[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [๐Ÿง‘mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [๐Ÿ” uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Brief van de commissie voor de Werkwijze over de evaluatie van de kabinetsformatie 2023-2024

Kabinetsformatie 2023

Brief commissie

Nummer: 2025D31112, datum: 2025-07-01, bijgewerkt: 2025-07-01 13:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36471 -108 Kabinetsformatie 2023.

Onderdeel van zaak 2025Z13725:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (๐Ÿ”— origineel)


36 471 Kabinetsformatie 2023

Nr. 108 BRIEF VAN DE COMMISSIE VOOR DE WERKWIJZE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 juli 2025

De commissie voor de Werkwijze heeft tijdens haar vergadering op 20 mei 2025 de brief van het Presidium aan de commissie voor de Werkwijze over de evaluatie van de kabinetsformatie 2023-2024 behandeld (Kamerstuk 36 471, nr. 106). Deze evaluatie heeft toegezien op de wijze waarop uitvoering is gegeven aan de in 2023 aangenomen motie van de Klaver en Sneller over de invulling van het formatieproces (Kamerstuk 35 788, nr. 229).

Het Presidium heeft deze evaluatie doorgeleid aan de commissie voor de Werkwijze, met het verzoek aan deze commissie om zich uit te spreken over het vijftal onderwerpen waarvan de evaluatie stelt dat het wenselijk is dat de Kamer zich hierover uitspreekt. Op drie van deze onderwerpen heeft het Presidium een appreciatie aan de commissie voor de Werkwijze meegegeven.

De commissie voor de Werkwijze heeft zich uitgesproken over het onderstaande vijftal punten uit de evaluatie, en heeft besloten de Kamer middels deze brief op de stemmingslijst deze vijf punten ter instemming voor te leggen:

1. Decharge informateur(s)

Zowel het Presidium als de commissie voor de Werkwijze staan positief tegenover het voorstel om de informateur(s) stilzwijgend decharge te verlenen niet eerder dan nadat de Tweede Kamer een debat over diens eindverslag heeft gevoerd.

2. Hoofdlocatie formatie

Zowel het Presidium als de commissie voor de Werkwijze hebben begrip voor de bezwaren die zijn geuit over het formatiekwartier in B67 en vinden het van belang dat het gebouw van de Tweede Kamer, als locatie in het formatieproces, een rol blijft houden, maar kunnen zich voorstellen dat de formerende partijen zelf aangeven of zij op een andere locatie willen onderhandelen. Er kan een verkenning worden uitgevoerd naar geschikte locaties hiervoor.

3. Vergoeding informateurs

Zowel het Presidium als de commissie voor de Werkwijze zijn er voorstander van dat de Kamer de mogelijkheid creรซert om informateurs een vergoeding aan te bieden voor hun werkzaamheden, als zij geen andere publieke inkomsten ontvangen. De commissie voor de Werkwijze heeft hierbij in haar vergadering op 20 mei 2025 verzocht om het voorstel voor de concrete uitwerking van deze regeling in deze commissiebrief aan de Kamer op te nemen.

Het Presidium heeft vervolgens op 11 juni 2025 besloten een vergoeding aan te bieden aan een informateur op basis van gemaakte uren conform schaal 18 Handleiding Overheidstarieven (HOT), als de informateur geen andere publieke inkomsten ontvangt. Deze vergoeding sluit aan bij het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies.

4. Informatievoorziening door informateurs

De commissie voor de Werkwijze stelt met betrekking tot de informatievoorziening door de informateurs dat alle onderliggende stukken (informatie van maatschappelijke partijen en notities met inhoudelijke informatie vanuit ministeries die aan de (in)formerende partijen worden gestuurd) bij ieder eindverslag van een informateur aan de Kamer dienen te worden gestuurd.

5. Toelichting informateur bij debatten

De commissie voor de Werkwijze stelt dat debatten over de voortgang van de kabinetsformatie facultatief worden aangevangen met een toelichting door de informateur op diens verslag.

De commissie stelt de Kamer voor met bovenstaande vijf punten in te stemmen.

De voorzitter van de commissie,
Martin Bosma

De griffier van de commissie,
Bakker