Informatie over de toegankelijkheid van het energiefonds 2025
Brief regering
Nummer: 2025D19275, datum: 2025-04-25, bijgewerkt: 2025-04-25 15:36, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.N.J. Nobel, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Onderdeel van zaak 2025Z08460:
- Indiener: J.N.J. Nobel, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Volgcommissie: vaste commissie voor Klimaat en Groene Groei
- Volgcommissie: vaste commissie voor Digitale Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 2025-05-20 16:30: Procedures en brieven SZW (Procedurevergadering), vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Preview document (🔗 origineel)
In het debat Commissie DiZa van 23 april jl. heeft uw Kamer mij naar aanleiding van een vraag van het lid Kathmann (GL-PvdA) verzocht om een brief te sturen met informatie over de toegankelijkheid van het energiefonds 2025.
Op 4 april 2025 heb ik uw Kamer geïnformeerd over de opening van het energiefonds 2025.1 Het Energiefonds is er om mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening te ondersteunen bij het betalen van de energierekening. Het Energiefonds 2025 is net als het Noodfonds in 2023 en het Noodfonds in 2024 een publiek-private samenwerking.2 Het wordt uitgevoerd door de Stichting Tijdelijk Noodfonds Energie (TNE). Naar verwachting kan het energiefonds op basis van de huidige energieprijzen circa 100.000 huishoudens helpen.
Huishoudens met een bruto inkomen tot 130% van het sociaal minimum met een energiequote (deel van je inkomen dat je uitgeeft aan energierekening) van minimaal 8% en huishoudens met bruto-inkomen van 130% tot 200% van het sociaal minimum met een energiequote van minimaal 10% komen in aanmerking. Zij krijgen het geld dat zij boven de hierboven genoemde grenzen aan energie uitgeven als gift van het energiefonds.
Het Rijk heeft dit jaar € 56,3 miljoen ter beschikking gesteld aan de
TNE ten behoeve van huishoudens. Vanuit de bijdragen van de
energiesector worden de uitvoeringskosten van het fonds betaald. In
totaal draagt de private sector
€ 28,15 miljoen bij aan het doel van het energiefonds. Er zijn geen
aanvullende middelen van derden beschikbaar en daarmee ook niet vanuit
het Rijk. Het Rijk legt enkel middelen in wanneer derde partijen ook
meer dan één derde van de totale som financieel bijdragen om
bestuurlijke risico’s te voorkomen. Voor de uitvoering van het fonds is
er dus beperkt budget beschikbaar waardoor er keuzes gemaakt moesten
worden. Er is in deze afweging prioriteit gegeven aan de mogelijkheid
voor huishoudens met een blokaansluiting om een aanvraag in te
dienen.
Offline mogelijkheid om een aanvraag in te dienen
Binnen de beperkte middelen is de keuze gemaakt voor het aanbieden van persoonlijke ondersteuning bij het indienen van een aanvraag boven een kostbare papieren aanvraagroute. Hierdoor is het indienen van een niet-digitale aanvraag helaas niet mogelijk. SZW heeft een subsidie verstrekt aan de Nationale Schuldhulproute (NSR) die een landelijk dekkende sociale kaart heeft vol ondersteuning, om ervoor te zorgen dat de mensen voor wie het fonds bedoeld is te bereiken. In samenwerking met Landelijk Steunpunt Thuisadministratie (LSTA) is een doorverwijsroute ingericht naar lokale hulp voor huishoudens die niet zelfstandig een aanvraag kunnen indienen.
De met vrijwilligers opgezette inlooppunten en keukentafelgesprekken worden benut om mensen die moeite hebben met het aanvraagproces hulp aan te bieden. Huishoudens die moeite hebben met het digitaal aanvragen van steun kregen hulp op maat krijgen van lokale hulpverleners op een locatie, maar eventueel ook thuis. Lokale hulpverleners zouden vervolgens kunnen helpen met het indienen van de aanvraag. De LSTA heeft ook een directe lijn met het klantcontactcentrum van TNE, met als gezamenlijke prioriteit om deze huishoudens te ondersteunen. Het bestaan van deze ondersteuning is actief gecommuniceerd door TNE en ook door alle welzijnsorganisaties. Die organisaties zijn tijdig geïnformeerd over het fonds zodat zij mensen voor de opening van het loket al konden wijzen op de toekomstige opening en de aanwezige ondersteuning.
Een aanvraag indienen zonder DigiD
Zoals hierboven aangegeven is er aandacht geweest voor mensen die minder digitaal vaardig zijn.. Het hebben van een DigiD was voorwaardelijk voor het indienen van een aanvraag, aangezien inkomensgegevens verzameld moeten worden voor de aanvrager. Dit is nodig om de steun gericht aan te kunnen bieden aan mensen met lage inkomens en een hoge energierekening. We begrijpen dat dit niet handig is voor mensen zonder DigiD en we hebben daarom in de aanloop naar de opening van het loket actief gecommuniceerd dat mensen een DigiD moeten aanvragen indien ze die nog niet hebben.
Alliantie digitale inclusie
Net als SZW wil TNE graag dat iedereen een aanvraag kan doen, ook als iemand niet digitaal vaardig is. Daarom hebben zij uitvoerig overlegd met de alliantie digitale inclusie en hebben zij afspraken gemaakt over de manier waarop de alliantie kan bijdragen aan inclusiviteit. Hierbij kan gedacht worden aan inloopmomenten in bibliotheken.
Huidige situatie
Er is veel belangstelling voor het energiefonds en in de eerste dagen zijn al meer
dan honderdduizend aanvragen binnen gekomen. Dit laat zien dat het fonds
vindbaar is en er vele huishoudens problemen met hun energierekening ervaren.
Hoewel er technische problemen zich voordeden in de eerste uren, zijn deze binnen 36 uur verholpen. Daarna heeft TNE de mensen die een aanvraag in wilden dienen en niet konden voltooien, benaderd om het opnieuw te proberen. Gezien de hoeveelheid aanvragen op het moment van schrijven, heeft TNE aangegeven dat sluiting nadert. Dit is inmiddels gemeld op de website van het TNE, zodat huishoudens weten dat zij zo snel mogelijk een aanvraag moeten indienen.
Ik ben blij dat er ook in 2025 een energiefonds is gekomen en dat er hard wordt gewerkt om de aanvragen te behandelen. Uiteraard heb ik oog voor de langere termijn. Om die reden hebben SZW en het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening gezamenlijk een voorstel uitgewerkt voor het Social Climate Fund, waarbij ingezet wordt op maatregelen die bijdragen aan verduurzaming en het energiezuiniger maken van woningen in combinatie met directe tijdelijke steun op de energierekening voor huishoudens in een financieel kwetsbare positie. Het plan voor het Social Climate Fund moet uiterlijk 30 juni worden ingediend bij de Europese Commissie. Uw Kamer wordt op zeer korte termijn separaat per brief geïnformeerd over de inzet inzake het Social Climate Fund.
De Staatssecretaris Participatie en Integratie,
J.N.J. Nobel