[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Toekomst klinieken Den Dolder

Forensische zorg

Brief regering

Nummer: 2025D17457, datum: 2025-04-16, bijgewerkt: 2025-04-22 13:17, versie: 2 (versie 1)

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 33628 -108 Forensische zorg.

Onderdeel van zaak 2025Z07702:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


33628 Forensische zorg

Nr. 108 Brief van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 april 2025

Op 2 januari 2025 is Den Dolder opgeschrikt door een zeer ernstig incident. Een inwoonster van Den Dolder werd doodgestoken. Een patiënt van Fivoor wordt verdacht van dit levensdelict. Mijn gedachten zijn bij de nabestaanden en omwonenden en alle mensen die persoonlijk of professioneel betrokken zijn bij deze gebeurtenis.

Fivoor is een particuliere zorgaanbieder die zorg biedt aan forensische én reguliere cliënten. Altrecht, de eigenaar van het terrein waarop de klinieken staan, heeft in 2014 besloten om te starten met een proces om te komen tot verkoop van het terrein. Dientengevolge is er ingezet op het verhuizen van de klinieken van Fivoor, in eerste instantie per 01-01-2025, inmiddels per 01-01-2027, mits voorzien kon/kan worden in een passende nieuwe locatie. Fivoor heeft serieuze inspanningen verricht om een nieuwe locatie te vinden. Desalniettemin is er nog geen geschikte plek gevonden.1 Fivoor heeft aangegeven dat ook wanneer er nu een locatie gevonden wordt, het vier tot vijf jaar zal kosten om een verhuizing te realiseren. Het moet daarom nog blijken of genoemde vertrekdatum realistisch is.

Mede namens de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport heb ik uw Kamer middels de beantwoording van Kamervragen meerdere malen geïnformeerd over de stand van zaken rondom de situatie in Den Dolder.2 Alhoewel wij vanuit onze positie en bevoegdheden beiden geen zeggenschap hebben over de verhuizing van Fivoor, hechten wij eraan dat kwalitatief hoogwaardige zorg in een veilige omgeving voor iedereen beschikbaar blijft. Op 6 maart jl. hebben wij daarom samen een bezoek gebracht aan Den Dolder, waarbij wij met de gemeente Zeist, Fivoor en omwonenden van de klinieken hebben gesproken. Daaruit bleek mij dat er zorgen leven over de veiligheid in Den Dolder en over de verhuizing van Fivoor.

Binnen de kaders van mijn bevoegdheden wil ik er daarom alles aan doen om de verhuizing van Fivoor samen met het lokaal bestuur en de zorginstelling toch mogelijk te maken. Middels deze brief breng ik u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent de alternatieve huisvesting van Fivoor en de veiligheidsmaatregelen in Den Dolder.

Alternatieve huisvesting Fivoor

  1. Bestuurlijke overleg over locaties in de regio

In opdracht van de gemeente Zeist heeft adviesbureau de Rebel Group een onderzoek gedaan naar potentiële nieuwe locaties voor de klinieken van Fivoor in Den Dolder. Uit dit onderzoek blijkt dat het merendeel van de pogingen die Fivoor heeft ondernomen om een andere locatie te realiseren, zijn vastgelopen op samenwerking met betrokken gemeenten. In een poging dit te doorbreken heb ik op 10 april jl. een regionale regietafel georganiseerd met daarbij de Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht (hierna: CdK), de burgemeester van Zeist (waar Den Dolder onder valt), Fivoor, de regioburgemeester en burgemeesters van gemeenten in de regio. Het doel van de regietafel was om te komen tot bestuurlijk commitment voor een alternatieve locatie voor de huisvesting van Fivoor. Tijdens de regietafel is afgesproken dat betrokken partijen de geschiktheid van specifieke locaties in de regio de komende weken nader verkennen, inclusief het uitwerken van het scenario om de klinieken te spreiden over meerdere locaties. Hierbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden om aan te sluiten bij terreinen waar reeds zorgaanbieders gehuisvest zijn. Binnen anderhalve maand ga ik opnieuw het gesprek aan met de CdK, Fivoor en burgemeesters uit de regio om de uitkomsten te bespreken en de voortgang te bewaken.

  1. Verkenning locaties Rijksvastgoed

Uit het onderzoek naar geschikte locaties is een aantal Rijksvastgoedlocaties naar voren gekomen. In de praktijk gaat het om vastgoed dat in gebruik is door het ministerie van Defensie. Dit vastgoed is primair bedoeld voor de opgaven van Defensie. Zoals bekend vraagt de geopolitieke situatie op dit moment om uitbreiding van de Nederlandse defensiecapaciteit. Defensie heeft laten weten om die reden geen terreinen te verkopen.

Veiligheidsmaatregelen in Den Dolder

Door het verschrikkelijke incident op 2 januari 2025 is het veiligheidsgevoel van de inwoners van Den Dolder verstoord. De inwoners van Den Dolder hebben via de Belangenvereniging Den Dolder een aantal gewenste veiligheidsmaatregelen en aanbevelingen gedeeld. Ik begrijp de zorgen van de inwoners van Den Dolder goed en heb de gewenste maatregelen dan ook uitvoerig met de gemeente en Fivoor besproken. Daarom ondersteun ik de gemeente Zeist en Fivoor bij de maatregelen die zij treffen om de veiligheid te borgen tot 1 januari 2027,met de optie dit te verlengen als Fivoor langer blijft en de maatregelen effectief blijken.

Maatregelen die door de gemeente worden genomen bestaan uit aanpassingen op de hoofdlooproute van Fivoor naar het station en het dorp, het plaatsen van camera’s op de looproute, het plaatsen van een hek bij woonwijk Duivenhorst, de verkenning van een alternatieve looproute, de inzet van extra BOA’s (drie maanden lang twee extra BOA’s met een overgang naar een specifieke wijkboa die meer bevoegdheden heeft en een bekend gezicht in de wijk wordt) en de aanstelling van een zichtbare omgevingsmanager. Doel van de inzet is om het veiligheidsgevoel te vergroten en maatschappelijke rust en verbinding te creëren. De omgevingsmanager is spin in het web tussen gemeente, instellingen en inwoners,gericht op het onderhouden van relaties en activiteiten die relevant zijn voor het veiligheidsgevoel in Den Dolder. De gemeente Zeist zet de werving direct in gang. Onderdeel van de werving is een klikgesprek met de belangenvereniging en de zorginstellingen. Naar verwachting start de omgevingsmanager per augustus en zoveel eerder als mogelijk. De omgevingsmanager is zichtbaar en bereikbaar voor inwoners, de zorginstellingen en de gemeente.

Tot slot

Ik houd de resultaten van deze maatregelen nauwlettend in de gaten en blijf met de gemeente Zeist en Fivoor in gesprek over de situatie. Via de voortgangsbrief Forensische Zorg informeer ik uw Kamer over relevante ontwikkelingen.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

I. Coenradie


  1. Op 5 maart jl. heeft de gemeente Zeist het onafhankelijk onderzoek naar de inspanningen van Fivoor en Altrecht om naar nieuwe locaties te verhuizen gedeeltelijk openbaar gemaakt. De informatie is vindbaar via https://www.zeist.nl/veilige-woonomgeving-den-dolder#c19865.↩︎

  2. Aanhangsel Handelingen II 2024/25,, nrs. 1285, 1563, 1562 en 1656.↩︎