[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Stand van zaken Uitvoeringsprogramma toekomstvisie gewasbescherming 2030 - april 2025

Gewasbeschermingsbeleid

Brief regering

Nummer: 2025D16783, datum: 2025-04-14, bijgewerkt: 2025-04-17 15:28, versie: 2 (versie 1)

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 27858 -706 Gewasbeschermingsbeleid.

Onderdeel van zaak 2025Z07376:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


27 858 Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 706 Brief van de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 april 2025

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de stand van zaken en enkele recente ontwikkelingen ten aanzien van het Uitvoeringsprogramma toekomstvisie gewasbescherming 2030 (UP). Binnen het UP wordt vooral gewerkt aan het terugdringen van de afhankelijkheid van boeren en tuinders van gebruik van (chemische) gewasbeschermingsmiddelen. Dit sluit aan bij mijn aanpak gewasbescherming langs drie lijnen, zoals eerder in november 2024 geschetst (Kamerstuk 27858, nr. 683):

  • toelating van gewasbeschermingsmiddelen en de goedkeuring van werkzame stoffen;

  • gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en -maatregelen;

  • naleving van wettelijke (gebruiks)voorschriften en handhaving van de regelgeving.

Tevens doe ik met deze brief enkele toezeggingen gestand en geef ik invulling aan een tweetal moties.

Jaarplan UP

Hierbij bied ik u het jaarplan 2025 van het UP aan. Dit is door de stuurgroep van het UP in haar vergadering van eind januari 2025 vastgesteld. Hiermee voldoe ik aan de toezegging om begin 2025 het jaarplan 2025 van het uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030 naar de Kamer sturen, inclusief de lijst met vraagstukken (TZ202412-009).

Knelpunten in de teelt van gewassen

Er leven steeds meer zorgen binnen uw Kamer en de verschillende sectoren over de beschikbaarheid van een effectief middelen- en maatregelenpakket.

Binnen de overlegstructuur van het UP is er een werkgroep actuele vraagstukken met sectorvertegenwoordigers, teeltadviseurs en overheidspartijen1 die op regelmatige basis bekijkt welke gewasbeschermingsknelpunten bestaan in de verschillende teeltsectoren. De sectorpartijen hebben zich voorgenomen om voor deze knelpunten oplossingen te zoeken. Hierbij bieden de overheidspartijen ondersteuning. Zo kan het bedrijfsleven voor praktijkgericht onderzoek naar alternatieve gewasbeschermingspraktijken een aanvraag indienen voor een publiek-private-samenwerkingsproject (PPS-project). Eén april jongstleden is de oproep nieuwe projecten in 2026 geopend. Verder is via het Fonds kleine toepassingen, financiële ondersteuning mogelijk voor het verkrijgen van toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen voor kleine teelten. Ook kan de sector gebruik maken van de mogelijkheid om een vrijstelling aan te vragen voor het gebruik van een niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen in acute noodsituaties op het gebied van gewasbescherming. Ik kan, als Minister van LVVN, deze vrijstellingen verlenen voor beperkte tijd (120 dagen).

Met het aanbieden van het overzicht van knelpunten geef ik invulling aan de motie van de leden Flach en Vedder (Kamerstuk 27858, nr. 690) en beschouw ik deze als afgedaan. Ik zal uw Kamer in het vervolg jaarlijks informeren over het overzicht van knelpunten.

Monitoring UP

Om jaarlijks de voortgang van de doelen te monitoren uit het UP zijn inmiddels zestien indicatoren opgesteld (Kamerstuk 27858, nr. 678). Ik heb uw Kamer tijdens het Commissiedebat Gewasbescherming op 27 november jl. toegezegd dat ik u in het eerste kwartaal informeer over het mogelijk actualiseren van het UP in relatie tot de uitkomsten van de monitoringsrapportage (TZ202412-011).

Uitgangspunt is dat de monitoring zoveel mogelijk gebruik maakt van bestaande data en dat indicatoren jaar op jaar reproduceerbaar zijn, om zo stabiele, meerjarige trends te kunnen bieden over de voortgang.

Op dit moment wordt de monitoringsrapportage 2024 samengesteld, deze verwacht ik rond de zomer met uw Kamer te kunnen delen. Het vorige monitoringsrapport is in november jongstleden met uw Kamer gedeeld (Kamerstuk 27858, nr. 683). Om optimaal aan te kunnen sluiten bij het proces van het opstellen van het Jaarplan van het UP is besloten de monitoring vanaf heden eerder in het jaar uit te voeren. Hierdoor kunnen de resultaten telkens optimaal mee worden genomen tijdens het opstellen van het jaarplan, in eerste instantie voor het jaar 2026.

Kwantitatieve tussendoelen

Begin 2024 is uw Kamer geïnformeerd over het intrekken van het Commissievoorstel voor een Verordening Duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (SUR) door de Europese Commissie (Kamerstukken 21501-32, nr. 1617 en 27 858, nr. 648). Dit Commissievoorstel voorzag in wettelijke reductiedoelen voor chemische gewasbeschermingsmiddelen op niveau van de EU en in de lidstaten.

Mijn beleidsinzet blijft overeind om de afhankelijkheid en het gebruik van chemisch-synthetisch gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Daarop zijn de drie strategische doelen van het UP gericht. Dit zijn de doelen waar ik aan wil werken, samen met de partijen in het UP. Binnen het UP wordt gewerkt met een jaarplancyclus en jaarlijkse monitoring. Hiermee zijn de partners in het UP in staat om de voortgang richting de doelen te monitoren en indien nodig bij te sturen.

Langs deze weg volg ik of de doelen gehaald gaan worden en acht ik het stellen van tussendoelen niet noodzakelijk.

Daarmee beschouw ik de motie van lid Vestering (Kamerstuk 21501-32, nr. 1346) als afgedaan.

De minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur,

F.M. Wiersma


  1. De deelnemende overheidsorganisaties zijn: Het ministerie van LVVN, Ctgb en NVWA als agendalid. Deelnemers anders dan de CEMMP's hebben zitting zonder last of ruggespraak.↩︎