Verzoek aan minister EL&I om in kaart te brengen welke administratieve lasten gemoeid zijn met de wettelijke regeling m.b.t. de ondernemingsraden.
Brief lid / fractie
Nummer: 2012D07753, datum: 2012-02-27, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.doc), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: E. Ziengs, Tweede Kamerlid (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2012Z03515:
- Indiener: E. Ziengs, Tweede Kamerlid
- Volgcommissie: vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (2010-2012)
- 2012-03-06 16:00: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (2010-2012)
Preview document (π origineel)
Beste Commissieleden van EL&I, Ik zou namens de commissie de minister om een brief willen vragen waarin hij in kaart brengt welke administratieve lasten gemoeid zijn met de wettelijke regeling met betrekking tot de ondernemingsraden. En dan met name omtrent de grens van 50 medewerkers waarbij (MKB) ondernemers verplicht worden om een ondernemingsraad in te stellen. Het instellen en hebben van een ondernemingsraad brengt een (grote) administratieve last en regeldruk met zich mee. Voornamelijk voor MKB bedrijven die rond de grens van 50 medewerkers schommelen, kan dit een belemmering zijn. Terwijl: Een bedrijf met 50 medewerkers vaak klein genoeg is om βgewoonβ even bij de leidinggevende/baas binnen te lopen; Er vaak weinig animo onder de medewerkers voor het invullen van de OR is; Indien de behoefte onder de medewerkers toch bestaat om een OR te hebben dan blijft deze mogelijkheid bestaan middels de draagvlak vraag. Indien meer dan de helft van de medewerkers aangeeft behoefte te hebben aan een OR blijft de ondernemer verplicht om deze in te stellen. Omdat er volgens mij Europees gezien geen belemmering bestaat om deze grens weg te nemen wil ik de minister vragen om in kaart te brengen wat de administratieve lasten zijn die ondernemers met de huidige wetgeving ervaren en hoe deze met het verschuiven van de grens naar 100 medewerkers zou verschuiven. Daarnaast wil ik hem verzoeken om aan te geven welke belemmeringen er bestaan om deze grens op te hogen van 50 medewerkers naar 100. Dit voorstel staat los van de discussie over Ondernemingsraden en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zoals die eerder met Henk Bleker gevoerd is op basis van zijn brief van 10 november 2011 en de nog te verwachten brief van Henk Kamp over Europese ondernemingsraden. Daarom graag een aparte reactie en brief van de minister eventueel in combinatie met de minister van Sociale Zaken Zouden jullie dit verzoek kunnen steunen? Vriendelijke groet Erik Ziengs Op grond van de Wet op de Europese Ondernemingsraden dient een bedrijf een Europese OR op te richten als zij in de EU meer dan 1000 werknemers telt en er ten minste 150 werknemers in twee verschillende lidstaten werkzaam zijn. Er bestaat voor zover ik dat kan overzien geen regelgeving over minimumnormen voor ondernemingsraden bij MKB bedrijven.