Reactie i.v.m. handelswijze van SBB
Brief regering
Nummer: 2009D07355, datum: 2009-02-18, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.doc), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: G. Verburg, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Ooit CDA kamerlid)
Onderdeel van zaak 2009Z02912:
- Indiener: G. Verburg, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2008-2010)
- 2009-03-03 15:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2009-03-10 16:00: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2008-2010)
- 2009-05-14 13:45: Aanvang vergadering: regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (š origineel)
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 februari 2009 Hierbij zend ik u mijn antwoord op uw vraag om een reactie op de e-mail van mevrouw N.Ā van den B. te P. In de bovengenoemde e-mail beschuldigt mevrouw Van den B. Staatsbosbeheer van onverantwoord kappen van bomen in de Staartse Heide, onderdeel van het Grenspark DeĀ Zoom-Kalmthout. In het grenspark āde Zoom-Kalmthoutse heideā heeft naast Staatsbosbeheer ook een aantal ākleine eigenarenā eigendommen. Mevrouw Van den B. is een van hen. Zij treedt als enige op tegen de voorgenomen dunningen. In het vastgestelde beheer- en inrichtingsplan van het Grenspark, dat tot stand is gekomen in overleg met alle betrokkenen welke zijn vertegenwoordigd in het overlegorgaan staat dat er een aantal bomen moeten worden gekapt om het bos minder eentonig te maken en meer afwisseling in natuurwaarde te brengen: De bosrand wordt onregelmatiger en minder rechtlijnig gemaakt. Hierdoor voelen veel diersoorten zich beter thuis. De overgang tussen bos en heide wordt geleidelijker gemaakt. Aan de grens met de heide wordt het bos opener. In de richting van de Putsesteenweg blijft het bos dichter. In het bos worden enkele groepen opengekapt. Daar zal vestiging van inheems loofhout zoals berk en eik bevorderd worden. In het hele bosgedeelte zijn ook bomen gemerkt als dunningskapping. De overblijvende bomen krijgen daardoor meer licht en groeiruimte. Deze kappingen zijn voorzien in het beheerplan van het nationaal park. Het hout dat wordt geoogst als gevolg van de dunning wordt openbaar verkocht voor de houthandel. Naast natuurpark is het gebied ook aangewezen als een Natura 2000-gebied. Over de voorgenomen beheersmaatregelen (de dunning) heeft mevrouw Van den B. een klacht ingediend. Deze klacht is behandeld volgens de klachtenprocedure Staatsbosbeheer. Er is een openbare hoorzitting geweest. Staatsbosbeheer heeft de klacht ongegrond verklaard op basis van een uitgebreide motivering. Ik heb veel waardering voor het feit dat mevrouw Van den B. opkomt voor haar omgeving. Echter, naar mijn mening heeft Staatsbosbeheer gehandeld in het belang van mijn opdracht voor natuurbeheer en heeft zich afdoende ingespannen om de mening van de omwonenden en andere grondbezitters mee te nemen. In dit geval loopt de mening van Staatsbosbeheer en die van mevrouw Van den B. zover uiteen dat er geen sprake kan zijn van overeenstemming. DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, G. Verburg