Antwoord op vragen van de leden Kisteman, Dral en Bikkers over het bericht 'Gokken, alcohol, drugs: verslavingsproblemen nemen toe bij noodlijdende ondernemers'
Antwoord schriftelijke vragen
Nummer: 2025D33000, datum: 2025-07-08, bijgewerkt: 2025-07-09 14:01, versie: 2 (versie 1)
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: V.P.G. Karremans, minister van Economische Zaken
Onderdeel van zaak 2025Z08993:
- Gericht aan: J.N.J. Nobel, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Gericht aan: T.H.D. Struycken, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
- Gericht aan: D.S. Beljaarts, minister van Economische Zaken
- Indiener: A. Kisteman, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: R.M. Dral, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: B.T. Bikkers, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (š origineel)
AH 2686
2025Z08993
Antwoord van minister Karremans (Economische Zaken) (ontvangen 8 juli 2025)
1
Bent u bekend met het bericht āGokken, alcohol, drugs: verslavingsproblemen nemen toe bij noodlijdende ondernemersā uit het Financieel Dagblad van 8 mei 2025?
Antwoord
Ja.
2
Wat is uw inzet om verslavingen onder ondernemers tegen te gaan? Hoe zorgt u er in het specifiek voor dat het terugbetalen van de coronaschuld aan de overheid niet bijdraagt aan het ontwikkelen van een verslaving onder ondernemers?Ā
Antwoord
Het voorkomen van financiƫle problemen bij ondernemers en het eerder
bereiken van ondernemers met geldzorgen draagt bij aan een beter
welbevinden van de ondernemers en daarmee potentieel ook aan het
voorkomen van verslavingsproblematiek. Het ministerie van EZ draagt
hieraan bij middels o.a. het Geldboek voor Ondernemers, het Zwaar weer
programma van de Kamer van Koophandel en de inzet en support van
Ondernemersklankbord. Ook werken de ministeries van EZ, SZW en de
Belastingdienst samen met Geldfit Zakelijk, om ondernemers te attenderen
op deze en andere hulproutes bij geldzorgen, waaronder gemeentelijke
schuldhulp en initiatieven zoals Over Rood.
Hierdoor worden ondernemers met (corona-)schulden eerder bereikt,
voorgelicht over en toegeleid naar de voor hen passende
(hulp-)mogelijkheden om zodoende financiƫle stress te voorkomen. Het is
aannemelijk dat dit ook kan bijdragen aan het voorkomen of verhelpen van
daarmee samenhangende andere psychsociale problematiek
3
Wat is de status van uw bezoek aan Ondernemer Centraal in Utrecht en als dit bezoekĀ heeft plaatsgevonden wat zijn de bevindingen?
Antwoord
Het gesprek met Ondernemer Centraal staat gepland op 9 juli aanstaande.
4
Ziet uĀ naar aanleiding vanĀ dit bericht meer redenen om aandacht te geven aan de problematiek rondom het niet meer kunnen betalen van schulden en de mogelijkheid van failliet gaan voor ondernemers?
Antwoord
Het is belangrijk om oog te hebben voor de financiƫle situatie van ondernemers. De schuldenproblematiek van ondernemers en (ex-)ondernemers en voorlichting over de beschikbare mogelijkheden heeft mijn continue aandacht. Zie ook mijn antwoord onder vraag 2.5
Heeft u signalen van overheidsinstanties die bij deze problematiek betrokken zijn dat zij onvoldoende zijn geƫquipeerd om verslavingszorg aan ondernemers te verlenen?
Antwoord
Er zijn geen signalen dat reguliere verslavingszorginstellingen of overheidsinstanties onvoldoende geƫquipeerd zijn om ondernemers met verslavingsproblematiek te ondersteunen.
De reguliere verslavingszorg richt zich op de individuele cliĆ«nt en diens persoonlijke omstandigheden, waarbij de beroepsgroep ā zoals het ondernemerschap ā niet op voorhand een bepalende factor is voor de inrichting van het behandeltraject.
Gemeenten geven aan dat het vaak gaat om complexe, meervoudige problematiek, die vraagt om integrale ondersteuning en nauwe samenwerking binnen de keten. Gemeenten werken daarbij samen met andere organisaties, zoals verslavingszorg. In de gemeentelijke praktijk wordt gewerkt aan begeleidingstrajecten voor ondernemers, waaronder omscholing om uit risicovolle omgevingen te stappen. Daarnaast is tijdelijke toegang tot de regeling Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) mogelijk als ondersteunende maatregel richting herstel. Afhankelijk van de aard van de verslaving worden ondernemers doorgeleid naar passende vormen van hulp, van budgetcoaching tot specialistische verslavingszorg.
6
Deelt u de analyse dat er sprake is van een substantiƫle toename van enige vorm van verslaving onder ondernemers? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe groot is deze toename volgens u?
Antwoord
Zie het antwoord op vraag 8
7
In welke vormen van verslaving ziet u vooral een toename?
Antwoord
Zie het antwoord op vraag 8
8
Ziet u verschillen in de toename van het aantal verslavingen per sector waar deze ondernemers actief zijn of qua omvang van het bedrijf?
Antwoord
Verslavingsproblematiek specifiek onder ondernemers wordt op dit moment niet apart geregistreerd. Om die reden zijn er geen cijfers beschikbaar over de omvang van verslaving onder ondernemers. Verslavingsinstellingen registreren in de regel namelijk geen beroepsgroepen, waardoor uitspraken over trends per sector of bedrijfsomvang niet mogelijk zijn. Wel komen uit navraag via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) signalen naar voren dat gemeenten toenemend verslavingsproblematiek onder bepaalde groepen ondernemers zien. VNG geeft aan dat een grote gemeente in het noorden van het land melding maakt van verslavingsproblematiek bij specifieke beroepsgroepen, zoals stukadoors en stellingbouwers en dat in het oosten van het land verslaving steeds vaker naar voren komt bij levensvatbaarheidsonderzoeken bij ondernemers met schulden. Hoewel signalen van een toename onder ondernemers dus uit de praktijk naar voren komen, zijn er geen landelijke cijfers beschikbaar om een substantiƫle toename in absolute zin te bevestigen.
Er is een algemene toename zichtbaar in het aantal mensen dat zich meldt bij de verslavingszorg. Volgens gegevens uit het Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem (LADIS) steeg het aantal cliënten in behandeling in 2023 tot ruim 65.000, ten opzichte van ongeveer 61.000 in 2022. Alcoholverslaving blijft het meest voorkomende probleem (45%), met name bij ouderen, gevolgd door cannabisgebruik onder jongeren (41%). Daarnaast is er sprake van een hernieuwde stijging in gokverslaving, met name online, en toenemende problematiek met meerdere middelen zoals cocaïne, amfetamine, ecstasy, GHB, ketamine en 3-MMC. Naar verwachting worden eind juni nieuwe cijfers van het LADIS gepubliceerd.
9
Wat is voor elk van deze toegenomen aantal verslavingen volgens u de oorzaak?
Antwoord
Voor verslavingsproblematiek onder ondernemers zijn geen specifieke oorzaken vastgesteld, mede omdat verslaving onder ondernemers niet afzonderlijk wordt geregistreerd. In algemene zin geldt dat verslaving een complex en individueel bepaald proces is, waarbij biologische, psychologische en sociale factoren samenkomen.
10
Ziet u significante regionale verschillen in de toename van het aantal verslavingen onder ondernemers?
Antwoord
Zie het antwoord op vraag 8
11
Ziet u noodzaak tot aanvullende maatregelen om verslavingen onder ondernemers in te dammen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord
Elke verslaving is er ƩƩn te veel. De aanpak van verslaving is niet alleen van belang voor ondernemers, maar ook voor niet-ondernemers. Daarbij is ook aandacht nodig voor het doorbreken van het taboe op verslaving onder ondernemers en het verbeteren van de toegankelijkheid van zorg.
Verschillende ministeries treffen al maatregelen om bepaalde typen verslavingen in te dammen, zoals het aanpakken van alcohol- en drugsgebruik. Op het terrein van (online) kansspelen heeft de Staatssecretaris Rechtsbescherming op 14 februari 2025 een nieuwe visie met uw Kamer gedeeld waarin de bescherming van mensen tegen de risicoās van kansspelen centraal staat.1 In dat kader zal er meer worden ingezet op het informeren van kwetsbare groepen, het creĆ«ren van bewustwording over de relatie tussen gokken en schulden en verslaving en passende hulp en ondersteuning. Naar aanleiding van het bericht in het Financieel Dagblad is de Kansspelautoriteit (Ksa) - de toezichthouder op de legale kansspelsector ā in gesprek met het Instituut van Midden- en Kleinbedrijf (IMK) om te bezien of en hoe gokschade onder ondernemers beter kan worden tegengegaan. Daarnaast bestaat het Loket Kansspel2 waar mensen terecht kunnen voor hulp en begeleiding bij gokproblemen. Ook ondernemers kunnen hier terecht. Bij Geldfit is ook specifiek aandacht voor gokproblematiek.
12
Welke rol ziet u voor gemeenten bij het vroegtijdig signaleren en ondersteunen van ondernemers met schulden ter voorkoming van verslavingsproblematiek?
Antwoord
Gemeenten hebben een wettelijke taak om schuldhulp aan te bieden aan natuurlijke personen. Dit betreft zowel particulieren als zzpāers en veel kleine ondernemers. Daarnaast zijn gemeenten verplicht om samen met vaste lastenpartners ā zoals verhuurders, zorgverzekeraars, energiebedrijven en waterbedrijven ā betalingsachterstanden te signaleren en hulp aan te bieden bij het oplossen ervan.
Vroegsignalering en een tijdige aanpak van financiĆ«le problemen kan stress bij ondernemers verlagen en zodoende bijdragen aan het voorkomen of verminderen van verslavingsproblematiek. Zoals toegelicht in het antwoord op vraag 5, betreft het hier vaak complexe, meervoudige problematiek waarbij een integrale benadering noodzakelijk is. Gemeenten zijn wettelijk verplicht schuldhulpverlening aan te bieden aan natuurlijke personen, waaronder zzpāers en kleine ondernemers. Om hen tijdig te ondersteunen bij (dreigende) financiĆ«le problemen, werken gemeenten samen met verschillende ketenpartners ā zoals verslavingszorginstellingen, verhuurders, zorgverzekeraars en vaste lastenpartners ā om passende hulp te bieden. Deze hulp kan variĆ«ren van budgetcoaching tot specialistische behandeling.
Vrijwel elke gemeente biedt op de een of andere manier ondersteuning aan ondernemers met geldzorgen. Een aantal grotere gemeenten heeft hiervoor actief beleid ontwikkeld:
Amsterdam ā "020Werkt voor Zelfstandigen"
Onderdeel van de bredere aanpak schuldhulpverlening. Biedt begeleiding aan ondernemers met financiĆ«le problemen via onder andere de Gemeentelijke Kredietbank (GKA) en het ONL Loket voor Zelfstandigen. Gericht op schuldhulp, herstart of bedrijfsbeĆ«indiging.Rotterdam ā "Zelfstandigenloket"
Het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) helpt ondernemers met geldproblemen. Ze bieden onder andere de BBZ-regeling (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen), coaching en schuldhulp.Utrecht ā "Ondernemer Centraal"
Een speciaal loket voor zelfstandige ondernemers met financiĆ«le zorgen. Biedt advies, ondersteuning bij schulden, inkomensondersteuning en trainingen.Den Haag ā "Den Haag Onderneemt" & "Financieel Fit voor Ondernemers"
Gericht op het versterken van de financiĆ«le zelfredzaamheid van ondernemers. Er is ondersteuning beschikbaar bij schulden, evenals coaching en netwerkactiviteiten.Tilburg ā "Ondernemersloket" i.s.m. de Regionale Kredietbank
Biedt gespecialiseerde schuldhulpverlening aan ondernemers, werkt met ondernemerscoaches en biedt trajecten op basis van de BBZ-regeling.
Naast gemeenten zijn er diverse landelijke en regionale organisaties die ondernemers met (dreigende) geldzorgen ondersteunen, zoals:
Geldfit Zakelijk (onderdeel van Geldfit.nl)
Ondernemersklankbord (OKB)
Kamer van Koophandel (KvK) ā Zwaar weer routewijzer
Qredits
Stichting MKBDoorgaan.nl
VNG ā Routekaart financiĆ«le zorgen
13
In hoeverre beschikken gemeenten momenteel over voldoende expertise en capaciteit om ondernemers met deze problemen adequaat te begeleiden?
Antwoord
Gemeenten moeten integrale schuldhulpverlening aanbieden. Dat houdt in dat zij kijken wat de onderliggende oorzaken van schulden zijn en of, en zo, ja hoe deze opgelost kunnen worden. Alleen integrale hulpverlening zal tot een duurzame oplossing kunnen leiden. Dat betekent overigens niet dat zij zelf over alle benodigde expertise hoeven te beschikken. Zoals ook genoemd in het antwoord op vraag 5 werken gemeenten samen met andere organisaties, zoals verslavingszorg. Gezamenlijk beschikken zij over de expertise die nodig is om de verslaving en financiƫle zorgen aan te pakken. Gemeenten zetten professionele organisaties in voor schuldhulpverlening aan ondernemers indien zij zelf niet of onvoldoende over deze vorm van schuldhulpverlening beschikken. Verder ontvangt de VNG subsidie om gemeenten te ondersteunen om de dienstverlening aan ondernemers met schulden beter vorm te geven. Hiervoor heeft de VNG ook het spoor voor de ondernemer op de Routekaart Financiƫle Zorgen ontwikkeld.3
14
Bent u bereid om in overleg met gemeenten te bezien hoe de hulp aan ondernemers met schulden en bijkomende problematiek zoals verslaving structureel kan wordenĀ verbeterd?
Antwoord
Ja. Ik ga samen met gemeenten, brancheorganisaties en zorgpartijen verkennen of, en zo ja, hoe de ondersteuning van ondernemers met meervoudige problematiek structureel versterkt kan worden. We willen daarbij ook lessen trekken uit bestaande praktijkvoorbeelden, zoals Geldfit Zakelijk, Ondernemersklankbord en Ondernemer Centraal. Deze verkenning vindt plaats in samenspraak met collegaās van andere ministeries, gezien de samenhang tussen sociaal beleid, zorg, economische zelfstandigheid en armoede- en schuldenaanpak. Een interdepartementale benadering is daarbij essentieel om passende, integrale ondersteuning te kunnen bieden.
Kamerstukken II 2024/25, 24 557, nr. 245.ā©ļø