[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Het bericht 'Noodfonds Energie slecht bereikbaar voor huishoudens'

Schriftelijke vragen

Nummer: 2025D19226, datum: 2025-04-25, bijgewerkt: 2025-04-25 12:55, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2025Z08436:

Preview document (🔗 origineel)


2025Z08436

(ingezonden 25 april 2025)

Vragen van de leden Van Kent en Dijk (beiden SP) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht 'Noodfonds Energie slecht bereikbaar voor huishoudens'.  

1. Wat is uw reactie op het bericht van de Telegraaf dat het Tijdelijk Noodfonds Energie slecht bereikbaar is? 1)

2. Kunt u de gegevens van de eerste 48 uur na het openen van het Tijdelijk Noodfonds Energie delen? Wat is de gemiddelde tijd dat mensen aan de telefoon zaten? Wat is de maximale tijd dat mensen aan de telefoon zaten?

3. Vindt u dat u een inschattingsfout heeft gemaakt met betrekking tot de bereikbaarheid van het Tijdelijk Noodfonds Energie? Zo nee, waarom niet?

4. Erkent u dat mensen die deze financiële steun nodig hebben door deze slechte bereikbaarheid mogelijk geen aanspraak op het Tijdelijk Noodfonds Energie kunnen maken en in de problemen komen?

5. Hoe wordt het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ precies gehanteerd? Op welke manier draagt dit bij aan de betrouwbaarheid van de overheid?

6. Kunt u een overzicht geven van de maatregelen die u tot nu toe heeft genomen en welke u nog gaat nemen om de wachtrijen te voorkomen?

7. Hoe gaat u ervoor zorgen dat in de toekomst, bij een soortgelijk noodfonds, deze situatie met gigantische wachtrijen zich niet opnieuw gaat voordoen?

8. Wat gaat u doen als het Tijdelijk Noodfonds Energie straks ‘leeg’ is? Welke boodschap heeft u voor de mensen die op dat moment volgens de regels wĂ©l recht hebben op financiĂ«le compensatie, maar deze niet krijgen?

9. Hoe wordt de druk op het bedrijfsleven in de toekomst opgevoerd zodat er niet nogmaals na de winter pas een Noodfonds Energie wordt opgezet omdat bijdrages van energiemaatschappijen uitbleven?

10. Houdt u rekening met het scenario dat het Tijdelijk Noodfonds Energie leeg is, maar veel mensen nog steeds in de financiële problemen zitten, mede door de hoge energielasten? Zo ja, wordt er dan bijgestort in het Tijdelijk Noodfonds Energie vanuit de overheid? Zo nee, waarom niet?

11. Bent u bereid om op dat moment energiebedrijven te dwingen om meer geld te storten in het Tijdelijk Noodfonds Energie? Zo nee, waarom niet?

12. Bent u van mening dat dit Tijdelijk Noodfonds Energie in publieke handen zou moeten zijn in plaats van private handen zoals dit nu het geval is? Zo ja, hoe gaat u dit veranderen?

 

1) Telegraaf, 23 april 2025, 'Noodfonds Energie slecht bereikbaar voor huishoudens: 'Systeem UWV overbelast'' (www.telegraaf.nl/financieel/861998649/noodfonds-energie-slecht-bereikbaar-voor-huishoudens-systeem-uwv-overbelast).