[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Met redenen omkleed advies (MROA) Vogelrichtlijn aangaande de grutto

Natuurbeleid

Brief regering

Nummer: 2025D34020, datum: 2025-07-17, bijgewerkt: 2025-07-18 08:50, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 33576 -463 Natuurbeleid.

Onderdeel van zaak 2025Z14783:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Geachte Voorzitter,

Hierbij informeer ik de Kamer dat Nederland op 17 juli 2025 een met redenen omkleed advies (hierna: MROA) heeft ontvangen van de Europese Commissie in de lopende inbreukprocedure over de Vogelrichtlijn (Richtlijn 2009/147/EG van het Europees Parlement en de Raad van 30 november 2009). Deze inbreukprocedure richt zich op de bescherming van de grutto. Ik heb toegezegd de Kamer tijdig te blijven informeren over de formele stappen in het proces van de inbreukprocedure (Kamerstuk 33 576, nr. 441), dat doe ik met deze brief.

Het MROA is een volgende stap in de lopende inbreukprocedure tegen Nederland (zie ook Kamerstuk 33576 nr. 388). Deze stap volgt op de door Nederland in november 2024 gegeven reactie op de ingebrekestelling die de Europese Commissie op 25 juli 2024 heeft verstuurd. De Commissie heeft een persbericht over het MROA op haar website gepubliceerd. In het persbericht licht de Commissie kort toe waarom zij heeft besloten Nederland een MROA te sturen.

Uit het persbericht van de Europese Commissie:

“Op 24 juli 2024 heeft de Commissie besloten een inbreukprocedure in te leiden door Nederland een aanmaningsbrief te sturen wegens niet-nakoming van zijn verplichtingen om de grutto te beschermen. De Nederlandse autoriteiten hebben weliswaar geantwoord met een lijst maatregelen, maar tot dusver zijn deze niet breed genoeg geïmplementeerd om de aanhoudende afname van de soort te keren door landbouwpraktijken aan te passen om broedsucces te garanderen. Bovendien is de aanwijzing van nieuwe sites waar de vogel in aanzienlijke aantallen broedt, nog niet uitgevoerd.”

Nederland heeft twee maanden de tijd om te reageren op het MROA. Deze termijn kan eventueel met twee maanden worden verlengd. Nadat Nederland op het MROA heeft gereageerd, zal de Commissie besluiten of zij de inbreukprocedure voortzet. Als de Commissie de reactie niet voldoende vindt, kan zij een procedure bij het Hof van Justitie van de Europese Unie (hierna: het Hof) inleiden. In dat geval zal het Hof beoordelen of Nederland in strijd met de Vogelrichtlijn heeft gehandeld.

Aangezien de Europese Commissie vertrouwelijkheid hanteert ten aanzien van lopende inbreukprocedures en de correspondentie in deze, kan het MROA niet aan de Kamer worden toegezonden. Ik wijs de Kamer op de mogelijkheid van het indienen van een verzoek voor een vertrouwelijk gesprek overeenkomstig de besloten technische briefing die in oktober 2024 heeft plaatsgevonden op verzoek van de vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) over de inbreukprocedure (Kamerstuk 33 576, nr. 392).

Het MROA wordt momenteel bestudeerd. Bij de nadere uitwerking van maatregelen ter bescherming van de grutto zijn de provincies betrokken. Ook zal ik de Kamer op de hoogte houden van het vervolg van de inbreukprocedure.

Jean Rummenie

Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur