[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Zesde voortgangsrapportage programma Grensverleggende IT (GrIT)

Brief regering

Nummer: 2025D15063, datum: 2025-04-04, bijgewerkt: 2025-04-04 17:09, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van zaak 2025Z06567:

Preview document (🔗 origineel)


> Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag

de Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag

Datum 4 april 2025
Betreft Zesde voortgangsrapportage programma Grensverleggende IT (GrIT)

Ministerie van Defensie

Plein 4

MPC 58 B

Postbus 20701

2500 ES Den Haag

www.defensie.nl

Onze referentie

MINDEF20250013140

Bij beantwoording, datum, onze referentie en onderwerp vermelden.

Geachte voorzitter,

Hierbij ontvangt u de zesde voortgangsrapportage van het programma Grensverleggende IT (GrIT). Deze voortgangsrapportage beslaat de periode van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2024. U ontvangt hierbij ook de vertrouwelijke bijlage1. In deze brief wil ik ingaan op het belang van digitalisering bij Defensie, de herziene begroting die ik u op 20 december 2024 gestuurd heb (Kamerstuk 35 728, nr. 18), de behaalde resultaten en de verwachtingen voor 2025.

Digitalisering bij Defensie

Tijdens het commissiedebat GrIT op 30 januari j.l. heb ik uitgebreid stilgestaan bij het belang van IT bij effectieve inzet van de Krijgsmacht. Zo heb ik aangegeven dat wat mij betreft het niet meer alleen gaat over personele en materiele gereedheid, maar ook over IT-gereedheid. Het conflict in Oekraïne bewijst dit elke dag opnieuw. Voor zowel de offensieve kant als de defensieve kant van het conflict is het beschikken over de beste IT cruciaal.

Met de beste IT kunnen wij onze militairen een voorsprong geven. Deze voorsprong kan gegeven worden door het hebben van informatiedominantie doordat meer informatie sneller verwerkt kan worden. Door de toenemende afhankelijkheid van IT is dit ook een interessanter doelwit voor tegenstander. Een potentiele tegenstander kan het communicatievermogen van Defensie aanvallen, bijvoorbeeld door signalen te verstoren of digitaal in te breken op systemen. De voorsprong aan onze militairen kan dus ook in defensief opzicht gegeven worden. Dit doen wij door te zorgen dat we voorop lopen in cyberveiligheid en onze communicatie beschermd is.

Het programma GrIT is randvoorwaardelijk om dit te bereiken. Het programma voorziet in de digitale ruggengraat van de krijgsmacht. GrIT vervangt en moderniseert een groot deel van de huidige IT-infrastructuur waardoor de vereiste digitalisering mogelijk wordt gemaakt. Dit doet GrIT terwijl het ook direct resultaten oplevert voor de militairen in het veld. Na de herijking heeft de operationele IT de hoogste prioriteit gekregen, dat betekent dat de IT die nodig is voor de militairen het eerste uitgerold wordt. Daarom zorgt GrIT niet alleen voor een goede basis, maar levert het direct resultaat.

Herziene begroting GrIT

Op 20 december 2024 heb ik u een herziene begroting van GrIT gestuurd. Deze begroting was onderdeel van het commissiedebat dat wij op 30 januari 2024 hebben gevoerd. De belangrijkste onderdelen van de herziene begroting zijn de planning en het budget. Over de planning heb ik aangegeven dat het programma eind 2030 volledig is uitgerold. Doordat er na de herijking gekozen is voor releasematig opleveren betekent dit dat er tot eind 2030 zowel nieuwe IT wordt ontwikkeld, als gelijktijdig wordt uitgerold.

Ten aanzien van het budget heb ik aangegeven dat er meer budget nodig is voor de volledige realisatie van het programma. Deze kosten zijn opgedeeld in investeringen, exploitatie nieuwe IT en een risicoreservering. Deze kosten worden gedekt vanuit de defensiebegroting.

Ik heb gekozen om met de herziening van de begroting het programma in lijn te brengen met andere grote programma’s binnen Defensie. Hierdoor ontstaat er eenduidigheid in de wijze waarop Defensie sturing geeft aan deze grote programma’s. De vastgestelde uitgangspuntennotitie2 voor de voortgangsrapportages wijkt hier van af. Ik zal uw Kamer daarom nog voor het zomerreces een voorstel doen om de uitgangspuntennotitie voor het programma GrIT bij te stellen, zodat komende rapportages aansluiten bij de sturing van het programma.

Ten overvloede benoem ik dat voorliggende voortgangsrapportage de tweede helft van 2024 beslaat. In deze periode was de herziene begroting nog niet vastgesteld.

Behaalde resultaten

In bijgevoegde rapportage ga ik dieper in op de behaalde resultaten. In deze brief wil ik een aantal resultaten hieruit lichten. De resultaten in de tweede helft van 2024 zijn volgens de planning op tijd opgeleverd. Het belangrijkste resultaat dat we hebben behaald is de eerste release van GrIT ontplooid. Met deze release worden vijf afzonderlijke hoog gerubriceerde informatie (HGI) netwerken gestandaardiseerd en geüpgraded. Dit vormt een solide basis voor de uitrol van de nieuwe GrIT infrastructuur naar defensieonderdelen. Dit is een resultaat dat bereikt is in de eerste pijler van het programma, dat betekent dat de operationele militairen hier direct van profiteren.

Ook in de tweede pijler zijn resultaten geboekt. De tweede pijler richt zich op de IT die belangrijk is voor het JIVC, het IT-bedrijf van Defensie. Zo is in Q4 2024 een minimum viable product op de ontwikkel- en testomgeving van het GrIT private cloud platform opgeleverd. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het private cloud platform. Hiermee kan Defensie veilige en flexibele clouddiensten ontwikkelingen die de digitale capaciteit van Defensie vergroten.

In de derde pijler, die zich richt op IT voor alle gebruikers, zijn in de 2e helft van 2024 conform de planning geen releases geweest. In deze periode lag de focus op het voorbereiden van releases in de eerste helft van 2025.

Verwachtingen 2025

In 2025 werkt het programma door conform de herziene begroting en planning. Dat betekent dat er in 2025 twee releases zijn waarin resultaten worden opgeleverd.

De eerste release vindt plaats rond de zomer van 2025. Daarbij verwacht ik onder andere de volgende resultaten:

  • Het verder ontwikkelen van Modules Ontplooid en het Protected Core Network ten behoeve van het operationeel ontplooid optreden.

  • Het opzetten van een productiestraat voor het assembleren en uitleveren van Modules Ontplooid.

  • Het migreren van de eerste applicaties (de KEEP-applicaties) van de huidige IT naar de GrIT-omgeving per april 2025.

De tweede release vindt plaats aan het einde van 2025. Daarin verwacht ik onder andere:

  • Het in augustus 2025 opleveren van Mijlpaal 3 van het Private Cloud Platform, waarmee eindgebruikers geautomatiseerde Private Clouddiensten kunnen aanvragen.

  • Het uitbreiden van het IT-Service Management (GrIT ServiceNow).

  • Het verder uitbreiden van het Protected Core Network.

  • Het vanaf 1 augustus 2025 in meerdere migratiefasen (waves) migreren van KEEP-applicaties.

  • Het upgraden van de Cisco Voice-over-IP telefonie functionaliteit.

Daarbij merk ik op dat door verschuivende prioriteiten en releasematig opleveren deze releases er in praktijk anders kunnen zien. Hierover informeer ik u in de voortgangsrapportages.

Tot slot wil ik nogmaals het belang van GrIT voor Defensie benadrukken. Ik ben er van overtuigd dat met de herijking van het programma en de herziening van de begroting de juiste stappen zijn genomen om te garanderen dat GrIT resultaten gaat opleveren. Voor mij is het daarbij het belangrijkst dat we onze militairen een voorsprong geven.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Gijs Tuinman


  1. Ter vertrouwelijke inzage gelegd, alleen voor leden, bij het Centraal informatiepunt Tweede Kamer.↩︎

  2. Kamerstuk 35 728, nr. 4.↩︎