De overheidscampagne “Zet Ook De Knop Om” waarbij huishoudens worden opgeroepen om minder stroom te gebruiken
Schriftelijke vragen
Nummer: 2025D19998, datum: 2025-05-06, bijgewerkt: 2025-05-14 12:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. Kops, Tweede Kamerlid (PVV)
Onderdeel van zaak 2025Z08717:
- Gericht aan: S.T.M. Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei
- Indiener: A. Kops, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
2025Z08717
(ingezonden 6 mei 2025)
Vragen van het lid Kops (PVV) aan de minister van Klimaat en Groene Groei over de overheidscampagne “Zet Ook De Knop Om” waarbij huishoudens worden opgeroepen om minder stroom te gebruiken
Bent u bekend met de overheidscampagne “Zet Ook De Knop Om”, waarbij huishoudens worden opgeroepen om tussen 16.00 en 21.00 uur zo min mogelijk stroom te gebruiken, bijvoorbeeld door de wasmachine of vaatwasser op een ander moment aan te zetten, om zo het stroomnet te ontlasten? 1)
Deelt u de mening dat het de overheid helemaal niets aangaat welke elektrische apparatuur huishoudens hebben en wanneer zij deze willen gebruiken?
Kunt u bevestigen dat het hier slechts om een oproep/verzoek gaat en huishoudens dus op geen enkele manier verplicht zijn hieraan mee te werken?
Wat wordt er bedoeld met: “Het betekent niet dat er helemaal geen stroom gebruikt mag worden tussen 16.00 en 21.00 uur”? Hoeveel stroom wordt er met “niet helemaal geen” bedoeld? Impliceert dit niet toch een zekere verplichte vermindering van het stroomverbruik?
Wat wordt er bedoeld met: “Apparaten zoals wasmachines, drogers en vaatwassers drukken niet zwaar op het net”? Betekent dit dat het in werkelijkheid dus helemaal niets uitmaakt wanneer huishoudens deze apparaten aanzetten en daarmee het doel van de campagne, namelijk het ontlasten van het stroomnet, al bij voorbaat onderuit wordt gehaald?
Hoeveel stroomstoringen en van welke omvang verwacht u dat er met deze campagne concreet worden voorkomen?
Deelt u de mening dat huishoudens niet schuldig zijn aan de overbelasting van het stroomnet, maar dat uw klimaat- en energiebeleid hieraan ten grondslag ligt? Deelt u dan ook de conclusie dat het niet aan huishoudens, maar aan u is om dit op te lossen? Hoe staat het hier momenteel mee?
1) Rijksoverheid, 28 april 2025, Overheid start nieuwe campagne: oproep om tussen 16.00 en 21.00 uur minder stroom te gebruiken | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl