[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 zoekmachine] [wat is dit?]

CONCEPT commissievragen nav RTG MVO in West Afrika

Brief lid / fractie

Nummer: 2011D05456, datum: 2011-02-03, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document, link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2011Z02169:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Van: Gesthuizen S.M.J.G.
Verzonden: donderdag 3 februari 2011 14:37
Aan: Franke M.C.T.M.
Onderwerp: CONCEPT commissievragen nav RTG MVO in West Afrika
Urgentie: Hoog

Beste Michele,

Naar aanleiding van een eerder schriftelijk gedaan voorstel om als commissie EL&I vragen te stellen deze mail. De vragen hebben betrekking op het vorige week gevoerde rondetafelgesprek MVO in West Afrika dat hoofdzakelijk handelde om de activiteiten van Shell in Nigeria.

Ik zou de vragen graag aan de collegae van de commissie voorleggen in huidig concept. Aan jou het verzoek ze te verspreiden onder de overige leden.

Voorstel zou voorts zijn om:

  1. bij indiening te verzoeken om beantwoording binnen vier weken

  2. de antwoorden te kunnen betrekken bij het ao MVO op 24 maart, evenals de door de PvdA voorgestelde reactie door de minister van EL&I nav zijn gesprek met dhr Voser (Shell)

  3. het eerste uur of anderhalf uur van dat ao te reserveren voor de agendapunten die samenhangen met het rtg MVO in West Afrika –feitelijk Shell in Nigeria.

Groet en dank!

Sharon Gesthuizen

SP Tweede Kamerfractie

Woordvoerder Economische Zaken en Justitie

Voorzet commissievragen naar aanleiding van het rondetafelgesprek MVO in West Afrika

Op welke wijze speelt het thema mensenrechten en schending van deze rechten alsmede het thema (de bestrijding van) corruptie een rol in bilateraal overleg tussen Nederlandse regering of de Nederlandse ambassade en Nigeria? Hoe stelt u deze onderwerpen aan de orde1?

Wordt u door de in Nederland gevestigde bestuurders van multinationals op de hoogte gesteld van de mate waarin deze multinationals te maken krijgen met corruptie in den vreemde? Zo nee, hoe denkt u over een systeem waarbij dergelijke bedrijven, eventueel vertrouwelijk, melding maken bij de Nederlandse overheid van corruptie?

Zijn er mogelijkheden om Nederlandse bedrijven waarop de verdenking van betrokkenheid bij corruptie in den vreemde rust in Nederland te vervolgen? Zo ja, maakt u actief gebruik van deze mogelijkheden?

Op welke wijze heeft Nederland zich in EU-verband ingezet om aandacht te vragen voor de mensenrechtenschendingen in Nigeria? Welke rol heeft de EU gespeeld, in het licht van de EU-wens om te komen tot verbetering van de mensenrechten en de betrouwbaarheid en legitimatie van de overheid in Nigeria2? Welke mogelijkheden heeft de EU om invloed uit te oefenen ten einde de mensenrechtensituatie in Nigeria te verbeteren?

Welke juridische mogelijkheden hebben slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Nigeria, om zich te wenden tot de Nederlandse of Europese rechter, mede in het licht van het recent verschenen rapport van de Europese Commissie over het juridisch kader voor Europese bedrijven3 en het eerder verschenen rapport Castermans4?

Wat is uw reactie op de gewekte tegenstelling tussen uw antwoord op Kamervragen5 waarin u aangeeft: “et affakkelen is in het afgelopen decennium aanzienlijk verminderd, maar nog niet beëindigd”en cijfers die Shell gaf tijdens de hoorzitting waar over de activiteiten van Shell in Nigeria werd gesproken, namelijk dat anno 2011 nog steeds vijftig procent van het gas dat vrijkomt bij oliewinning wordt afgefakkeld? Bent u bereid met de Nigeriaanse overheid, Shell en NGO’ in gesprek te gaan over het ontwikkelen van een betrouwbaar en controleerbaar systeem om inzicht te krijgen in de percentages van het affakkelen van gas alsook de oorzaken van olielekkages?

Wat is de status en voortgang van het door Nederland ondersteunde werk van het Extractive Industries Transparancy Initiative, dat in Nigeria operationeel is? Op welke wijze wordt dit door de verschillende oliemaatschappijen in Nigeria geïmplementeerd? Welke rol kunnen Nederland en Europa spelen in de naleving van de transparantieverplichtingen?


  1. Kabinetsreactie op het Amnesty International rapport “Petroleum, Pollution and Poverty in the Niger Delta” 28 januari 2010, Kamerstuk 26485, 87↩︎

  2. Zoals uitgesproken het laatste EU-Nigeria Country strategy paper. http://www.delnga.ec.europa.eu/eu_and_country/EU_Country_Strategy_Paper_2008_2013.pdf↩︎

  3. Study of the legal framework on human rights and the environment applicable to European enterprises operating outside the European Union, University of Edinburgh↩︎

  4. Kamerstuk 26485, nr. 70↩︎

  5. Vragen van het lid Gesthuizen onder nr. 2010D52743, ingezonden 21 december 2010↩︎