan de randvoorwaarden voor verduurzaming in de glastuinbouw wordt voldaan, zodat de financiële prikkels het gewenste effect hebben.

  • Versnel de ontwikkeling van elektriciteitsinfrastructuur en warmtebronnen. Dit kan onder andere door:Het vereenvoudigen van vergunningstrajecten. Duidelijkheid over en vereenvoudiging van vergunningsprocedures kan dit proces verkorten, wat de totale ontwikkeltijd aanzienlijk kan verkorten.

  • Zorg dat de tuinders zich organiseren, zodat de vraagkant van de warmtenetten geregeld is.

  • Versoepel het traject waarin afspraken tussen stakeholders gemaakt worden. Het delen van ervaringen, betere organisatie van de glastuinders en standaardcontracten kunnen dit proces vergemakkelijken en daarmee versnellen.

  • De verdere uitrol van concrete acties in het ‘Landelijk actieplan netcongestie’, en dan specifiek het onderdeel over het sneller uitbouwen van het elektriciteitsnet. Dit omvat vergunningen, processen bij netbeheerders en gemeente en personeel.

De ministeries van LVVN en KGG zullen met de andere convenantspartners bespreken hoe de aanbevelingen kunnen worden overgenomen als onderdeel van integrale afwegingen.

Hierbij moet worden opgemerkt dat er op elke aanbeveling al diverse acties lopen en dat richting de voorjaarsbesluitvorming gezocht wordt naar (sectoroverstijgende) maatregelen om de randvoorwaarden voor de energietransitie te verbeteren.

Jean Rummenie

Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur

Sophie Hermans

Minister van Klimaat en Groene Groei


  1. Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030↩︎