[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [๐Ÿ” uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Stand van zaken i.v.m. steun van Nederland voor de invoering van de beperkte kwekersvrijstelling in de Verordening unitair octrooi en de opstelling van Nederland in Brussel.

Brief lid / fractie

Nummer: 2011D60589, datum: 2011-12-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.rtf), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2011Z25444:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (๐Ÿ”— origineel)


Van: Commissie ELI

Verzonden: woensdag 7 december 2011 11:07

Aan: TK-GRI-DCO-Commissie-ELI

Onderwerp: SPOED: FW: Op de valreep: verzoek proc. verg.ELI

Urgentie: Hoog

Michรจle Franke

Griffier
Vaste commissie voor Economische Zaken Landbouw en Innovatie
Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
T +(31)70-3182042 | M +(31)6-18305753
E | I

_____________________________________________
Van: Maljaars J.
Verzonden: woensdag 7 december 2011 11:06
Aan: Commissie ELI; Ham van der B.
CC: Gerven van H.P.J.; Staarink I.; Dijkgraaf E.
Onderwerp: Op de valreep: verzoek proc. verg.
Urgentie: Hoog

Henk van Gerven en Elbert Dijkgraaf willen graag aan de Kamercommissie het volgende verzoek voorleggen:

Op dit moment wordt in Brussel gesproken over de tekst van de Verordening voor een unitair octrooi. Zodra het gemeenschapsoctrooi tot stand komt betekent dit dat er een parallel systeem ontstaat naast de huidige nationale octrooien. De reikwijdte van het recht, alsmede de uitzonderingen op dit recht, worden bepaald in de tekst van de Verordening. Het is de verwachting dat na invoering de gemeenschapsoctrooien een grote vlucht gaan nemen omdat zij directe werking hebben in alle aangesloten lidstaten. Dat betekent echter dat de beperkte kwekersvrijstelling die in de Duitse en Franse octrooiwet staat en straks naar verwachting ook in de Nederlandse Rijksoctrooiwet wordt opgenomen door het gemeenschapsoctrooi buiten spel wordt gezet en grotendeels zijn waarde verliest. Vanuit het Europees Parlement is voorgesteld om de positie van de beperkte kwekersvrijstelling in de Verordening unitair octrooi te verankeren, zodat de beperkte kwekersvrijstellingen in nationale wetgeving niet ontkracht wordt. Het is echter onduidelijk hoe de Nederlandse regering zich hierin opstelt. Wij hebben begrepen dat Nederland tijdens de Raad voor Concurrentievermogen een voorstel van Duitsland om de positie van de beperkte kwekersvrijstelling in de Verordening te verankeren niet gesteund heeft. Dat zou niet in lijn zijn met de inzet van Kamer en kabinet voor in ieder geval een beperkte kwekersvrijstelling.

Gelet op de urgentie, stellen zij voor om aan beide bewindslieden van EL&I een reactie te vragen, met de vraag wat de stand van zaken is, of Nederland de invoering van de beperkte kwekersvrijstelling in de Verordening unitair octrooi steunt en hoe Nederland zich nu in Brussel opstelt. Ze ontvangen deze reactie graag morgen voor aanvang van de begrotingsbehandeling EL&I.