Motitvatie rondetafelgesprek Popmuziek
Brief lid / fractie
Nummer: 2013D04894, datum: 2013-02-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.J. (Jasper) van Dijk, Tweede Kamerlid (Ooit SP kamerlid)
- Mede ondertekenaar: T.R. van Dekken, Tweede Kamerlid (Ooit PvdA kamerlid)
Onderdeel van zaak 2013Z02355:
- Indiener: J.J. (Jasper) van Dijk, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: T.R. van Dekken, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2013-02-07 10:00: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Preview document (🔗 origineel)
Motivatie Hoorzitting Popmuziek (feb 2013)
Het gaat goed met de Nederlandse popmuziek. De Nederlandse dance, rock, metal en hiphop veroveren de wereld. Tientallen Nederlandse DJ’s behoren tot de wereldtop en zorgen voor een exportwinst van meer dan 100 miljoen euro per jaar.
Maar dit is het topje van de ijsberg. De Nederlandse popsector is vele malen groter. Duizenden popmusici zijn actief, evenals de mensen die dat faciliteren: de podia, muziekscholen, oefenruimtes, festivals, platenlabels, studio’s, facilitaire bedrijven etc. Zonder deze voedingsbodem zijn er geen successen mogelijk: geen topsport zonder breedtesport. Voor hen geldt echter geen roem en rijkdom, maar eerder het tegenovergestelde…
De afgelopen jaren is sprake van een verslechtering op veel gebieden. Oorzaken zijn o.a. de toenemende regeldruk, de afnemende financiële steun, de economische crisis (minder publiek) en allerlei technische ontwikkelingen (digitalisering, secundary ticketing, downloaden van illegale content etc). Op lange termijn is ook een terugval te verwachten van het aantal musici en de hoeveelheid publiek als gevolg van het afnemende muziekonderwijs.
Terwijl steeds meer landen professioneler worden op het terrein van promotie van hun muzikanten, laat Nederland het afweten. Want in eigen land wordt de ondersteunende kennis in de muzieksector afgeschaft en is ook het succesvolle muziekexport-programma MusicXport.nl stopgezet. Nederland is sinds afgelopen 1 januari het enige EU land zonder Music Export Office en zonder Music Information Centre.
Wil Nederland in de toekomst een bloeiende popsector behouden, dan zijn maatregelen gewenst. Daarbij ligt uiteraard een belangrijke taak voor de sector zelf, maar is ook veel afhankelijk van een welwillende overheid, die middels betere regels en gerichte investeringen een bloeiende bedrijfstak in tact kan houden. De inkomsten die daaruit voortvloeien, zullen de nodige investeringen snel overtreffen (zie de eerder behaalde resultaten). Daarnaast straalt een succesvolle Nederlandse popsector natuurlijk ook af op Nederland als ‘booming Creative Industry’.
Vandaar het voorstel voor een hoorzitting, zodat de cultuurwoordvoerders zich over de problematiek kunnen laten informeren. Ik stel voor om deze eind maart, begin april te plannen. Tijdsduur kan (afhankelijk vh aantal gasten) circa 3-4 uur zijn.
Jasper van Dijk
Bijlage: genodigden
Bijlage: Genodigden
- Eric van Eerdenburg, directeur Lowlands festival
- Wilbert Mutsaers, zendermanager radio 3FM
- Marcel Albers, artiestenmanager en voorzitter van MusicManagersForum NL
- Ferry Roseboom, labeleigenaar Excelsior Recordings
- Paul Solleveld, directeur NVPI (branche-organisatie platenindustrie)
- Berend Schans, directeur VNPF (branche-organisatie podia & festivals)
- Peter Smidt, Buma Cultuur en Noorderslag
- Arjen Davidse, hoofd internationaal 'Promotie Podiumkunsten', artistiek leider InHolland Music Academy
- Marlies Timmermans, directeur EKKO, Utrecht
- Vincent Patty, muzikant/artiest (Djiggy Djé)