[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Afgeronde evaluaties fiscale regelingen

Brief regering

Nummer: 2025D33425, datum: 2025-07-11, bijgewerkt: 2025-07-11 15:59, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van zaak 2025Z14590:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Geachte voorzitter,

Met deze brief informeer ik uw Kamer graag over de kabinetsreactie op de evaluaties van enkele fiscale regelingen. Specifiek ga ik hieronder in op de evaluatie van het lage vennootschapsbelasting (Vpb) tarief en de eenmalig verhoogde vrijstellingen in de schenkbelasting voor schenkingen aan kinderen. Ik heb eerder aan uw Kamer toegezegd dat ik een kabinetsreactie zou geven op deze evaluaties. Voorts ga ik in deze brief in op de nadere reactie op het rapport Kunde, Kosten en Keuzes1 van de SEO Economisch Onderzoek (SEO), op verzoek van de vaste commissie van Financiën van de Eerste Kamer.

Evaluaties fiscale regelingen

De twee fiscale regelingen waarvoor ik een kabinetsreactie heb toegezegd zijn beiden negatief geëvalueerd. Het kabinet heeft in de begrotingsregels vastgelegd dat als een regeling negatief wordt geëvalueerd er in de kabinetsreactie wordt toegelicht welke stappen hierop gezet zullen worden.

Een regeling is negatief geëvalueerd als deze niet of beperkt het beoogde doel bereikt (doeltreffendheid), als het doel bereikt wordt maar met een te grote inzet van middelen (doelmatigheid), of als deze niet door het toetsingskader fiscale regelingen komt.2 Daarbij wordt onder meer gekeken of het maatschappelijke probleem en de doelstelling nog actueel zijn en de overheid dient in te grijpen (onderbouwing overheidsingrijpen).

Tijdens de voorjaarsbesluitvorming is besloten om de recent negatief geëvalueerde regelingen ongewijzigd te laten. Dit geldt naast het laag tarief van de vennootschapsbelasting3 en de eenmalig verhoogde vrijstelling voor schenkingen aan kinderen in de schenkbelasting4, ook voor de vrijstelling bij 25- en 40 jarig dienstverband, de assurantiebelasting vrijstelling van de Brede Weersverzekering, enkele vrijstellingen in de btw, enkele vrijstelling in de overdrachtsbelasting en enkele vrijstellingen in de afvalstoffenbelasting. Het staat een volgend kabinet uiteraard vrij om de uitkomsten van deze evaluaties opnieuw te wegen en te beoordelen. Hieronder ga ik nader in op de beide genoemde fiscale regelingen.

Evaluatie lage vennootschapsbelasting tarief

In de evaluatie is geconcludeerd dat het lage Vpb tarief geen duidelijke onderbouwing en doelstelling heeft. Als er wordt uitgegaan dat het doel is om het midden- en kleinbedrijf (MKB) te stimuleren dan is de regeling beperkt doeltreffend en niet doelmatig. Dit komt doordat maar een klein deel van het MKB wordt bereikt en tegelijk het voordeel van de regeling bij een grotere groep bedrijven neerslaat. Het kabinet is echter geen voorstander om deze regeling aan te passen vanwege het negatieve effect op het vestigingsklimaat en de lastendruk voor bedrijven.

Eenmalig verhoogde vrijstellingen voor schenkingen aan kinderen

De evaluatie concludeert dat de eenmalig verhoogde vrijstellingen in de schenkbelasting voor schenkingen aan kinderen voor een vrij te besteden doel en/of een dure studie niet noodzakelijk zijn. Ook zonder deze vrijstellingen worden schenkingen van ouders aan kinderen namelijk al lager belast. Daarnaast zijn de vrijstellingen ook beperkt doelmatig, mede doordat de regelingen met name huishoudens met een relatief goede, financiële positie bereiken. Het kabinet is echter geen voorstander om deze regelingen aan te passen omdat het de mogelijkheid van ouders om hun kinderen financieel aantrekkelijk te kunnen ondersteunen, niet wil beperken.

Rapport Kunde Kosten en Keuzes

In juni 2024 heeft SEO het rapport Kunde, Kosten en Keuzes5 (hierna: het rapport) afgerond. Op 14 juni 2024 is het rapport aan de Tweede Kamer toegezonden6. Het rapport bevat de bevindingen, conclusies en aanbevelingen van SEO naar aanleiding van de evaluatie van de 30%-regeling, de extraterritoriale kostenregeling (hierna: ETK-regeling) en de partiële buitenlandse belastingplicht over de periode 2016-2022. Naderhand heeft SEO nog een addendum op het rapport over het gebruik van de ETK-regeling opgeleverd. Dit addendum is op 12 september 2024 met de Tweede Kamer gedeeld7.

De conclusies en aanbevelingen van het rapport zijn meegenomen in de overwegingen bij het opstellen van het Belastingplan 2025. Dit heeft onder andere geleid tot aanpassingen in de expatregeling.

De reactie van het kabinet is opgenomen in de brief van mijn voorganger van 17 oktober 2024. In deze reactie wordt verwezen naar de aanpassingen in de expatregeling in het Belastingplan 2025 en de overwegingen voor de toekomst ten aanzien van de ETK-regeling.

De vaste Kamercommissie Financiën van de Eerste Kamer heeft verzocht om een aanvullende reactie op het rapport. Deze reactie treft u in de bijlage aan.

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane,





T. van Oostenbruggen

  1. Kunde, Kosten en Keuzes, Evaluatie 30%-regeling, extraterritoriale kostenregeling & partiële buitenlandse belastingplicht 2016-2022, SEO Economisch Onderzoek, Amsterdam, juni 2024↩︎

  2. Model 4.55 - Toetsingskader fiscale regelingen | Rijksbegrotingsvoorschriften↩︎

  3. Kamerstukken II 2024/25, 32140, nr. 220.↩︎

  4. Kamerstukken II 2024/25, 31066, nr. 1447.↩︎

  5. Kunde, Kosten en Keuzes, Evaluatie 30%-regeling, extraterritoriale kostenregeling & partiële buitenlandse belastingplicht 2016-2022, SEO Economisch Onderzoek, Amsterdam, juni 2024↩︎

  6. Kamerstukken II 2023-2024, 36 418, nr. 145↩︎

  7. Kamerstukken II 2023/24, 36 418, nr. 150↩︎