[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verzoek aan minister over positie glastuinbouw en prijsvorming

Brief lid / fractie

Nummer: 2009D50104, datum: 2009-10-15, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.rtf), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2009Z18991:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Van: Mastwijk J.J.

Verzonden: dinsdag 13 oktober 2009 9:58

Aan: Atsma J.J.; Dortmans C.

Onderwerp: verzoek brief aan minister LNV namens commissie

Beste Joop, beste Cathalijne,

Onderstaand het concept van een brief die ik graag namens de commissie LNV naar de minister zou willen sturen.

Het verzoek is om de brief te agenderen voor de eerstvolgende procedurevergadering LNV.

Ik zou me ook kunnen voorstellen dat –omdat die vergadering nog wel even op zich laat wachten –jullie kiezen voor een schriftelijke consultering.

Of is dat te kort om de bocht?

Ik hoor wel.

Groet en dank

JM

Met vriendelijke groet,

Jan Mastwijk

Lid Tweede Kamer voor het CDA

telefoon: 070-3182573

E-mail:

Website:

Aan de voorzitter van de

Vaste Kamercommissie LNV

Den Haag, 13 oktober 2009

Geachte heer Atsma, beste Joop,

Graag zou ik via de commissie onderstaand verzoek willen doen aan de minister van LNV.

De tekst van de concept-brief spreekt voor zich. Ik verzoek je deze brief te agenderen voor de eerstvolgende procedurevergadering van de commissie LNV.

Dank en groet, namens de CDA-fractie,

Jan Mastwijk

CONCEPT

Geachte mevrouw Verburg,

De positie van de Nederlandse (glas-) tuinbouw is zorgelijk. De economische crisis is daar voor een groot deel de oorzaak van. Mede dankzij uw inspanningen is –in goed overleg met de sector, de banken en de Kamer –een garantieregeling tot stand gekomen. Die biedt ongetwijfeld een groot aantal op zich rendabele bedrijven perspectief voor de toekomst.

Er is echter naast de economische crisis een bijkomende factor die de tuinbouw, en dan met name de groenteteelt, parten speelt, en dat is de prijsvorming. De prijs die een teler ontvangt voor zijn tomaten, paprika’ en komkommers ligt ver af van de prijs die de consument in de winkel betaalt. Het komt voor dat de prijs die de teler ontvangt nauwelijks of zelfs helemaal niet voldoende is om uit de kosten te komen. De vraag zou kunnen opdoemen of sprake zou kunnen zijn van ongewenste marktmacht van supermarkten of zelfs van prijsafspraken.

Des te wranger is het voor de betrokken tuinders dat juist bij afzetorganisaties van tuinbouwproducten de NMa een onderzoek doet naar verboden prijsafspraken. De commissie wil daarmee niet zeggen dat de NMa haar werk niet zou moeten doen, maar vraagt zich af of de rol van de supermarkten niet eens onder de loep zou moeten worden genomen.

Dit probleem speelt op meer plekken in Europa. Nog niet zo geleden togen Franse tuinders naar Parijs om daar in de binnenstad hun tomaten te verkopen, ook uit protest tegen de lage prijzen die zij krijgen, versus de prijzen in de supermarkt. Hieruit blijkt dat het probleem zich elders in Europa ook doet gevoelen. Een dergelijke onevenwichtige prijsvorming brengt het voortbestaan van een op zich renderende agrarische sector in Nederland en in Europa in gevaar.

Wij zouden graag willen dat u, in overleg met collega’ uit andere landen, in Europees verband een onderzoek entameert naar de prijsvorming rond agrarische producten en de mogelijke (markt-) macht van supermarkten. Daarbij ware ook de vraag te betrekken of een onderzoek zoals nu door de NMa is gestart, geen nadelige gevolgen kan hebben voor het functioneren van coöperatieve verenigingen in de lidstaten. Immers, samenwerking binnen dit soort verbanden zou kunnen worden beschouwd als een prijsafspraak en dat zou zeer nadelige gevolgen voor de agrarische sector kunnen hebben. Waar dit dreigt, moet de relevante Europese regelgeving worden aangepast.

Cie LNV