Verslag van de Raad Buitenlandse Zaken Handel van 14 juli 2025
Bijlage
Nummer: 2025D34081, datum: 2025-07-18, bijgewerkt: 2025-07-18 13:25, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Bijlage bij: Verslag van de Raad Buitenlandse Zaken Handel van 14 juli 2025 (2025D34080)
Preview document (🔗 origineel)
VERSLAG RAAD BUITENLANDSE ZAKEN HANDEL VAN 14 JULI 2025
Introductie
Op maandag 14 juli jl. vond de ingelaste Raad Buitenlandse Zaken Handel (RBZH) plaats in Brussel. Tijdens de Raad werd achtereenvolgens gesproken over de handelsbetrekkingen van de Europese Unie (EU) met de Verenigde Staten (VS), de stand van zaken met betrekking tot (in
onderhandeling zijnde) handelsakkoorden, en de handelsbetrekkingen van de EU met China.
Handelsbetrekkingen EU-VS
De Raad besprak de handelsbetrekkingen van de EU met de VS. De Europese Commissie gaf een nadere toelichting op de lopende onderhandelingen met de VS en de voorbereiding van rebalancerende maatregelen van de EU in reactie op de heffingen van de VS. Tevens werd tijdens de Raad gereflecteerd op de brief die president Trump op 11 juli jl. stuurde aan Commissievoorzitter Von der Leyen, met de aankondiging een Amerikaanse ‘landenspecifieke’ heffing aan de EU op te leggen per 1 augustus van 30% bij het uitblijven van een akkoord. Met deze brief is de opschorting van de in april jl. aangekondigde heffing van 20% verlengd van 9 juli tot 1 augustus en opgehoogd naar 30%. De Commissie lichtte toe zeer teleurgesteld te zijn over de gang van zaken en gaf aan dat de brief van president Trump de handelsbetrekkingen met de VS zeker niet ten goede komt, maar wel ruimte laat voor verdere onderhandelingen.
Eurocommissaris Šefčovič gaf aan dat de onderhandelingen met de VS op technisch niveau goed verlopen en ten aanzien van het principe-akkoord in de laatste fase zijn. De inzet van de Europese Commissie is om voor 1 augustus tot een dergelijk akkoord te komen, waarna een overeenkomst verder uitgewerkt kan worden. Om de lopende onderhandelingen niet te hinderen kondigde de Commissie tevens aan de opschorting van het eerste EU-pakket aan rebalancerende maatregelen, ter waarde van EUR 21 mld, te verlengen tot en met 6 augustus. Daarmee is de ingangsdatum, die voorheen op 14 juli stond, opnieuw uitgesteld. Voor dit uitstel geldt een spoedprocedure waardoor de opschorting onmiddellijk in werking is getreden.
Nederland sprak zich tijdens de Raad uit voor een onderhandelde overeenkomst met de VS en onderstreepte de noodzaak van het afronden van het werk aan het tweede pakket rebalancerende maatregelen om de druk op de VS te houden. Ook andere EU-lidstaten spraken steun uit voor de inzet van de Commissie richting de VS en gaven aan het definitieve tweede pakket graag snel te ontvangen. Eurocommissaris Šefčovič kondigde aan dit tweede pakket rebalancerende maatregelen, zodra het op technisch niveau afgerond is, aan de lidstaten voor te zullen leggen. Nederland vroeg nogmaals aandacht voor een zorgvuldige, evenredige implementatie van het pakket en benadrukte het belang van uitvoerbaarheid voor o.a. de douane.
Lopende onderhandelingen
De Raad bevestigde het belang van het diversifiëren van handelsstromen in de huidige handels- en geopolitieke context. Hierbij werd vastgesteld dat lopende onderhandelingen spoedig afgerond zouden moeten worden, waaronder de onderhandelingen tussen de EU en Indonesië. Daarnaast werd toegelicht dat de onderhandelingen tussen de EU en India, de Verenigde Arabische Emiraten, Thailand en de Filippijnen voortgang kennen. Eurocommissaris Šefčovič gaf aan dat het EU-Mercosur akkoord naar verwachting zeer binnenkort wordt voorgelegd aan de Raad ter besluitvorming. Nederland communiceerde tijdens de Raad het afwijzende standpunt van de Tweede Kamer t.a.v. het EU-Mercosur akkoord, en gaf aan dat Nederland pas een positie bepaalt wanneer het akkoord is voorgelegd aan de Raad.
China
De Raad sprak over China in aanloop naar de EU-China top die eind juli plaatsvindt. Eurocommissaris Šefčovič schetste een beeld van de zorgen op handelsgebied in de relatie met China, die tijdens de top besproken zullen worden. Deze betreffen onder meer de exportcontrolemaatregelen die China neemt op kritieke grondstoffen, de beperkte markttoegang voor Europese bedrijven en de Chinese anti-dumping- en anti-subsidie-onderzoeken naar Europees varkensvlees, cognac en zuivel.
Lidstaten, inclusief Nederland, verwelkomden de inzet van de Commissie en spraken steun uit voor het adresseren van deze zorgen tijdens de top. Nederland gaf hierbij aan dat de top een open en constructieve dialoog met China zou moeten faciliteren. Met name de zorgen rondom de exportcontrolemaatregelen op kritieke grondstoffen zijn groot. Ook Nederland vroeg hier aandacht voor. Meerdere lidstaten verwezen in dit kader ook naar het belang van het afbouwen van risicovolle strategische afhankelijkheden van China en het diversifiëren van handelspartners.
Overig
Toezegging actiever uitdragen ontmoedigingsbeleid
Op de toezegging (TZ202507-033) zoals gedaan tijdens het
wetgevingsoverleg van 30/06 jl. wordt teruggekomen in het verslag van de
Raad Buitenlandse Zaken van 15 juli 2025, dat uw Kamer separaat
toekomt.