Aanbiedingsbrief
Bijlage
Nummer: 2025D20197, datum: 2025-05-07, bijgewerkt: 2025-05-15 15:11, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Bijlage bij: Tweede nota van wijziging (2025D20196)
Preview document (🔗 origineel)
Geachte Voorzitter,
Hierbij bied ik u de tweede nota van wijziging inzake het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (hierna: Wcw) aan. Deze nota van wijziging is reeds aangekondigd in de nota naar aanleiding van het verslag die op 3 april jl. naar de Tweede Kamer is gestuurd.1
Het betreft in ieder geval de volgende onderwerpen:
Bescherming minderheidsaandeel: de bescherming van de private minderheidsaandeelhouder wordt op twee punten uitgebreid:
Toestaan van contractuele of statutaire afspraken over het doen van investeringen en het verstrekken van leningen of zekerheden ten behoeve van een nieuw aan te leggen collectieve warmtevoorziening.
Het vaststellen van tarieven exclusief bij het bestuur van een onderneming leggen, en niet bij de aandeelhouders.
Gestandaardiseerde activawaarde: een bepaling waarmee wordt aangestuurd op het versneld vaststellen van de gestandaardiseerde activawaarde. Door het versneld vaststellen van de gestandaardiseerde activawaarde kan de ervaren investeringsonzekerheid worden beperkt.
Voorwaarde samenwerking nationale deelneming: om te stimuleren dat er (op termijn) hoofdzakelijk regionale warmtebedrijven tot stand komen wordt voorgesteld te regelen dat samenwerking met de nationale deelneming alleen mogelijk is voor regionale warmtebedrijven of warmtebedrijven die daar binnen een redelijke termijn naar toegroeien.
Gecombineerde netten voor glastuinbouw en de gebouwde omgeving: opnemen specifieke regeling voor nieuwe warmtenetten waarmee hoofdzakelijk aan glastuinbouw en industrie geleverd wordt, maar ook voor een klein deel aan de gebouwde omgeving. Deze situaties vallen hierdoor gedeeltelijk buiten de regulering. Ook zijn er regels gesteld voor bestaande situaties waarbij het transport door een derde partij wordt verzorgd. Bestaande situaties worden hiermee in stand gehouden.
Leveringszekerheid: uitbreidingen van het instrumentarium bij faillissement van een aangewezen warmtebedrijf met als doel dat het warmtebedrijf zo lang mogelijk zijn taak om warmte te leveren aan verbruikers kan blijven invullen.
Duurzaamheid: het creëren van een wettelijke basis om de duurzaamheidsnormen in lagere regelgeving vanaf een bepaald jaartal in te kunnen laten gaan. Het CO2 afbouwpad blijft ongewijzigd.
Meetbedrijven: erkenning van meetbedrijven in het kader van garanties van oorsprong voor thermische energie. Hiermee worden de regels in de Wet collectieve warmte in lijn gebracht met de bepalingen in de Energiewet.
Door de ACM is op 28 april een uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets (UHT) uitgebracht. De adviezen van de ACM zijn grotendeels overgenomen.
Er is nog een derde nota van wijziging in voorbereiding die een aantal kleine wijzigingen en met name tekstuele aanscherpingen en verduidelijkingen van het wetsvoorstel bevat. Voorgenomen wijzigingen zijn in ieder geval:
Aantal kleine wijzigingen van het overgangsrecht waaronder dat voor kleine collectieve warmtesystemen waardoor de uitvoering door gemeenten wordt vereenvoudigd, de situatie dat delen van een collectieve warmtevoorziening door diverse groepsmaatschappijen in een groep wordt geëxploiteerd en het overgangsrecht voor bestaande warmtetransportnetten (bijvoorbeeld WarmtelinQ);
Een aanscherping van regeling voor kleine collectieve warmtesystemen die uitgroeien boven de 1500 aansluitingen.
Deze nota van wijziging zal tussen het WGO en het plenaire debat aan de Tweede Kamer worden verzonden.
Op 7 oktober 2024 is een rapport van Greenvis2 over de impact van de broeikasgasnormering van de Wcw op warmtenetten naar de Tweede Kamer gestuurd. Er is nadien geconstateerd dat enkele doorberekeningen niet juist zijn gedaan. De benodigde correctie op de tabellen en grafieken die in de nieuwe versie van het rapport is doorgevoerd leidt niet tot wijzigingen ten aanzien van de conclusies van dit onderzoek. Bijgevoegd is de aangepaste rapportage van het onderzoek.
Tot slot: de Wcw is belangrijk voor de groei en verduurzaming van warmtenetten. Voor ongeveer een derde van de Nederlandse huishoudens is dit de meest kostenefficiënte manier om duurzaam te verwarmen. Met de Wcw wordt de publieke sturing bij de realisatie en exploitatie van een betaalbare, betrouwbare en duurzame warmtevoorziening vergroot. Op 19 mei a.s. zal het wetgevingsoverleg plaatsvinden. Het kabinet ziet uit naar een vruchtbare gedachtewisseling met de Kamer over het wetsvoorstel.
Sophie Hermans
Minister van Klimaat en Groene Groei