[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Evaluatie van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS)

Integratiebeleid

Brief regering

Nummer: 2025D20755, datum: 2025-05-12, bijgewerkt: 2025-06-03 14:06, versie: 3 (versie 1, versie 2)

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32824-453).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32824 -453 Integratiebeleid.

Onderdeel van zaak 2025Z09033:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

32 824 Integratiebeleid

Nr. 453 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 mei 2025

Met deze brief bied ik u de evaluatie van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) aan. Na een korte toelichting over KIS zal ik de aanleiding, opzet en uitkomsten van de evaluatie uiteenzetten, waarna ik kort zal schetsen hoe ik opvolging zal geven aan deze evaluatie.

Het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS)

Het Kennisplatform Inclusief Samenleven wordt uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut en Movisie, op basis van een subsidie1 van het Ministerie van SZW. Dit kennisplatform is in 2015 opgericht2 om een stevige kennisbasis te bieden aan partijen die werkzaam zijn op het terrein van samenleven en integratie. Daarmee biedt KIS partijen als overheden, sectororganisaties, werkgevers, maatschappelijke organisaties en professionals handvaten om «evidence based» activiteiten effectief te kunnen ontplooien. Deze partijen vormen de belangrijkste stakeholders van KIS.

De aanleiding en de opzet van de evaluatie

In het kader van de subsidieverlening is er sprake van een periodieke evaluatieverplichting. KIS is eerder positief geëvalueerd in 2017 en 2021.3 In deze derde evaluatie is onderzocht in hoeverre KIS anno 2025 nog steeds op een doeltreffende en doelmatige wijze erin slaagt om de stakeholders van een goede kennisbasis te voorzien.

Deze derde evaluatie is uitgevoerd door het onderzoeksbureau de Beleidsonderzoekers. Het onderzoek is begeleid door een commissie die voorgezeten werd door een hoogleraar en verder bestond door uit drie stakeholders van KIS en één medewerker van het Ministerie van SZW.

De Beleidsonderzoekers hebben de evaluatie in een aantal stappen uitgevoerd: een documentenstudie, interviews met medewerkers van KIS, SZW en Raad van Advies van KIS, een enquête onder bijna duizend deelnemers verdeeld over alle stakeholdersgroepen van KIS, en een validatieworkshop. Het evaluatierapport stuur ik u als bijlage bij deze brief toe.

De uitkomsten van de evaluatie

De Beleidsonderzoekers bevestigen met dit nieuwe evaluatierapport het in de eerste twee evaluaties geschetste positieve beeld over KIS. De onderzoekers concluderen dat KIS zowel doeltreffend als doelmatig zijn werkzaamheden uitvoert.

Het onderzoek laat daarbij zien dat de stakeholders over het algemeen zeer tevreden zijn met KIS (met een gemiddeld «rapportcijfer» 8), en dat ze KIS betrouwbaar, deskundig, innovatief, gezaghebbend en onafhankelijk vinden. De stakeholders geven verder aan concrete meerwaarde aan de producten van KIS te ontlenen. De evaluatoren concluderen dat KIS de stakeholders waardevolle achtergrondinformatie biedt, ze bruikbare informatie voor beleids- en projectontwikkeling geeft, een goede algemene oriëntatie op inhoudelijke thema’s biedt, nuttig is voor kennisverbreding en ondersteunend aan gesprekken en discussies binnen organisaties en tussen organisaties en cliënten/burgers.

De evaluatoren doen tenslotte vier aanbevelingen die KIS moeten helpen om doeltreffendheid en doelmatigheid naar de toekomst toe vast te kunnen houden en op onderdelen verder te verbeteren:

○ Aanbeveling 1: Draag de missie, visie en scope van KIS duidelijk uit, zodat het werkveld weet wat wel en niet gehaald kan worden bij KIS. Dit aangezien er in het brede werkveld van KIS verschillende en soms tegengestelde wensen zijn m.b.t. wat KIS moet zijn. KIS kan niet al die wensen dekken, maar wel een goede, op basis van de wensen gebaseerde keuze maken, en die expliciet uitdragen, zodat de stakeholders weten wat ze wel en wat niet van KIS kunnen verwachten.

○ Aanbeveling 2: Ontwikkel voldoende beknopte, eenvoudige kennisproducten. Een deel van de stakeholders heeft namelijk behoefte aan nog concretere producten in vorm van stappenplannen, concrete voorbeelden, etc.

○ Aanbeveling 3. Maak een keuze voor een doelmatige inzet van middelen in de komende programmaperiode. De behoeften van de stakeholders zijn zoals gezegd uiteenlopend terwijl het budget van KIS niet oneindig is en zal slinken in de aankomende periode. Dat betekent dat KIS scherpe keuzes moet maken in de te nemen richting. De evaluatoren stellen een aantal mogelijke richtingen voor (consolideren, verbreden, verdiepen).

○ Aanbeveling 4: Onderzoek de vraagbaak/portaalfunctie: de portaalfunctie is de voorziening van KIS die de stakeholders mogelijkheid biedt om concrete vragen te stellen die vervolgens door KIS beantwoord worden op basis van bestaande kennis of op basis van een nieuw onderzoek. De stakeholders geven over het algemeen aan deze functie te waarderen, maar iets minder tevreden te zijn over de uitvoering ervan (ze geven de uitvoering een 6,3). De evaluatoren adviseren om de portaalfunctie nader te onderzoeken en op basis daarvan waar nodig te herzien.

Vervolg

Het Ministerie van SZW kent een personele en financiële taakstelling die maakt dat ook voor KIS in de komende jaren minder middelen beschikbaar zijn.4 De evaluatie en de daarin gepresenteerde aanbevelingen bieden een goede basis voor continuering en verdere ontwikkeling van KIS binnen deze randvoorwaarde. Met KIS heb ik afgesproken om met een nieuw meerjarenplan te komen voor de periode 2026–2029, waarin wordt uitgewerkt hoe de aanbevelingen zullen worden opgevolgd en waarin de inhoudelijke focus voor deze periode wordt aangebracht. Daarbij heb ik KIS gevraagd om in de inhoudelijke programmering focus te leggen op activiteiten die een bijdrage leveren aan het behalen van de doelen van de Actieagenda Integratie en de Open en Vrije Samenleving.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
J.N.J. Nobel


  1. Dit betreft een instellingssubsidie met een looptijd van 2023–2032 en met de volgende verleende en inmiddels bekende voorziene toekomstige subsidiebedragen: 2.66 miljoen euro in 2023, 2.56 miljoen in 2024, 2.69 miljoen in 2025, 2.56 miljoen in 2026, 2.56 miljoen in 2027, 2.18 miljoen in 2028, 2.14 miljoen in 2029. In de voorgaande meerjarenperiode (2019–2022) varieerde het subsidiebedrag tussen afgerond 2,62 en 2,87 miljoen euro.↩︎

  2. Kamerstuk 2014–2015, 32 824, nr. 76↩︎

  3. Kamerstukken 2016–2017, 32 824, nr. 200 en 2020–2021, 32 824, nr. 326↩︎

  4. Met een voorziene daling van het budget van 2,69 miljoen Euro in 2025 naar 2,14 miljoen in 2029. Zie voetnoot 1 voor de volledige reeks.↩︎