[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Consulaire ondersteuning aan gestrande Nederlandse reizigers in het Midden-Oosten

De situatie in het Midden-Oosten

Brief regering

Nummer: 2025D30017, datum: 2025-06-25, bijgewerkt: 2025-06-30 17:23, versie: 2 (versie 1)

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 23432 -566 De situatie in het Midden-Oosten.

Onderdeel van zaak 2025Z13260:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


23 432 De situatie in het Midden-Oosten

Nr. 566 Brief van de minister van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 juni 2025

Op 22 juni jl. is uw Kamer geïnformeerd over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten (Kamerstuk 23 432, nr. 565). Daarin is tevens toegelicht op welke wijze consulaire ondersteuning wordt geboden bij het zelfstandig vertrek van gestrande Nederlanders uit de crisisgebieden en, in het geval van Israël, het georganiseerde vertrek. Met deze brief wordt uw Kamer geïnformeerd over de laatste stand van zaken.

Georganiseerd vertrek uit Israël

Op 24 juni jl. zijn drie bussen met gestrande Nederlandse reizigers en kerngezinsleden vanuit Tel Aviv en Jeruzalem vertrokken richting Egypte. Dit busvervoer werd tot aan de Egyptische grens begeleid door medewerkers van ambassade Tel Aviv en Ramallah. Bij de grens met Egypte was het Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT) van Buitenlandse Zaken ter plaatse, alsook medewerkers van ambassade Caïro, om het vervolg van de reis in Egypte te faciliteren. De repatrianten hebben op eigen kosten overnacht in gereserveerde hotels en zijn op woensdag 25 juni met een chartervlucht vanaf Sharm-el-Sheikh aangekomen op Eindhoven. Met deze vlucht zijn ca. 100 Nederlandse reizigers, woonachtig in Nederland, gerepatrieerd en een tiental EU-burgers uit Finland, Ierland, Litouwen en Polen.

Op dit moment is het voor Nederlanders nog niet mogelijk om Israël zelfstandig met het vliegtuig te verlaten. Later deze week is daarom een tweede georganiseerde uitreis gepland waarmee de overige repatrianten die zich hebben aangemeld, en zulks eventueel nog wensen, uit Israël kunnen vertrekken. Deze repatriëring zal eveneens bestaan uit busvervoer vanuit Israël naar Egypte zodat de gestrande reizigers vanuit daar naar Nederland kunnen vliegen. Omwille van de veiligheid worden geen details gegeven over de reisschema’s.

Crisis Contactformulier

Op 25 juni om 10.00 uur Nederlandse tijd is het Crisis Contactformulier gesloten. Vervolgens heeft een beoordeling van de aanmeldingen plaatsgevonden. Bij de controle van de documenten bleek dat een deel van de aanmeldingen niet aan de voorwaarden voldoet, bijvoorbeeld omdat men in Israël woont. Daarnaast ziet een aantal mensen af van repatriëring omdat het vertrekmoment hen niet uitkomt.

Vanuit Iran, Irak en de Koerdische Autonome Regio hebben in totaal tientallen Nederlandse gestrande reizigers zich gemeld bij het ministerie. Vanwege de veiligheidssituatie zijn de mogelijkheden voor consulaire bijstand in met name Iran en Irak beperkt. Het reisadvies voor Iran en Irak stond om die reden al geruime tijd op rood. Sinds 13 juni jl. geldt dit ook voor de Koerdische Autonome Regio. Een groeiend aantal Nederlanders heeft deze landen inmiddels zelfstandig kunnen verlaten. Een deel kreeg daarbij advies en ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken, bijvoorbeeld met informatie over uitreismogelijkheden en de juiste documenten en stempels om een grens te mogen passeren.

Nederlanders in het crisisgebied kunnen ook na het sluiten van het Crisis Contactformulier een beroep blijven doen op hulp van het ministerie van Buitenlandse Zaken. NederlandWereldwijd is 24/7 bereikbaar. Daarnaast blijven we aangemelde Nederlanders via de BZ informatieservice en de reisadviezen op de hoogte houden van de actuele situatie.

De minister van Buitenlandse Zaken,
C.C.J. Veldkamp