Plan van aanpak online discriminatie
Racisme en Discriminatie
Brief regering
Nummer: 2025D32469, datum: 2025-07-04, bijgewerkt: 2025-07-08 12:39, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.J.M. Uitermark, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Ooit Nieuw Sociaal Contract kamerlid)
- Plan van aanpak online discriminatie
- Beslisnota bij Kamerbrief over plan van aanpak online discriminatie
Onderdeel van kamerstukdossier 30950 -461 Racisme en Discriminatie.
Onderdeel van zaak 2025Z14282:
- Indiener: J.J.M. Uitermark, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Volgcommissie: vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Volgcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Volgcommissie: vaste commissie voor Digitale Zaken
- Volgcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2025-09-02 15:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-09-11 11:30: Procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken (Procedurevergadering), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
Preview document (🔗 origineel)
Een democratische samenleving kan alleen functioneren als iedereen mee kan doen, zich kan uiten en deel kan nemen aan het maatschappelijk debat. Als kabinet trekken we een grens wanneer deze vrijheden worden bedreigd, ook in de online omgeving. Wij streven naar een onlinewereld waar iedereen zich vrij kan uiten, maar met respect voor elkaar. Waar mensen zich uitspreken en actie ondernemen als zij online discriminatie zien. Daar waar (herhaaldelijk) discriminerende berichten worden geplaatst moeten consequenties volgen. De onlinewereld mag geen vrijplaats zijn voor discriminatie. Dat komt voort uit artikel 1 van de Grondwet.
Online discriminatie betreft discriminerende uitingen in de online publieke ruimte. Discriminatie is het ongelijk behandelen, achterstellen of uitsluiten van mensen op basis van specifieke identiteitskenmerken (waaronder racisme). Discriminatie is strafbaar volgens de Grondwet en het Wetboek van Strafrecht.1 Ervaren discriminatie wordt niet voetstoots aangenomen, maar de uiting wordt zorgvuldig beoordeeld. In dat kader zijn ook de gebruikersvoorwaarden van internetaanbieders en platforms van groot belang. Overtreding van die voorwaarden kan leiden tot onrechtmatigheden ook buiten het strafrechtelijk domein.
Hierbij bied ik uw Kamer het plan van aanpak online discriminatie aan, mede namens de minister van Justitie en Veiligheid, de staatsecretaris voor Participatie en Integratie en de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit plan van aanpak komt voort uit de toezegging die is gedaan in de Kamerbrief van 22 februari 20232 om de aanpak van online discriminatie, racisme en hate speech verder te versterken.
In het regeerprogramma van dit kabinet is opgenomen dat er daadkrachtig wordt opgetreden tegen discriminatie, racisme, antisemitisme en moslimhaat, zowel op straat als online. Hiervoor zijn middelen vrijgemaakt in het regeerprogramma.
Dit plan van aanpak start met een probleemverkenning, waarna verder wordt ingegaan op de volgende beleidslijnen:
1) Meer gecoördineerde aanpak online discriminatie
2) Slachtoffers beter ondersteunen
3) Vergroten van bewustwording
4) Online discriminatie beter registreren
5) Meer toezicht op en samenwerking met internetpartijen
6) Vaker (en meer zichtbare) consequenties voor daders
Deze beleidslijnen zijn onder andere tot stand gekomen aan de hand van consultatiebijeenkomsten met verschillende stakeholders, zoals slachtoffergroepen, het Meld. Online Discriminatie, discriminatie.nl, maatschappelijke organisaties, wetenschappers, uitvoeringsorganisaties en gemeenten.
Het plan van aanpak zal de komende periode worden uitgevoerd. De afgelopen jaren is door de verschillende departementen veel tijd besteed aan onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar (online) discriminatie. Die resultaten worden nu vertaald in acties, want er is veel winst te behalen. BZK investeert in de uitvoering van de maatregelen uit verschillende beleidslijnen uit dit plan van aanpak. Ik zal de verantwoordelijkheid dragen voor de coördinatie van de uitvoering van het plan van aanpak, inclusief de doorontwikkeling.
Daarbij vind ik het belangrijk te benoemen dat we alleen een vuist kunnen maken tegen online vormen van haat, discriminatie en racisme als we gezamenlijk optreden en als iedereen daarin verantwoordelijkheid neemt. Het is belangrijk dat bedrijven, de internetsector, maatschappelijke organisaties en de (Rijks)overheid vanuit hun eigen rol inzetten op een veilige online omgeving en het tegengaan van online discriminatie.
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
J.J.M. Uitermark