[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Rapportage wijzigingen in het asielbeleid in de omringende landen Q4 2024

Bijlage

Nummer: 2025D18714, datum: 2025-04-23, bijgewerkt: 2025-04-23 17:08, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Bijlage bij: Rapportage wijzigingen in het asielbeleid in omringende landen Q4 2024 (2025D18713)

Preview document (🔗 origineel)


Bijlage nummer 1
Horend bij 5967128
Datum 13 maart 2025
Onze referentie 6051575
Land Ontwikkeling
Oostenrijk

Tijdelijke hernieuwing van EU-interne grenscontroles

Op 15 oktober jl. heeft Oostenrijk tijdelijke EU-interne grenscontroles heringevoerd. De EU-interne grenscontroles hebben tot doel om de publieke vrede, orde en veiligheid te garanderen. Tussen 16 oktober 2024 en 15 april 2025, mogen de interne grenzen met de Slowaakse Republiek en Tsjechische Republiek alleen worden overgestoken op grensposten met land- of zeeverkeer.

Op 11 november jl. heeft Oostenrijk ook tijdelijke EU-interne grenscontroles heringevoerd bij de interne grenzen met de Republiek Slovenië en Hongarije. De interne grenzen mogen alleen worden overgestoken met landverkeer op grensposten tussen 12 november 2024 en 11 mei 2025.

Bronnen:

Beleid in Nederland:

  • Nederland heeft op 9 december jl. binnengrenscontroles ingevoerd aan de landsgrenzen met België en Duitsland.

  • Daarnaast kunnen grenscontroles plaatsvinden op intra-Schengenvluchten waar risico’s zijn ten aanzien van grensoverschrijdende criminaliteit en irreguliere migratie.

  • De controles vinden informatie- en risicogestuurd plaats, binnen de bestaande capaciteit van de KMar.

  • Daarnaast heeft het kabinet maatregelen genomen om de impact van grenscontroles op de grensregio’s en de economie zoveel mogelijk te beperken.

Opschorting asielaanvragen en bevordering vrijwillige terugkeer naar Syrië

Na de val van het regime van Bashar al-Assad heeft de Minister van Binnenlandse Zaken van Oostenrijk aangekondigd dat alle asielaanvragen van Syrische burgers, inclusief aanvragen voor gezinshereniging, worden opgeschort. Ook wordt alle bescherming die aan Syriërs wordt verleend herzien. Daarnaast heeft de Minister van Binnenlandse Zaken een “ordentelijk terugkeer- en verwijderingsprogramma’’ ontwikkeld voor Syrische vluchtelingen, dat naast het bieden van andere ondersteuning ook een “terugkeerbonus’’ tot maximaal duizend euro omvat.

Bronnen:

Beleid in Nederland:

Behandeling Syrische aanvragen

  • Ook in Nederland geldt een beslis- en vertrekmoratorium ingevolge waarvan er geen besluiten worden genomen in asielzaken en als gevolg waarvan er geen gedwongen terugkeer plaatsvindt.

  • Openbare orde-zaken, nationale veiligheidszaken, en 1F-zaken zijn hier onder andere een uitzondering op.

  • De IND neemt op nareisaanvragen nog wel besluiten. Ik werk aan een strakker nareisbeleid, dat naar verwachting een sterk dempend effect zal hebben op de instroom.

  • Het is niet mogelijk om op dit moment herbeoordelingen uit te voeren gelet op de diffuse situatie in Syrië.

  • Een nieuw ambtsbericht zal in mei 2025 worden opgeleverd. Aan de hand daarvan zal bezien worden of nieuw landenbeleid geformuleerd kan worden.

Terugkeer naar Syrië

  • Het kabinet ondersteunt evenals Oostenrijk de vrijwillige terugkeer naar Syrië.

  • Omdat er thans nog beperkte mogelijkheden zijn tot het aanbieden van herintegratieondersteuning in Syrië krijgen personen die wensen terug te keren naast de gangbare terugkeerondersteuning (zoals informatie en het organiseren van de reis) een financiële bijdrage van negenhonderd euro.

België

Federaal regeerakkoord

Op 31 januari jl. bereikten vijf partijen (N-VA, Vooruit, CD&V, MR, Les Engagés) een federaal regeerakkoord. Anneleen van Bossuyt (N-VA) is de nieuwe minister van Asiel en Migratie. Maatregelen op het gebied van asiel en migratie behelzen onder meer:

  • Tijdelijke versterking van asieldiensten;

  • Crisisbestrijdingsmaatregelen, om het opvangtekort aan te pakken en instroom en opvang in te perken;

  • Prioritering van implementatie van het EU Asiel en Migratiepact;

  • Beperken van gezinshereniging;

  • ‘Wachtperiode’ van vijf jaar voor sociale bijstand

  • Strengere regels voor inburgering

  • Een tijdelijke stop op hervestiging;

  • Opvang van asielzoekers die vallen onder de ‘Dublin’-regels in een versoberd ‘Dublincentrum’, uitsluitend gericht op terugkeer.

Bron: Belgium.be, Regeerakkoord van de federale regering Bart De Wever | Belgium.be.

Aanvragen voor internationale bescherming van Syriërs worden tijdelijk niet verwerkt

In het licht van de recente gebeurtenissen in Syrië heeft de Commissaris-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) op 9 december jl. het verwerken van asielaanvragen afkomstig uit Syrië tijdelijk stopgezet. Geplande persoonlijke interviews zijn stopgezet en beoordelingen zijn tijdelijk gepauzeerd. Alleen de persoonlijke interviews en beslissingen voor personen met een status van bescherming in een andere EU-lidstaat worden voortgezet. Overige beslissingen werden opgeschort. Deze opschorting is slechts tijdelijk maar blijft in ieder geval tot en met maart van kracht. Het CGVS heeft op dit moment onvoldoende objectieve informatie om de situatie in Syrië accuraat te kunnen beoordelen. Het CGVS volgt de situatie nauwgezet en zal tijdig communiceren of deze deadline wordt opgeheven of verlengd.

Bronnen:

Beleid in Nederland:

  • Zie voor een uitgebreide omschrijving van het Nederlandse beleid inzake Syrië de punten onder Oostenrijk.

  • In aanvulling daarop geldt ook in Nederland dat vreemdelingen die reeds bescherming krijgen in een andere EU-lidstaat, verblijf hadden in een veilig derde land en onder de Dublinverordening vallen, uitgezonderd zijn van het besluit- en vertrekmoratorium.

Kennisgeving over beslissingen betreffende subsidiaire bescherming van aanvragers uit Libanon tijdelijk opgeschort

In de context van recente gebeurtenissen en de instabiele situatie in Libanon, heeft de CGVS op 2 oktober jl. aangekondigd dat zij zal doorgaan met het verwerken van zaken van aanvragers afkomstig uit Libanon. De CGVS zal ook doorgaan met het melden van besluiten die een vluchtelingenstatus verlenen, wanneer individueel goed onderbouwde angst voor vervolging is vastgesteld en/of voor besluiten van niet-ontvankelijkheid voor personen die een beschermde status in een ander lidstaat hebben. Het vermelden van besluiten die subsidiaire bescherming verlenen of afwijzen zijn echter wel opgeschort.

Bron:

Beleid in Nederland:

  • In Nederland geldt momenteel een besluit- en vertrekmoratorium voor alle asielzoekers uit Libanon ingevolge de gevechten tussen Hezbollah en Israël.

  • Openbare orde-zaken, nationale veiligheidszaken, en 1F-zaken zijn hier onder andere een uitzondering op.

  • Ook vreemdelingen die reeds bescherming krijgen in een andere EU-lidstaat, verblijf hadden in een veilig derde land en onder de Dublinverordening vallen zijn uitgezonderd van het besluit- en vertrekmoratorium.

  • Hierin wordt geen onderscheid gemaakt tussen vluchtelingschap of subsidiaire bescherming.

  • Dit moratorium loopt af op 14 mei aanstaande. Er zal te zijner tijd bezien worden of er nog aanleiding is om het moratorium te verlengen.

Frankrijk

Frankrijk verlengt controles bij de EU-binnengrenzen tot april 2025

De Franse overheid heeft de Europese Commissie en de zes aanliggende landen: België, Luxemburg, Zwitserland, Italië en Spanje op de hoogte gesteld dat zij de grenscontroles op de land-, lucht- en zeeroutes van 1 november jl. tot ten minste april 2025, vanwege veiligheidsrisico’s en zorgen over irreguliere migratie, zal blijven uitvoeren.

Bron:

Beleid in Nederland:

  • Zie voor een uitgebreide beschrijving van de Nederlandse binnengrenscontroles de punten onder Oostenrijk.

Duitsland

Pauzering asielaanvragen voor Syriërs

Op 9 december jl. besloot de Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (BAMF) dat de beoordeling van asielaanvragen voor Syriërs, na de val van het regime van Bashar al-Assad, gepauzeerd is tot nader order. Asielaanvragen worden niet verwerkt totdat er meer helderheid is over de politieke ontwikkelingen in Syrië.

De volgende regelingen gelden tot op heden in Duitsland voor Syrië als land van herkomst:

  • De verwerking van beslissingen, die gemaakt kunnen worden zonder de situatie in het land van herkomst te beoordelen, zullen blijven worden gemaakt. (niet-ontvankelijkheidsbeslissingen)

  • Veiligheidsgerelateerde procedures kunnen worden besloten in individuele gevallen.

  • Besluiten over gezinsasielaanvragen zullen, onafhankelijk van het land van herkomst, niet genomen worden.

  • Herroepingsprocedures worden slechts gedeeltelijk verwerkt.

  • Asielprocedures die de aanvrager niet meer voortzet, worden stopgezet of afgewezen.

De BAMF beoordeelt de situatie in Syrië constant en zal de verwerking van de betrokken asielaanvragen weer voortzetten, zodra de gronden voor het uitstellen van de procedure niet meer gelden. Tot op heden is het niet mogelijk om een voorspelling te geven wanneer de beoordeling van de asielrechtelijke situatie weer mogelijk zal zijn.

Bron:

Beleid in Nederland:

  • Zie voor een uitgebreide omschrijving van het Nederlandse beleid inzake Syrië de punten onder Oostenrijk en België.

  • In aanvulling daarop is het goed om te vermelden dat Nederland geen “gezinsasielaanvragen” kent.

Regelgeving voor de verdere digitalisering van migratiemanagement

De federale regering heeft op 18 december jl. regelgeving aangenomen voor de verdere digitalisering van migratiemanagement. Het doel van deze regeling is om druk op de autoriteiten te verminderen en administratieve processen te versnellen door data-uitwisseling te verbeteren, bijvoorbeeld bij de identificatie van asielaanvragers.

De regeling voorziet ook in dat biometrische data bij de aanvraag voor een elektronische verblijfsvergunning tot tien jaar bewaard kan worden. Deze data kan hierdoor ook gebruikt worden voor de vernieuwing van een verblijfsvergunning, waardoor een nieuwe afspraak met de immigratieautoriteiten niet langer nodig is. Bovendien creëert de regelgeving een juridische basis voor het opslaan van ambtelijke en niet-ambtelijke documenten in een centraal systeem (Ausländerzentral-register), naast de identiteitsdocumenten die voor de identificatie van de persoon dienen.

Bron:

Beleid in Nederland:

Digitalisering migratiemanagement

  • In Nederland is de uitwisseling tussen de partijen in de Migratieketen al sinds 2003 grotendeels geautomatiseerd.

  • De identiteitsgegevens van de vreemdeling zoals biografie en reisdocumentgegevens, inclusief biometrie (foto en vingerafdruk) worden vastgelegd in de Basisvoorziening vreemdelingen (BVV) die door alle partijen gebruikt wordt.

  • Daarnaast kunnen de partijen overige informatie over de vreemdeling (documenten en gegevens) ook digitaal uitwisselen.

Gebruik biometrische gegevens

  • In Nederland kennen we alleen fysieke verblijfsdocumenten met een maximale geldigheidsduur van vijf jaar.

  • Bij de verlenging van het document wordt standaard een nieuwe foto opgevraagd.

  • In de meeste gevallen worden de vingerafdrukken ook opnieuw afgenomen, in enkele gevallen worden de vingerafdrukken hergebruikt.

  • Het gebruik en de bewaartermijnen van biometrie is geregeld in de Vreemdelingenwet.

Bundestag beslist over het Sicherheits-pakket

Op 18 oktober jl. is de Bundestag akkoord gegaan met voorstellen van de federale regering betreffende het Sicherheits-pakket. Het wetsvoorstel bevat maatregelen ten behoeve van de binnenlandse veiligheid en het asielrecht, waaronder:

  • Asielzoekers kunnen hun beschermde status verliezen, wanneer zij een strafbaar feit plegen dat gekenmerkt is door antisemitisme, racisme, seksisme, enz.

  • Reis naar land van herkomst kan tot verlies van beschermende status leiden.

  • Dublin-claimanten worden gekort op sociale voorzieningen.

Bron:

Beleid in Nederland:

Openbare orde-beleid

  • Op 18 december jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd over het besluit om in het vervolg niet meer het vereiste te stellen van een minimumstrafoplegging om te komen tot een weigering of intrekking van een verblijfsvergunning asiel.

  • De beoordeling of er sprake is van een (bijzonder) ernstig misdrijf komt tot stand na een individuele afweging van alle omstandigheden van het geval.

  • Daarnaast is besloten om in het vervolg ook veroordelingen in het jeugdstrafrecht te betrekken bij de beoordeling of een verblijfsvergunning asiel moet worden geweigerd of ingetrokken op grond van openbare orde.

  • Bij de beoordeling of de verblijfsvergunning asiel ingetrokken of geweigerd moet worden, zal de IND ook het karakter van het jeugdstrafrecht betrekken.

Reis naar land van herkomst

  • In Nederland is het reeds staand beleid dat een reis naar het land van herkomst tot verlies van de beschermende status kan leiden.1

  • Voor een meer uitgebreide beschrijving verwijs ik u naar mijn uitleg in de recente Kamerbrief d.d. 11 maart jl.

Voorzieningen voor Dublin-claimanten

  • Onder het huidige acquis behoudt een Dublin-claimant tot aan de overdracht het recht op de voorzieningen volgend uit de opvangrichtlijn.

  • Er wordt momenteel in algemene zin bekeken hoe de asielopvang kan worden versoberd.

  • Onder de nieuwe Dublinverordening wijzigt dit.

  • Daarin staat namelijk expliciet opgenomen dat een Dublin-claimant na kennisgeving van een overdrachtsbesluit is uitgesloten van (een aantal) voorzieningen van de opvangrichtlijn.

  • Hierbij moet altijd een minimale levensstandaard (bed, bad, brood) worden gewaarborgd. Nadere uitwerking hieromtrent loopt.

Zweden

Betere routines van informatie-uitwisseling om meer intrekkingen van beschermingsstatussen te realiseren

De Zweedse overheid heeft het Migratie Agentschap, de Nationale Politie Autoriteit en de relevante Zweedse buitenlandmissies de opdracht gegeven om hun routines met betrekking tot het delen van informatie, die zou kunnen leiden tot het intrekken van een beschermde status – bijvoorbeeld wanneer individuen met bescherming reizen naar hun thuislanden, te verbeteren.

Bron:

Beleid in Nederland:

  • De IND (onder meer grenskantoor en team herbeoordelingen) werkt reeds samen met de KMar om te controleren of vreemdelingen met een asielvergunning naar hun land van herkomst zijn gereisd en deelt daartoe gegevens over statushouders met de KMar.

  • Daarnaast ontvangt de IND ook signalen van onder meer ILO’s en Buitenlandse Zaken (Ambassades, consulaten), DT&V en IOM.

  • Al deze signalen kunnen aanleiding bieden om een herbeoordelingsprocedure op te starten en dit kan vervolgens leiden tot een intrekking.

Nieuwe regels voor registratie van begunstigden tijdelijke bescherming in Zweden

Asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben met tijdelijke bescherming kunnen nu al na één jaar in Zweden te zijn geregistreerd worden in het nationale register, in plaats van de twee jaar die eerst gold. Echter, mensen die zijn geregistreerd op of na 1 november jl. hebben niet dezelfde toegang tot financiële steun als degenen die eerder volgens de oude regels geregistreerd zijn.

De registratie betekent dat een persoon dezelfde medische en gezondheidszorg, alsmede tandheelkundige zorg, kan worden geboden als andere inwoners. Dat betekent ook dat het mogelijk zal zijn om werkgerelateerde ouderschapsuitkeringen te ontvangen van een bepaald niveau, alsmede tijdelijke ouderschapsuitkeringen. Met de nieuwe regels zal het ook makkelijker zijn voor een kind geboren in Zweden om geregistreerd te worden tegelijkertijd met de ouders, zelfs als het kind zelf het hele jaar nog geen verblijfsvergunning heeft ontvangen. Sommige diensten, zoals voorzieningen onder de LSS-wet, blijven echter uitgesloten. De maatregelingen zijn ingegaan op 1 november jl.

Bronnen:

Tot slot heeft de Zweedse regering een aantal voorstellen gedaan op het gebied van migratie die begin 2025 van kracht worden:

  • Het vergroten van kennis over vrijwillige terugkeer door betere informatievoorziening;

  • Het in kaart brengen van maatregelen die terugkeer naar Syrië op grotere schaal mogelijk zou kunnen maken;

  • Het op grotere schaal opvangen van asielzoekers in asielzoekerscentra (in plaats van individueel georganiseerd onderdak) en verplichte deelname aan een inburgeringscursus.

Beleid in Nederland:

Informatievoorziening vrijwillige terugkeer

  • De Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV) is verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid ten aanzien van vrijwillige terugkeer.

  • Op de COA-locaties zijn regievoerders van de DTenV als ook counsellors van de International Organization for Migration (IOM) aanwezig om voorlichting te geven over de mogelijkheden van vrijwillige terugkeer en de ondersteuning die daar bij wordt geboden.

  • Op vrijwel alle locaties hangen posters en daarnaast is er op de websites van de DTenV, IOM en samenwerkende ngo’s informatie te vinden over de ondersteuning bij vrijwillige terugkeer.

Terugkeer Syrië

  • Zoals ook aangegeven t.a.v. het gevoerde beleid van Oostenrijk ondersteunt het kabinet reeds de vrijwillige terugkeer naar Syrië.

  • Zoals eerder aan uw Kamer gemeld onderzoekt het kabinet tevens de mogelijkheden om vrijwillige terugkeer vanuit Nederland, de EU en waar nodig de landen rondom Syrië zoveel mogelijk te faciliteren.

  • Daarbij wordt in de eerste plaats ingezet om randvoorwaarden voor terugkeer naar Syrië te creëren.

  • Ook wordt de betrokkenheid van internationale partners en Europese partners bepleit indien dit bijdraagt aan efficiëntere en effectievere terugkeer.2

Voorinburgering

  • In Nederland kunnen statushouders die nog in het AZC verblijven in afwachting van een woning deelnemen aan het programma Voorbereiding op inburgering.

  • Deelname is niet verplicht, maar wordt wel aangemoedigd. Het programma bestaat uit lessen Nederlands als tweede taal (NT2), kennis van de Nederlandse Maatschappij-training (KNM-training), introPVT en introMAP.

  • Deelnemers krijgen 115 uur taalles van een gekwalificeerde NT2-docent.

  • Voor asielzoekers en statushouders die op een AZC verblijven is er tevens het programma Vroege Integratie en Participatie (VrIP) waarbinnen o.a. NT2 taallessen gevolgd kunnen worden, en bewoners via meedoenbalies toegeleid worden naar participatieactiviteiten en vrijwilligerswerk.

Toezegging berichtgeving Zweden3

Tijdens het Commissiedebat op 19 december jl. heb ik uw Kamer toegezegd u in deze rapportage nader te informeren over de berichtgeving dat in Zweden vreemdelingen van wie het asielverzoek is afgewezen eerst het land moeten verlaten, voordat zij opnieuw asiel kunnen aanvragen.

In Zweden kent een terugkeerbesluit4 momenteel een verjaringstermijn van vier jaar vanaf het moment dat tegen dit besluit geen rechtsgang meer open staat. In december 2024 is een wetsvoorstel ingediend om de datum van ingang van de verjaringstermijn gelijk te stellen aan het moment van daadwerkelijk vertrek van de vreemdeling uit Zweden en de verjaringstermijn naar vijf jaar te verlengen. De verjaringstermijn kan niet eindigen zolang een eventueel opgelegd inreisverbod nog steeds van kracht is. Zover mij bekend, is het wetsvoorstel nog niet in werking getreden.

Zodoende ambieert Zweden de notie te voorkomen dat hoe langer een illegaal verblijf duurt, hoe groter de kans op een verblijfsvergunning zou worden. Daarnaast dient deze termijn tot ontmoediging van het indienen van een herhaalde asielaanvraag, zo lang het terugkeerbesluit nog van kracht is. De achterliggende gedachte is dat terugkeerbesluiten in Zweden hiermee effectiever uitgevoerd kunnen worden en beslisautoriteiten eerder aangevoerde gronden niet meermaals te hoeven onderzoeken. Wanneer terugkeer niet mogelijk blijkt om redenen die buiten de schuld van de vreemdeling liggen, kan een verblijfsvergunning alsnog worden aangevraagd. Zweden acht het wetsvoorstel in lijn met zijn internationaalrechtelijke verplichtingen.

Met deze wetswijziging komt het Zweedse beleid meer in lijn met het Nederlandse beleid te liggen. In Nederland wordt een terugkeerbesluit namelijk genomen wanneer vast komt te staan dat de vreemdeling geen rechtmatig verblijf heeft en Nederland, en daarmee het Schengengebied, moet verlaten. Anders dan in Zweden wordt in Nederland geen verjaringstermijn gekoppeld aan het terugkeerbesluit. Het terugkeerbesluit dat in rechte vast is komen te staan blijft geldig totdat de vreemdeling het grondgebied van de lidstaten heeft verlaten. Na een definitieve afwijzing op een asielverzoek kan een asielzoeker een opvolgend asielverzoek indienen als hij vindt dat er nieuwe feiten en omstandigheden zijn waardoor hij alsnog voor asielbescherming in aanmerking komt. Het terugkeerbesluit wordt in dat geval geschorst. Voordat een lidstaat een beslissing neemt over de ontvankelijkheid van een (volgend) verzoek om internationale bescherming, dient te worden onderzocht of er nieuwe elementen of bevindingen aan de orde zijn. Hiertoe verplichten de Europeesrechtelijke normen minimaal, waaraan Zweden en Nederland in gelijke zin gebonden zijn.

Zoals uw Kamer bekend, ambieert het kabinet een zo efficiënt mogelijke behandeling van herhaalde aanvragen. In de Nederlandse praktijk is het reeds mogelijk om de herhaalde asielaanvraag binnen één dag af te doen, indien een asielaanvraag wordt ingediend enkel om uitzetting te voorkomen. Op deze wijze kan het terugkeerproces snel doorgang vinden. Hier zet het Last Minute Aanvraagteam (LMA) van de IND zich voor in. De asielzoeker heeft vervolgens nog de mogelijkheid om tegen dit besluit in beroep te gaan, maar dat kent in die gevallen niet altijd opschortende werking.

Aanvullend zijn in het wetvoorstel Asielnoodmaatregelen verschillende instrumenten geïntroduceerd die de afdoening van opvolgende aanvragen moeten vergemakkelijken. Zo bevat het wetsvoorstel een instrument dat de IND in staat moet stellen om vaker toe te kunnen komen aan een niet-ontvankelijkheidsverklaring van een opvolgende aanvraag. Dit maakt het frustreren van het terugkeerproces door het indienen van een opvolgende aanvraag op basis van flinterdunne nieuwe informatie minder makkelijk. Ook introduceert de wet de verwijtbaarheidstoets, waarmee de vreemdeling bij een opvolgende aanvraag tegen kan worden geworpen dat aangevoerde nieuwe elementen en bevindingen al in de eerdere asielprocedure hadden kunnen worden ingebracht.


  1. Kamerstukken II, vergaderjaar 2024/25, 30 573, nr. 224↩︎

  2. Kamerstukken II, 2024/25, 32 317, nr. 932.↩︎

  3. TZ202501-030↩︎

  4. Het terugkeerbesluit wordt in het Zweeds aangeduid als een verwijderingsbesluit. Dat terwijl een verwijderingsbesluit in de Nederlandse context een andere betekenis heeft.↩︎