Behandeling Belastingplan 2026 en Fiscale Verzamelwet 2026
Brief regering
Nummer: 2025D33517, datum: 2025-07-11, bijgewerkt: 2025-07-11 16:21, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: T. van Oostenbruggen, staatssecretaris van Financiën (Ooit Nieuw Sociaal Contract kamerlid)
Onderdeel van zaak 2025Z14622:
- Indiener: T. van Oostenbruggen, staatssecretaris van Financiën
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Financiën
Preview document (🔗 origineel)
Geachte voorzitter,
De vaste commissie voor Financiën heeft gevraagd of de wetswijziging ten behoeve van het behoud van het verlaagd btw-tarief voor cultuur, media en sport kan worden vorm gegeven via een nota van wijziging op de Fiscale verzamelwet 2026 (FVW26). Daarnaast heeft zij gevraagd of zij nog wel een mogelijkheid heeft om amendementen op het pakket Belastingplan 2026 in te dienen. In deze brief ga ik eerst in op de vraag over de mogelijkheid tot het indienen van amendementen. Daarna ga ik in op de keuze voor een zelfstandig wetsvoorstel voor de wetswijziging ten behoeve van het behoud van het verlaagd btw-tarief voor cultuur, media en sport binnen het pakket Belastingplan 2026.
Amendementen
De vaste commissie heeft gevraagd of het nog wel mogelijk is om amendementen in te dienen op het pakket Belastingplan en of die nog tijdig kunnen worden verwerkt. Het recht van amendement is een in de Grondwet opgenomen recht van de Tweede Kamer. Het staat uw Kamer vrij om amendementen in te dienen op de wetsvoorstellen in het pakket Belastingplan 2026. Tegelijkertijd brengt dit grondrecht een verantwoordelijkheid met zich mee om op zorgvuldige wijze met amendementen om te gaan. Amendementen zijn geen vrijblijvende toevoegingen. Deze kunnen, wanneer aangenomen, daadwerkelijke en verstrekkende gevolgen hebben voor de samenleving. Het is van groot belang dat de potentiële gevolgen en effecten van amendementen vooraf goed worden gewogen. Ik roep de leden van uw Kamer dan ook op om de nodige terughoudendheid en zorgvuldigheid te betrachten bij het indienen en het stemmen over amendementen. Ook de Raad van State heeft hier onlangs aandacht voor gevraagd in haar briefadvies amendementen en wetgevingskwaliteit1.
De planning van de verkiezingen werpt op zichzelf geen uitvoeringstechnische belemmering op voor de amendementen die worden ingediend. Wel zijn er gevolgen voor het tijdstip waarop amendementen effect hebben. In mijn recente brief aan uw Kamer hierover2 heb ik aangegeven wat de mogelijke uitvoeringsgevolgen zijn van amendementen op bepaalde belastingmiddelen. Op amendementen die tussen Prinsjesdag en stemmingen worden ingediend zal ik tijdens de mondelinge behandeling mijn appreciatie geven. De Belastingdienst, Douane en Dienst Toeslagen zullen daarbij, net als de afgelopen jaren, korte uitvoeringsanalyses in de vorm van quickscans opleveren. Voor aangenomen amendementen worden uiteindelijk reguliere uitvoeringstoetsen opgesteld.
Ter ondersteuning bij het opstellen van amendementen is de amendementenservice van het ministerie van Financiën beschikbaar. Deze service biedt Kamerleden hulp bij het opstellen van een juridisch en technisch juist amendement, inclusief quickscan door Belastingdienst, Douane en Dienst Toeslagen.
Fiscale verzamelwet 2026 en wetsvoorstel wet behoud verlaagd btw-tarief op cultuur, media en sport.
De vaste commissie voor Financiën heeft ook gevraagd of de wetswijziging ten behoeve van het behoud van het verlaagd btw-tarief voor cultuur, media en sport kan worden vorm gegeven via een nota van wijziging op de Fiscale verzamelwet 2026 (FVW26). Deze nota van wijziging komt dan in de plaats van het voorgenomen separate wetsvoorstel binnen het pakket Belastingplan 2026.
De FVW26 lost een aantal technische onjuistheden op die (bijna) geen budgettaire effecten hebben. Het wetsvoorstel heeft een zorgvuldig en transparant wetgevingsproces doorlopen. Zoals gebruikelijk is het voorstel getoetst door de Raad van State en andere adviesorganen. De FVW26 is een verzamelwetsvoorstel en voldoet aan de criteria uit de notitie Verzamelwetgeving3 en de Aanwijzingen voor de regelgeving.4 Dit wetsvoorstel heeft thematische en uitvoeringstechnische samenhang. De FWV26 bestaat uit verschillende maatregelen die te klein zijn voor een zelfstandig wetsvoorstel.
De wetsvoorstellen die deel uitmaken van het pakket Belastingplan zijn
doorgaans nauw verbonden met de begroting van het aansluitende begrotingsjaar
en dienen naar het oordeel van het kabinet op 1 januari van het betreffende jaar
in werking te treden. Dit geldt ook voor het Wetsvoorstel wet behoud verlaagd btw-tarief op cultuur, media en sport. Bij de behandeling van het Belastingplan 2025 is de motie Van Dijk c.s. met algemene stemmen aangenomen. Deze motie verzocht de regering om vóór de Voorjaarsnota in overleg met de Tweede Kamer een alternatieve invulling voor de afschaffing van het verlaagde btw-tarief op cultuur, media en sport te presenteren. Bij publicatie van de Voorjaarsnota 2025 op 18 april 2025 heeft het kabinet aangegeven dat het ervoor kiest om het verlaagde btw-tarief op cultuur, media en sport te behouden. Dit wordt gedekt door de reguliere inflatiecompensatie in de inkomstenbelasting (via de tabelcorrectiefactor) per 1 januari 2026 niet volledig toe te passen. Het is van belang dat zowel de dekking als het behoud van het verlaagd btw-tarief per 1 januari 2026 in werking treden. Daarom heb ik ervoor gekozen beide maatregelen in één separaat wetsvoorstel op te nemen, dat onderdeel is van het pakket Belastingplan 2026. Op deze manier volgt het wetsvoorstel wel het parlementaire proces van het Belastingplan maar heeft het parlement tegelijktijdig de mogelijkheid om deze onderwerpen van een separaat politiek eindoordeel te voorzien.
Momenteel wordt het Wetsvoorstel wet behoud verlaagd btw-tarief op cultuur, media en sport uitgewerkt. Binnenkort zal er advies worden gevraagd aan de Raad van State, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Raad voor de rechtspraak. Deze stappen zijn doorgaans niet mogelijk wanneer maatregelen met spoed en via een nota van wijziging aan een wetsvoorstel worden toegevoegd. Ik vind het belangrijk dat ook dit wetsvoorstel een zorgvuldig wetgevingsproces doorloopt. Daarnaast rechtvaardigt het wetsvoorstel, volgens de aanwijzingen voor de regelgeving, een zelfstandig wetsvoorstel. Ik ben voornemens het wetsvoorstel, als integraal onderdeel van het pakket Belastingplan 2026, op Prinsjesdag aan uw Kamer aan te bieden. Uiteraard bepaalt de Kamer zelf haar behandelagenda en staat het haar vrij dit wetsvoorstel te agenderen binnen het tijdpad dat zij wenselijk acht.
Ik wil nogmaals benadrukken dat ik sta achter het voorgestelde pakket Belastingplan 2026 in zijn huidige vorm en de keuzes die tijdens het samenstellen van het pakket zijn gemaakt. Ik zie op dit moment geen aanleiding om daar wijzigingen in aan te brengen.
Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Financiën –
Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane
T. van Oostenbruggen