[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Planning en voortgang algoritmeregister impactvolle algoritmes

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Brief regering

Nummer: 2025D33898, datum: 2025-07-16, bijgewerkt: 2025-07-18 11:01, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 26643 -1374 Informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Onderdeel van zaak 2025Z14747:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Geachte voorzitter,

De Kamer heeft in een motie van Six Dijkstra1 elk departement gevraagd om een brief te versturen met daarin een plan voor de registratie van impactvolle algoritmes. Dit zijn algoritmes die een directe werking op burgers of bedrijven hebben, en worden conform de handreiking van het algoritmeregister categorie B algoritmes genoemd. Dit komt boven op de plannen voor het registreren van hoog-risico AI. Dit zijn algoritmes die als hoog-risico AI worden bestempeld door de Europese AI verordening. Deze worden conform de handreiking van het algoritmeregister categorie A algoritmes genoemd. Deze brief gaat in op de planning van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om te komen tot een gevuld algoritmeregister.

Aanpak

Op dit moment bevat het algoritmeregister drie algoritmes van organisaties die onder IenW vallen. Het gaat om algoritmes van Rijkswaterstaat (1) en het kerndepartement zelf (2). Deze algoritmes vallen buiten de categorieën hoog-risico (categorie A) of impactvol (categorie B) en worden daarom vrijwillig geregistreerd in het algoritmeregister.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een plan van aanpak opgesteld voor de inventarisatie van alle algoritmes binnen IenW. Met alle onderdelen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn inmiddels afspraken gemaakt hoe de inventarisatie en publicatie vorm te geven.

Om het register te vullen moeten organisaties verschillende stappen doorlopen. Allereerst moeten alle algoritmes binnen een organisatie geïnventariseerd worden. Vervolgens moet worden bepaald welke algoritmes in het algoritmeregister horen. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan de hoog-risico AI-systemen zoals gedefinieerd in de AI-verordening. Deze aanpak is voor de meest departementen doorgaans hetzelfde. De (voormalig) staatssecretaris van BZK heeft met de departementen afgesproken dat zij voor het eind van 2025 ten minste alle hoog-risico AI-systemen registreren. Conform de motie Dekker-Abdulaziz2 zullen nieuwe hoog-risico AI-systemen direct opgenomen worden in het register. Tegelijkertijd wordt de aandacht nu gegeven aan het registreren van impactvolle algoritmes, waaronder algoritmes die worden gebruikt om risico’s in te schatten, bijvoorbeeld voor inspectiedoeleinden. Na de selectie en categorisering worden de algoritmebeschrijvingen opgemaakt, gecontroleerd en vervolgens gepubliceerd.

Departementale tijdlijn

Voor 2025 geldt dat alle organisatieonderdelen de opdracht hebben gekregen om ervoor te zorgen dat de als hoog-risico gekwalificeerde AI-systemen en algoritmes (categorie A) in het landelijk algoritmeregister staan. Aanvullend is er opdracht gegeven om minimaal één van de als impactvol gekwalificeerde algoritmes (categorie B) ook daadwerkelijk gepubliceerd te hebben in het landelijk register. Uiterlijk 2026 zullen alle impactvolle algoritmes en AI-systemen zijn gepubliceerd.

Aandachtspunten

Het ministerie van Infrastructuur heeft een eerste inschatting gemaakt van het aantal algoritmes dat geregistreerd moet worden. Het kan zijn dat het komende jaar dit aantal anders uitvalt, omdat IenW steeds meer gebruikt maakt van algoritmes en AI. Dit kan dan gevolgen hebben voor de haalbaarheid van de huidige planning.

Scope

De organisatieonderdelen waar we als ministerie direct mee samenwerken om het register gevuld te krijgen zijn het kerndepartement, Rijkswaterstaat, Inspectie Leefomgeving en Transport, het KNMI en Planbureau voor de Leefomgeving. Andere organisaties die conform het ROO onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vallen hebben een eigen verantwoordelijkheid om invulling te geven aan de moties. Zij krijgen wel de beschikking over de instrumenten en methoden die we in de directe lijn ontwikkelen.

Vervolgproces

Via de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk over 2025 zal de Kamer geïnformeerd worden over de voortgang.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,

Ing. R. (Robert) Tieman


  1. S. Dijkstra, 26643-1286, 20 februari 2025.↩︎

  2. H. Dekker-Abdulaziz, Nummer:36360-VI-14, 13 juni 2023.↩︎