[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Het artikel 'Gemeente Amsterdam gaat groep bijstandsgezinnen ’zomaar’ extra geld geven’

Schriftelijke vragen

Nummer: 2025D21901, datum: 2025-05-16, bijgewerkt: 2025-05-16 12:21, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2025Z09560:

Preview document (🔗 origineel)


2025Z09560

(ingezonden 16 mei 2025)

Vragen van de leden Bikkers en De Kort (beiden VVD) aan de minister en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het artikel 'Gemeente Amsterdam gaat groep bijstandsgezinnen 'zomaar' extra geld geven'.

Bent u bekend met het artikel 'Gemeente Amsterdam gaat groep bijstandsgezinnen 'zomaar' extra geld geven: 'Mooie uitkomst''? 1)

Acht u het wenselijk en onderdeel van uw beleidsdoelstellingen om werken meer te laten lonen dat er belastinggeld gemoeid is met het toekennen van 'extra' geld aan mensen met een uitkering zonder voorwaarden, zonder controle op besteding, en zonder dat sprake is van werk- of participatieverplichtingen?

Gaat u in gesprek met gemeenten die zomaar 'gratis' geld aan mensen met een uitkering geven om deze acties in lijn te brengen met uw wens om werken meer te laten lonen?

Hoe verhoudt het voeren van gemeentelijke inkomenspolitiek zich tot de letter en geest van de Gemeentewet?

Deelt u de opvatting dat sociale voorzieningen eerlijk en transparant moeten zijn en dat het selectief bevoordelen van bijstandsgezinnen als in een bijstandsloterij in een bepaalde gemeente niet wenselijk is?

Hoe verhoudt dit experiment van de gemeente Amsterdam zich tot de aangenomen motie De Kort/Inge van Dijk, die oproept tot vereenvoudiging en het realiseren van een basisniveau voor gemeentelijke regelingen? 2) Deelt u de opvatting dat dit experiment juist het tegenovergestelde doet, door gemeentelijke verschillen te vergroten en ruimte te geven aan eigenhandige inkomenspolitiek?

Wat zijn de gevolgen van deze extra geldstroom voor de uitkeringshoogte, toeslagen of eventuele verrekeningen met andere inkomensondersteuning? Wordt dit bedrag aangemerkt als inkomen in de zin van de Participatiewet of andere sociale regelingen? Zo nee, waarom niet?

Wat zijn de voorwaarden voor een gemeente of organisatie om dispensatie te krijgen voor verrekeningen in de Participatiewet?

Deelt u de mening dat deze extra uitkering van de gemeente Amsterdam het minder aantrekkelijk maakt voor de aangewezen mensen in de bijstand om aan het werk te gaan, gezien zij dit 'gratis' geld niet hadden gekregen als zij een baan zouden hebben gehad?

Bent u het eens dat dit soort projecten – hoe goed bedoeld ook – de kloof tussen werkende armen en mensen met een uitkering kan vergroten, omdat de eerste groep geen aanspraak maakt op deze 'gratis' ondersteuning?

Bent u bereid om de juridische en beleidsmatige implicaties van dit soort gemeentelijke initiatieven te onderzoeken en de Kamer hierover te informeren?

 

1) Telegraaf.nl, 15 mei 2025, 'Gemeente Amsterdam gaat groep bijstandsgezinnen 'zomaar' extra geld geven: 'Mooie uitkomst'' (https://www.telegraaf.nl/nieuws/244847564/honderden-bijstandsgezinnen-krijgen-zomaar-extra-geld-mooie-uitkomst).

2) Kamerstuk 36 582, nr. 63.