[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Landenbeleid Libanon

Vreemdelingenbeleid

Brief regering

Nummer: 2025D28197, datum: 2025-06-17, bijgewerkt: 2025-06-19 17:28, versie: 2 (versie 1)

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 19637 -3436 Vreemdelingenbeleid.

Onderdeel van zaak 2025Z12355:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 3436 Brief van de minister van Asiel en Migratie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 juni 2025

In het najaar van 2024 escaleerde het conflict tussen Israël en Hezbollah in Libanon. Omdat het toen nog onduidelijk was op welke manier het conflict zich verder zou ontwikkelen, heb ik op 14 november een besluit- en vertrekmoratorium (BVM) ingesteld met een duur van zes maanden. Inmiddels is de situatie voldoende duidelijk om het landenbeleid ten aanzien van artikel 15 onder c van de Kwalificatierichtlijn voor Libanon vast te stellen en het beslissen op asielaanvragen van Libanese asielzoekers te hervatten.

Tussen 7 oktober 2023 en 27 november 2024 zijn in Libanon meer dan 3800 mensen gedood door aanvallen, onder wie 700 vrouwen, 200 kinderen en 200 zorgverleners. Op 27 november is een staakt-het-vuren ingegaan tussen Israël en Hezbollah voor de duur van 60 dagen. Het aantal aanvallen nam met de ingang van het staakt-het-vuren af vergeleken met de periode daarvoor. Sinds het staakt-het-vuren heeft Israël echter wel nog honderden aanvallen uitgevoerd, voornamelijk op Zuid- en Oost-Libanon, waarbij tientallen burgers zijn gedood. Op 27 januari 2025 maakte Hezbollah kenbaar het staakt-het-vuren niet te willen verlengen, met als reden de Israëlische schendingen van het bestand.

Uit diverse bronnen, die vermeld worden in bijgevoegde beslisnota, blijkt dat Israël in het kader van het gewapend conflict met Hezbollah verschillende soorten aanvallen heeft gepleegd in de Libanese governorates1 Zuid en Nabatiye, in het noorden van de Bekaa-vallei gelegen in het governorate Baalbek-Hermel, en in enkele gevallen Beiroet. In de overige gebieden is geen sprake geweest van gevechtshandelingen.

De informatie over de aanvallen in de governorates Zuid, Nabatiye en Baalbek-Hermel duidt erop dat er in het kader van het gewapende conflict tussen Israël en Hezbollah sprake is van willekeurig geweld zoals bedoeld in artikel 15c van de Kwalificatierichtlijn. Het niveau van willekeurig geweld is relatief laag, gelet op het feit dat de Israëlische aanvallen zich grotendeels richtten op Hezbollah-leden en militaire doelen en er daarmee sprake is van gericht geweld. Er zijn bij de aanvallen in Libanon echter ook oorlogsmethoden gebruikt die de kans op burgerslachtoffers vergroten of burgers expliciet als doel nemen, zoals luchtaanvallen, vernielingen van niet-militaire woningen, beschietingen op (ontheemde) burgers en aanvallen op burgerdoelen zoals winkelcentra.

Er is momenteel geen einde van het geweld tussen Israël en Hezbollah in zicht, zeker nu het staakt-het-vuren niet is verlengd. Om deze reden heb ik besloten voor deze drie governorates aan te nemen dat er sprake is van een relatief lager niveau van willekeurig geweld in de zin van artikel 15 onder c van de Kwalificatierichtlijn.

In Beiroet hebben recent drie aanvallen plaatsgevonden. De beschikbare informatie duidt erop dat het hier om gericht geweld gaat jegens Hezbollah-doelen. Daarbij zijn enkele slachtoffers gevallen, waaronder familieleden van een Hezbollah-lid. Verdere aanvallen zijn vooralsnog uitgebleven. Vanwege de gerichte aard van de aanvallen en het geringe aantal aanvallen neem ik voor Beiroet op dit moment niet aan dat er sprake is van willekeurig geweld als gevolg van een gewapend conflict.

Gezien de snel veranderende context, omvang en spreiding van het conflict in Libanon wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden en wordt in de beoordeling van asielaanvragen uitgegaan van de meest actuele landeninformatie.

De minister van Asiel en Migratie,

D. M. van Weel


  1. Libanon is administratief ingedeeld in negen governorates. De governorates Zuid, Nabatiye en Baalbek-Hermel liggen in Zuid- en Oost Libanon.↩︎