[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde agenda voor de Raad Buitenlandse Zaken van 15 juli 2025

Bijlage

Nummer: 2025D30464, datum: 2025-06-27, bijgewerkt: 2025-06-27 11:40, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Bijlage bij: Geannoteerde agenda voor de Raad Buitenlandse Zaken van 15 juli 2025 (2025D30463)

Preview document (🔗 origineel)


Geannoteerde Agenda Raad Buitenlandse Zaken van 15 juli 2025

Op dinsdag 15 juli a.s. vindt de Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) plaats in Brussel. De agenda is nog niet bekend, maar de Raad zal naar verwachting spreken over de Russische agressie tegen Oekraïne en de situatie in het Midden-Oosten. De minister van Buitenlandse Zaken is voornemens deel te nemen.

Russische agressie tegen Oekraïne

De Raad zal naar verwachting spreken over de actuele ontwikkelingen in de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne, evenals de urgentie van voortgezette militaire en niet-militaire steun om Oekraïne sterk te positioneren en in staat te stellen zich te verdedigen. Naar verwachting zal de Raad ook stilstaan bij de uitkomsten van de NAVO-top, de Europese Raad en de Ukraine Recovery Conference. Daarnaast zal de Raad waarschijnlijk spreken over de diplomatieke inspanningen om tot een duurzame en rechtvaardige vrede in Oekraïne te komen, ook met het oog op de aanstaande High-Level meeting van de Algemene Vergadering van de VN, die plaatsvindt in september 2025. Naar verwachting spreekt de Raad in dit kader over aanvullende maatregelen om de druk op Rusland om de agressieoorlog te beëindigen op te voeren, waaronder sancties.

Het kabinet blijft Oekraïne actief en onverminderd steunen, zowel politiek, militair, financieel als moreel, voor zolang als nodig is. In dit kader roept het kabinet op tot voortgang op lopende EU-initiatieven om op korte termijn geïntensiveerde militaire steun voor Oekraïne te realiseren. Het kabinet zal benadrukken dat het van belang is dat alle EU-lidstaten bijdragen aan de ondersteuning van Oekraïne. Daarnaast pleit het kabinet voor maximale druk op Rusland, onder meer door middel van sancties en maatregelen gericht op het verminderen van de Russische energie-inkomsten.

Midden-Oosten

Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever

De Raad zal naar verwachting spreken over de actuele ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Hierbij zal de Raad spreken over het staakt-het-vuren tussen Israël en Iran, als ook de catastrofale situatie in de Gazastrook en de problematische situatie op de Westelijke Jordaanoever.

Nederland blijft zich inzetten voor een nieuw staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Dit blijft van essentieel belang voor de vrijlating van gijzelaars, noodzakelijke toegang van humanitaire hulp en het zicht op een duurzaam einde van deze oorlog. Het kabinet blijft daarbij onderstrepen dat het belangrijk is dat Hamas de wapens neerlegt en geen rol kan spelen in het toekomstige bestuur van de Gazastrook. Om deze reden blijft het kabinet in EU-verband een actieve rol spelen voor aanvullende sancties tegen Hamas en Palestinian Islamic Jihad.

Nederland blijft tegelijkertijd benadrukken dat de uitkomsten van de evaluatie van Israëls naleving van artikel 2 van het Associatieakkoord dienen te worden gebruikt om de diplomatieke druk op Israël op te voeren, met als doel een verbetering van de situatie in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Concreet vereist dat een constructieve inzet van Israël om een staakt-het-vuren te bereiken, de opheffing van de humanitaire blokkade van de Gazastrook en het vermijden van stappen die een tweestatenoplossing verder bemoeilijken.

De situatie op de Westelijke Jordaanoever blijft zorgen baren. Nederland blijft zich daarom inzetten voor aanname van het derde sanctiepakket gericht op gewelddadige kolonisten, dat samen met Frankrijk is voorgesteld. Daarnaast zet Nederland zich, in lijn met de gewijzigde motie Klaver1, in voor het opleggen van sancties aan de Israëlische ministers Ben Gvir en Smotrich.

Syrië

De situatie in Syrië vraagt blijvende aandacht. De recente zelfmoordaanslag op een Grieks-Orthodoxe kerk in Damascus doet de zorgen over de veiligheidssituatie en sektarische spanningen in Syrië toenemen. Nederland blijft het belang actief opbrengen van de bescherming van alle gemeenschappen in Syrië, waaronder christenen, Koerden, jezidi’s, druzen en alawieten.

Iran

De EU is altijd duidelijk geweest dat Iran nooit de beschikking mag krijgen over een kernwapen. Nu er een staakt-het-vuren is tussen Israël en Iran, is het zaak om terug te keren naar de onderhandelingstafel om de mogelijkheden te verkennen voor een breder diplomatiek akkoord met Iran over diens nucleaire programma. Ook andere veiligheidszorgen mogen hierbij niet worden vergeten, zoals Iraanse wapenleveranties aan Rusland voor de agressieoorlog tegen Oekraïne, de steun aan gewapende en/of terroristische groeperingen in de regio, ongewenste buitenlandse inmenging - ook binnen Europa en in Nederland – en arbitraire detentie van burgers, waaronder Europese onderdanen.

Overig

Ministeriële bijeenkomst Zuidelijk Nabuurschap                                                           

Direct aansluitend op de Raad Buitenlandse Zaken zal waarschijnlijk een ministeriële bijeenkomst plaatsvinden met de landen van het Zuidelijk Nabuurschap. De bijeenkomst was voorzien voor 23 juni jl. maar werd uitgesteld vanwege de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Naar verwachting zullen de deelnemers stilstaan bij het New Pact for the Mediterranean; het nieuwe beleidskader van de EU ten aanzien van de regio dat de Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger dit najaar publiceren, alsook bij recente regionale ontwikkelingen. Voor de kabinetsinzet op het Zuidelijk Nabuurschap verwijs ik u naar de geannoteerde agenda Raad Buitenlandse Zaken van 23 juni 2025.2


  1. Kamerstuk 36 715, nr. 3↩︎

  2. Geannoteerde agenda voor de Raad Buitenlandse Zaken van 23 juni 2025, Kamerstuk 21501-02 nr. 3163↩︎