[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [๐Ÿ” uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Voorstel voor een parlementaire werkgroep naar de werkwijze van de NMa in de zorg

Brief lid / fractie

Nummer: 2012D39226, datum: 2012-10-24, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2012Z17944:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (๐Ÿ”— origineel)


Voorstel parlementaire werkgroep naar de werkwijze van de NMa in de zorg

In de afgelopen periode is er veel nieuws en (maatschappelijk) debat geweest over de werkwijze van de Nederlandse Mededingingsautoriteit met de zorgsector. Van inval bij de huisartsenvereniging, tot het opleggen van boetes aan thuiszorgorganisaties. Er is veel onzekerheid in de zorg over welke samenwerking nog wel mag en kan. Een veel gehoorde klacht is dat de NMa samenwerking van zorgorganisaties in de weg staat.

De andere kant is dat er steeds meer sprake is van concurrentie in de zorg. De NMa moet er toezicht op houden dat zorgaanbieders geen afspraken maken die de concurrentie beperken en dat zij ook geen misbruik maken van hun machtspositie.

Kijkend naar dit dilemma in de praktijk en de maatschappelijke discussie hierover verdient het aspect van mededingingstoezicht in de zorg ook politieke aandacht. Daarom stellen we voor om met een parlementaire werkgroep de werkwijze van de NMa onder de loep te nemen en mogelijk met voorstellen te komen die leiden tot bijsturing van het toezicht.

Het onderzoek richt zich op een aantal aspecten:

  • Analyse van de werkwijze van de NMa

  • Gesprekken met zorgsectoren die te maken hebben met NMa besluiten (huisartsen, academische ziekenhuizen, ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties)

  • Gesprekken met juristen/wetenschappers over de mogelijkheid en onmogelijkheid tot samenwerking

  • Gesprek met NMa, NZa, IGZ over hun toezichtstaken

  • Analyse van het toezichtmodel van ons omringende landen (bv. UK, Duitsland, Belgiรซ, Frankrijk)

Voor het onderzoek trekt de commissie een half jaar de tijd uit, daarin vinden de analyses plaats die ambtelijk worden voorbereid en als basis dienen voor de gesprekken. Van de gesprekken wordt een woordelijk verslag gemaakt.

De werkgroep presenteert haar eindverslag en daarover wordt een debat gevoerd. Uiteindelijk volgt een kabinetsreactie op het rapport van de werkgroep.

24 oktober 2012

Renske Leijten (SP)

Otwin van Dijk (PvdA)

Vera Bergkamp (D66)